Teknologia

Pinkku Pinsku, Herba ja muut tubettajat kertovat, mitä Youtubessa ei kannata tehdä – ja miten tullaan suosituksi

Tubettajat kertovat, milloin he huomasivat, että heidän videonsa alkoivat kiinnostaa ihmisiä.

”Youtube on aina ollut sellainen, että jos joku keksii jonkin siistin jutun, josta tulee suosittu, niin kohta sitä tekee tosi moni muu perässä”, sanoo Jussi Koski, joka on Suomen Tubettajat -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

”Ja trendit kulkevat yleensä aina maailmalta Suomeen.”

Koski tarjoaa ilmiöstä tuoreen esimerkin: kun maailman seuratuin tubettaja Pewdiepie eli ruotsalainen Felix Kjellberg (noin 99 miljoonaa tilaajaa) on alkanut pitkän tauon jälkeen julkaista Minecraft-pelivideoita, niitä näkyy yhtäkkiä vähän kaikkialla.

Mutta jos haluaa tulla suosituksi tubettajaksi eli videoiden tekijäksi Youtubessa, pitäisi silti löytää oma juttunsa ja äänensä, sanovat HS:n haastattelemat suositut suomalaiset tubettajat.

Heidän haastattelunsa ovat jutun lopussa.

Suomessa suosittuja tubettajia on hämmentävän paljon siihen verrattuna, miten vähän suomea puhuvia ihmisiä on, Koski sanoo.

”Pieneksi maaksi meillä on erittäin vireä Youtube-skene.”

Kaikista suosituimmat suomalaiset tubettajat toki tekevät sisältöä englanniksi tai juuri puhumatta, kuten Duudsonien Dudesons-kanava (noin 3,2 miljoonaa tilaajaa), peleihin liittyvien laatikoiden avaamiseen keskittyvä The Relaxing End (noin 4 miljoonaa tilaajaa) sekä Hydraulic Press Channel, jossa näytetään, kuinka hydraulipuristin hajottaa erilaisia esineitä (noin 2,2 miljoonaa tilaajaa).

Monilla suomenkielisilläkin kanavilla on satoja tuhansia tilaajia. Kosken mukaan Suomessa oli aiemmin poikkeuksellista myös se, kuinka nuoria tubettajat ja heidän seuraajansa ovat.

”Suomessa tubettaminen lähti jostakin syystä alun perin aika nuori- ja lapsikeskeisesti liikkeelle.”

Koski itse on tässä suhteessa poikkeus: Youtube-videoita tekevä neli­kymppinen. Hän tekee videoita Pastorific-kanavalleen (noin 10 000 tilaajaa) lähinnä omasta arjestaan sekä työstään Espoon Olarin seurakunnan nuorisopastorina.

Koski on kuitenkin havainnut, että entistä useammat varttuneemmatkin ovat alkaneet seurata tubettajia ja julkaista videoita Youtubessa. Mutta edelleen kyse on vahvasti parikymppisten, nuorten ja lasten jutusta.

”Viime aikoina tubettaminen on myös ammattimaistunut. Nykyään on paljon ihmisiä, jotka tekevät sillä elantonsa. Samalla videoiden jälki on ammattimaisempaa. Aiemmin oli enemmän sisältöä, joka vain laitettiin Youtubeen sen kummemmin editoimatta.”

Samalla tubettajasta on tullut termi, joka ei enää kovin kattavasti kuvaa sitä, missä tubettajat toimivat. Monet heistä nimittäin julkaisevat videoita ja muuta sisältöä myös muissa palveluissa, kuten Tiktokissa ja Instagramissa sekä tekevät podcasteja.

”Tubettamisesta on tullut sellainen yleistermi, hiukan kuin buranasta särkylääkkeelle”, Koski sanoo.

Huomenna perjantaina Messukeskuksessa alkaa Tubecon-tapahtuma, jossa tubettajat kohtaavat seuraajiaan livenä.

Tubeconissa on lauantaina myös erillinen ja loppuunmyyty Tube-akatemia, jossa kokeneet tubettajat kertovat aloittelijoille vinkkejään.

Tube-akatemian hengessä HS kysyi neljältä Tubeconiin osallistuvalta suositulta tubettajalta kolme kysymystä oman Youtube-kanavan perustamisesta.

1) Miten onnistuu luomaan suositun Youtube-kanavan?

2) Milloin itse huomasit, että tubettamisesi alkoi kiinnostaa ihmisiä?

3) Mitkä ovat yleisimmät virheet, jotka voi tehdä aloittaessaan tubettamisen?Pinja Sanaksenaho, 16 vuotta


Youtube-kanava: Pinkku Pinsku, noin 251 000 tilaajaa.

Videot: Aloittanut videoiden tekemisen lokakuussa 2013. Youtuben lisäksi aktiivinen Instagramissa, Snapchatissa ja Tiktokissa.

1) ”Tee sitä, mistä itse tykkäät. Valitse se alue, joka on sinulle mieluisin, esimerkiksi daily vlog [videot päivittäisestä elämästä], pelaaminen, kauneus – tai vaikka kaikkia sekaisin, jos ne ovat sinun juttujasi.”

”Älä aloita Youtube-videoiden tekemistä rahan tai maineen takia. Se ei vie pitkälle, sillä videoiden tekemiseen tarvitsee sen oikean palon. Ole juuri sitä, mitä olet. Ihmiset tykkäävät katsoa videoita, joista huokuu itsevarmuus ja aitous.”

2) ”Tuhannen tilaajan jälkeen kanavani vain räjähti. Veikkaan, että se oli vuoden 2014 alku, kun olin vielä 11-vuotias. Teen videoita oman pääni mukaan ja uskon, että erilaisuuteni sekä positiivisuuteni iski ihmisiin.”

”Olin silloin järkyttynyt, enkä ymmärtänyt tilannetta. Näin suurta tilaajamäärää on vaikea kuvitella.”3) ”Suurimpia virheitä on ottaa liikaa mallia muista. Jos joku on tullut suosituksi tietyntyylisistä videoista, se ei aina tarkoita sitä, että sinunkin kannattaa tarkkaan matkia niitä.”

”Monilla voi olla myös liian suuret odotukset kanavan räjähtämiseen. Pitää olla kärsivällinen. Minunkin kohdalla kesti hetki ennen kuin sata tilaajaa meni rikki.”

”Ei pidä myöskään loukkaantua negatiivisista kommenteista. Niitä on vaikeaa sietää, mutta ne pitää pystyä jättämään omaan arvoonsa. Rakentavaa palautetta kannattaa ottaa vastaan, mutta ei niin paljon että se menee ihon alle. Ei ole somettajaa eikä ihmistä, joka saisi pelkästään positiivista palautetta.”

Juuso Karikuusi, 25 vuotta


Youtube-kanava: Herbailua, noin 323 000 tilaajaa.

Videot: Tubettanut vuodesta 2007. Youtuben lisäksi aktiivinen muun muassa Instagramissa, Twitchissä ja Twitterissä.

1) ”Vuonna 2019 saattaa olla haastavaa luoda suosittu Youtube-kanava, mutta se on ehdottomasti silti mahdollista. Youtubettaminen itsessään on aikaa vievää puuhaa, joten paras vinkki, jonka osaan antaa on, että kannattaa tehdä sellaista sisältöä, minkä tekemisestä nauttii. Tämä on erittäin tärkeää, sillä aloittaessasi et todennäköisesti tule välittömästi menestymään tai vaikkapa saamaan rahallista tuottoa sisällöistäsi.”

”Jos Youtubessa tahtoo menestyä, täytyy kanavan tuottaa katsojia kiinnostavaa sisältöä aktiivisesti. Menestymisen ei kuitenkaan tarvitse olla lähtökohta tekemiselle. Itse aloitin harrastelijana 13-vuotiaana ja videoiden tekeminen oli – ja on edelleenkin – ennen kaikkea itseilmaisun väylä.”

2) ”Oma yleisöni Youtuben puolella on kasvanut tasaisesti jo vuodesta 2010 lähtien. Videoiden tekemisen aloitin vuonna 2007. Silloin kukaan ei vielä oikein puhunut esimerkiksi tilaajista ollenkaan. Youtube on kasvanut Suomessa jo pidempään, mutta uskoisin, että oman Herbailua-kanavani aloittaminen vuonna 2013 oli selkeä ”piikki” yleisöni koossa. Uskon, että silloin jengiä videoiden pariin houkutteli kummallinen persoonani, ja toivottavasti myös videoiden viihdyttävyys!”3) ”Kaikkea ei tarvitse eikä pidä kertoa. Kannattaa koettaa pitää omasta yksityisyydestään kiinni. Minulle on myös todella tärkeää, että sytyn uudelleen ja uudelleen erilaisten sisältöjen tekemisestä, eli suosittelen pitämään homman mukavana itselle.”

”Kannattaa kysyä itseltä useammin ’mitä haluan tehdä’ kuin ’mitä seuraajat haluavat nähdä’.”

Miska Haakana, 22 vuotta


Youtube-kanava: MiskaMH, noin 202 000 tilaajaa.

Videot: Tubettanut vuodesta 2010.

1) ”Neuvoni on tehdä ja julkaista säännöllisesti mielenkiintoista sisältöä, joka kuvastaa tekijää ja on hänen näköistään. Sisältöä tulisi tehdä aidosta, sisältäpäin kumpuavasta halusta. Sisällön tulisi myös erottua joukosta ja olla erilaista kuin muilla.”2) ”Huomasin, että kanavani alkoi kiinnostaa ihmisiä vasta vuosien tubettamisen jälkeen. Luin tuolloin ylioppilaskokeisiini, pääni oli tyhjä ideoista ja pyysin kanavallani aiheita tulevien videoiden sisältöihin. Osallistamalla seuraajiani huomasin, että tilaajia alkoi tulla lisää. Heitä kiinnosti mahdollisuus todella vaikuttaa sisältöihini!”

3) Kompastuskivenä aloittelevalla tubettajalla on yleensä luulo siitä, että seuraajia ja näyttökertoja alkaa tulla automaattisesti ja paljon – ja että tubettamisella alkaisi heti tienata. Myös toisten suoraa kopioimista tulisi välttää.”

Jenny Pitkänen, 23 vuotta


Youtube-kanava: jennysvoices, noin 122 000 tilaajaa.

Videot: Aloittanut videoiden tekemisen kesäkuussa 2016. Youtuben lisäksi aktiivinen Instagramissa.

1) ”Ylipäätään ei kannata lähteä liikkeelle sillä tavoitteella, että haluaa tehdä videoita vain siinä toivossa, että kanava räjähtäisi suosituksi. Tärkeintä on aloittaa tekemällä sellaisia videoita, joita myös itse tykkäisi katsella ja hakea samalla omaa tyyliä. Tekemisen pitää olla alusta asti itselle mieluista, koska se heijastuu myös katsojille. Kokeile ja haeskele rauhassa!”

2) ”Halusin aluksi kerätä kanavalleni ääniportfoliota, jota voisin käyttää työnhaussa ääninäyttelijänä. Lähdin kokeilemaan, mitä pystyn tekemään äänelläni ja toivoin saavani palautetta muilta ihmisiltä. Minulla tubettaminen siis alkoi vähän vahingossa ja lyhyessä ajassa.”

”Tämä johtui siitä, että julkaisin 151 Pokémon-imitaatiota -videon, ja siitä pari kuukautta myöhemmin Pokémon Go -peli tuli markkinoille. Sen kautta myös minun videoni löydettiin! En myöskään ole törmännyt muihin suomalaisiin kanaviin, jotka tekisivät täysin samaa kuin minä, ainakaan kolme vuotta sitten.”3) ”Varmaankin se, että halutaan vain huipulle ja heti. Siinä häviää myös oma mielenkiinto nopeasti. Samoin se, että vertailee itseään muihin. Syyllistyn itse ajoittain jälkimmäiseen ja se aiheuttaa itsessäni tietynlaista riittämättömyyden tunnetta. Sitten pitää vähän ravistella itseään ja muistaa olla ylpeä omasta tavasta tehdä sisältööä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää