Teknologia

Poliisin sivut jälleen käytössä, muutkin hyökkäyksien kohteeksi joutuneet nettisivut näyttävät toimivan

Keskusrikospoliisi aloitti selvitykset poliisin nettisivuihin kohdistuneesta palvelunestohyökkäyksestä.

Poliisi tiedotti Twitterissä ennen iltaseitsemää omien nettisivujensa olevan jälleen käytössä. Myös muiden palvelunestohyökkäyksien kohteeksi joutuneiden viranomaispalvelujen nettisivut näyttävät olevan jälleen toiminnassa.

Ainakin poliisin, hätäkeskuksen, Verohallinnon ja Rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumiseen on kohdistunut viimeisen vuorokauden aikana useampi palvelunestohyökkäys.

Sivut saatiin palautettua käyttöön aiemmin päivällä, mutta hyökkäys uusiutui iltapäivästä.

”Sama tilanne kuin aamulla. Varmaan sama hyökkääjä on keksinyt uuden tavan tulla niiden aamupäivällä tehtyjen suojausten ohi”, Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas kertoi silloin STT:lle.

Keskusrikospoliisi on saanut tutkintapyynnön poliisin sivuihin kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Arvio samasta hyökkääjästä perustuu Latvakankaan mukaan oletukseen siitä, että hyökkäyksen kohde on sama. Hyökkääjä voi kuitenkin olla myös uusi.

Latvakangas kertoo, ettei hyökkäyksen toistuminen ole epätyypillistä.

”Sillä lailla aika tyypillistä minusta on, että jos joku hyökkää, niin se yrittää useampaan otteeseen eikä heti luovuta”, tuotantojohtaja kertoo.

Valtorilta ei osata kertoa, kuka on hyökkäyksen takana, eikä esimerkiksi sitä onko hyökkäys tullut Suomen sisältä.

Keskusrikospoliisi kertoo Twitterissä saaneensa tutkintapyynnön palvelunestohyökkäyksestä poliisi.fi-sivuille. Twiitissä kerrotaan, että asian selvittäminen on alkanut.

”Poliisi kehottaa aina, kun mikä tahansa palvelu joutuu palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, ilmoittamaan siitä viranomaisille, eli poliisille ja cert.fi:lle. Näin me olemme nyt itsekin tehneet”, kertoo ylitarkastaja Anna Lind Poliisihallituksesta STT:lle.

Lindin mainitsema cert.fi on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Ylitarkastajan mukaan palvelunestohyökkäyksiä tapahtuu usein, mutta hän ei voi kommentoida viimeaikaisia tapahtumia sen enempää, koska asiasta on käynnissä tutkinta.

”Eihän nämä mitenkään tavattomia ole. Näitä on usein, ja sitä varten verkkopalveluihin ostetaan tiettyjä turvapalveluita, että niitä ei tapahtuisi”, Lind kertoo.

Aiemmin torstaina Latvakangas kertoi HS:lle, että Valtorilla on käytössään niin kutsuttu pakettipesuri.

”Se ei osannut heti ryhtyä rajoittamaan juuri tämäntyyppistä hyökkäysliikennettä, mutta tilanne vaikuttaa helpottavan”, Latvakangas kommentoi HS:lle torstaina puoliltapäivin.

Pakettipesuri on ulkoisena palveluna ostettava liikenteensuodatin. Palveluita tarjoavat yrityksille esimerkiksi Telia, Tieto ja yhdysvaltalainen F5.

Pakettipesurit suodattavat tietyn tyyppisiä liikennepaketteja sivustoille ohjatusta liikenteestä. Niiden avulla voidaan automatisoidusti estää hyökkäysliikenteeksi tunnistettavaa toimintaa. Tämä kuitenkin edellyttää, että liikenne tunnistetaan haitalliseksi.

Tero Latvakangas ei torstaina puoliltapäivin vielä täsmentänyt HS:lle, minkä tyyppisestä hyökkäysliikenteestä tarkalleen oli kyse.

Valtion verkkosivuihin on juuri Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen (Valtori) kautta hyökätty useita eri kertoja: esimerkiksi kahdesti keväällä 2016 sekä elokuussa 2018.

Useasti ongelmaksi on osoittautunut Valtorin hallinnoima valtion toimijoiden yhteinen julkaisualusta, jota kutsutaan nimellä Yja. Tero Latvakankaan mukaan siitä ei ollut keskiviikkona ja torstaina kyse.

”Tässä hyökättiin yhden kohteen kimppuun. Yhteisten tietoliikennekomponenttien johdosta uhreiksi joutui muitakin, joihin hyökkäys heijastui.”

Latvakangas ei täsmentänyt HS:lle, mikä oli hyökkäyksen ensisijainen kohde, eikä sitä, mistä päin maailmaa sijaitsevista ip-osoitteista hyökkäysliikennettä tuli.

Tapauksen selvittely on kesken, ja Latvakangas lupaa lisätietoja Valtorin verkkosivuilla.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää