Teknologia

Helsingin keskustassa on startup-keskittymä, josta ihmiset eivät tiedä oikein mitään – kohta se on suurempi kuin kauppa­keskus Redi

Startup-keskittymä Maria 01:n uutena toimitusjohtajana aloittaa tänään torstaina Ville Simola.

”Not a hospital”, kertoo kyltti Maria 01 -startup-keskittymän pääoven yläpuolella Helsingin Kampissa.

Ehkä asiasta on syytä muistuttaa, koska samassa korttelissa toimi sairaala lähes 130 vuotta.

Marian sairaala jäi tyhjäksi vuonna 2014, ja kaupungin piti keksiä tiloille uutta käyttöä. Startup-väki taas oli pitkään haaveillut omasta paikasta.

Voitto Kangas kuvailee näiden tarpeiden kohtaamista pamaukseksi: kesällä 2016 syntyi Maria 01, ja Kangas on ollut siitä asti yhtiön toimitusjohtaja.

”Vähimmäistavoite oli baari, johon kaikki kokoontuisivat. Mutta kun kaupunki sanoi, että tehkää 3 000 neliön pilottirakennus, niin nälkä on kasvanut syödessä”, Kangas kertoo.

”Nyt kun aikaa on kulunut tarpeeksi, niin voin paljastaa, että rakennusvalvonta tuli avajaisten aikaan sisään ja kysyi, onko täällä remontit alkaneet. Siinä vaiheessa firmat jo työnsivät sohvia sisään toisessa päässä rakennusta.”

Tällä hetkellä Maria 01:ssä työskentelee yli 1 100 ihmistä noin 120 yrityksessä, ja tilaa on suurin piirtein 15 000 neliömetriä.

Parhaillaan peruskorjauksessa on yksi sairaalarakennus, joka aukeaa marraskuussa, ja vuonna 2023 alueen on tarkoitus laajentua 70 000 neliömetrin kokoiseksi.

Se on enemmän kerrospinta-alaa kuin esimerkiksi noin 64 000 neliömetrin kokoisessa kauppakeskus Redissä.

Siihen nähden Maria 01:stä ei ole julkisuudessa hirveästi kerrottu.

”Ihmiset eivät oikein tiedä, mitä täällä tapahtuu ja tehdään”, harmittelee hankkeen projektipäällikkö Gunnar Suikki Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut -yksiköstä.

Vielä vertailun vuoksi: maailman suurimmaksi startup-kampukseksi tituleeratussa, entisellä juna-asemalla Pariisissa sijaitsevassa Station F:ssä on noin 34 000 neliömetriä tilaa ja yli tuhat startup-yritystä.

Toistaiseksi kortteli on edelleen asemakaavassa sairaala ja sitä tukevien toimintojen alue. Startup-keskittymä on voinut toimia, koska asemakaavassa on ollut määräaikainen käyttötarkoituksen muutos.

Nyt käynnissä on asemakaavan muutos, joka valmistuu aikaisintaan ensi vuoden lopulla, Suikki kertoo.

Sen jälkeen entisen Marian sairaalan tilojen eteläpuolelle, Mechelininkadun, Baanan ja Ruoholahden sillan rajaamalle alueelle voi alkaa nousta yli 50 000 neliömetrin uudisrakennusten kokonaisuus.


Lopulta alueella olisi tarkoitus olla yli 4 000 työpaikkaa sekä noin 650 yrityksen ja muun toimijan tilat.

Ensimmäiset kolme vuotta Maria 01 on ollut kuin kasvuyritys, jollaisille se vuokraa tilojaan ja joita se pyrkii auttamaan.

Maria 01 on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka taustalla ovat Startup-säätiö, Helsingin kaupunki ja Uusyrityskeskus.

Kolme vuotta on Kankaan mielestä sopivan mittainen urakka yhdelle ihmiselle sen johdossa. Siksi hän on siirtynyt pestistä sivuun, ja Maria 01:n uutena toimitusjohtajana aloittaa virallisesti tänään torstaina Ville Simola.

Simola, Suikki ja Kangas kehuvat, miten poikkeuksellisen nopeasti asiat ovat edenneet ja kuinka hyvin yhteistyö startupien ja kaupungin välillä on sujunut.

”Silti tässä on ollut puristuksissa nopean ja dynaamisen kasvuyritysmaailman sekä suhteellisen jäykän ja byrokraattisen kaupungin välissä. Joskus meinaa syntyä harmaita hiuksia, koska kaupunki on poliittisesti johdettu organisaatio, joka ei voi tehdä tunnissa päätöksiä niin kuin yritys pystyy”, Suikki sanoo.


Simolan tänään alkavana tehtävänä on valmistella Maria 01 -startup-keskittymää laajempaan toimintaan kuin aiemmin.

”Uusissa tiloissa homma laajenee niin, että siellä on myös suuria yrityksiä ja jo kasvamaan ehtineitä yrityksiä. Tähän asti Mariassa 01:ssä on ollut aikaisen vaiheen startupeja.”

Ajatuksena on ollut, että onnistuessaan ne kasvavat muutamassa vuodessa ulos Maria 01:stä. Tällaisen matkan on tehnyt esimerkiksi kampaamo- ja hierontapalveluja verkossa välittävä Timma.fi.

”Mutta tarkoitus on edelleen, että pyörimme kasvutoimialan ja teknologian ympärillä, vaikka firmojen kokoluokat ja profiilit muuttuvat. Meille ja koko suomalaiselle startup-ekosysteemille on tosi tärkeä juttu, että säilytämme startup-hengen ja -filosofian.”

Samalla uusien tilojen pohjakerroksesta on suunniteltu kaikille avointa tilaa, jonne on tarkoitus tulla muun muassa ravintoloita, kuntosali ja muita palveluja.

Isompien yritysten kanssa Maria 01:llä on ollut erilaisia yhteistyökuvioita, mutta toimistojaan ne eivät ole Maria 01:een toistaiseksi siirtäneet.

Lisäksi Maria 01:ssä on yli kymmenen pääomasijoitusrahastoa.

”Ehkä se, mikä tästä paikasta tekee uniikin, on sijoittajien läheisyys. Ne ovat täällä rinta rinnan startupien kanssa”, Kangas pohtii.

Startupeille arvokkainta on ennen kaikkea Maria 01:n muodostama yhteisö ja verkosto, toimitusjohtajat uskovat.

”Startupithan ottavat tilat sieltä, missä ne ovat hyviä, halpoja ja lähellä. Mutta tähän taloon tuleville startupeille löytyy apu mihin tahansa alun kuolemanlaaksovaiheen ongelman ihan vierestä, esimerkiksi siihen, miten palkata työntekijöitä Saksaan tai minkälaisia palveluntarjoajia siellä pitäisi käyttää”, Kangas kertoo.

Maria 01:ssä voi myös aloittaa vuokraamalla niin sanotun hot desk -paikan eli ainoastaan mahdollisuuden työskennellä yhteiskäytössä olevalla työpisteellä.

Näin aloitti esimerkiksi lapsille muroja, smoothieita ja mehuja kehittävä Two Dads.

”Sitten voi alkaa muodostua tiimi, keräät yritykselle alkuvaiheen siemenrahoituksen. Seuraavaksi pystymme tarjoamaan jonkin kokoisen toimistokopin. Siitä kun kasvaa edelleen, voimme tarjota isomman tilan käyttöön”, Simola sanoo.

”Pyrimme olemaan joustavia ja tunnistamme sen, että välillä startupeille tulee vaikeampia hetkiä. Silloin me pyrimme auttamaan ja sparraamaan.”

Projektipäällikkö Suikki kuvaileekin Maria 01:tä ameebamaiseksi eläimeksi, joka muuttaa muotoaan ja kasvaa.

”Emme tee tiloja johonkin määrättyyn toimintaan, vaan monimuotoista tilaa, jota on helppo muutella.”

Startupeista lopulta harva menestyy. Sekin on Kankaan mukaan Maria 01:n yrityksille etu.

”Täällä on aina iso osaajien joukko, joka etsii uutta työpaikkaa tai on perustamassa uutta firmaa, kun edellinen yritys ei ole lähtenyt lentoon. Se on hyvä tilanne kaikille firmoille, jotka täällä kasvavat.”

Toistaiseksi Maria 01 on hyväksynyt noin joka viidennen yrityksen tai yrittäjän hakemuksen. Vaikka kasvuvauhti on ollut nopea, kysyntää on siis ollut vielä enemmän.

”Tulevaisuudessa hyväksyntäprosentti olisi tarkoitus saada puristettua alle 10 prosenttiin. Käytännössä se tarkoittaisi, että nostamme koko ajan täällä olevien firmojen tasoa. Se taas edellyttää, että hakijoiden määräkin kasvaa.”

Uusia yrityksiä Maria 01 havittelee myös ulkomailta. Startup-keskittymän tavoite on olla mahdollisimman kansainvälinen. Esimerkiksi ruotsalainen sähköskoottereita vuokraava Voi-yhtiö perusti toimiston Maria 01:een, kun se aloitti toiminnan Helsingissä.

”Pyrimme luomaan sellaiset puitteet, että mikä tahansa kansainvälinen isokin yhtiö pystyisi katsomaan Suomea niin, että tuonne kannattaa perustaa tuotekehitysyksikkö tai tiimi. Yksi niistä tekijöistä, miksi se kannattaisi tehdä, olisi Maria 01. Se on se meidän haaste”, Kangas sanoo.

”Jos se ei toteudu, niin ehkä me emme ole niin houkutteleva maa näille yhtiöille. Tätä tehdään siksi, että tällä olisi kansainvälistä merkittävyyttä Suomelle.”

Samalla Maria 01:n on tarkoitus olla paikka, jonne ulkomaiset sijoittajat voivat tulla ja hoitaa kaikki tarvittavat tapaamiset kerralla.

Simola muistuttaa, että asetelmasta seuraa väistämättä myös kansainvälinen kilpailu.

”Jos katsotaan oikeastaan mitä tahansa eurooppalaista pääkaupunkia, niin melkein jokaisessa niistä on jokin vastaava paikka tai suunnitelma kuin Maria 01:ssä. Kisa on kovaa, ja se varmasti kovenee koko ajan.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää