Teknologia

Uusi teknologia auttaa varautumaan katastrofiin Loviisan ydinvoimalassa

Miten kouluttautua tilanteisiin, joita ei harjoitusmielessäkään voi luoda – kuten vaikka ydinvoimalan tulipalo? Valtaosa Loviisan ydinvoimalan työntekijöistä on jo käynyt koulutuksessa, joka on toteutettu virtuaalitodellisuudessa.

Loviisan ydinvoimalan päävalvomoon alkaa tupruta savua. Jossakin on tulipalo.

Valvomossa on töissä kolme ihmistä: vuoropäällikkö, turbinisti ja reaktorimestari. He alkavat käydä ohjesääntöjen mukaan tilannetta läpi.

Tilanteesta nauhoitetulla tallenteella kuuluu heidän puhettaan: ”Savua tulee valvomon takareunasta”. ”Turbiinit on painettu pikasulkuun.”

Lopulta valvomossa on niin paljon savua, että heidän on pakko siirtyä varavalvomoon viimeistelemään laitoksen alasajo.

Onneksi tämä kaikki tapahtuu virtuaalitodellisuudessa.

”Kun seurasin tätä harjoitusta, minua rupesi hymyilyttämään se, kuinka hienosti kolmikko toimi keskenään. He selkeästi kokivat olevansa Loviisan ydinvoimalan päävalvomossa sen sijaan, että olisivat olleet vr-laboratoriossamme puuhastelemassa tai leikkimässä”, sanoo Fortumin E-site-yksikön tuotekehitysjohtaja Joakim Bergroth.

Loviisan ydinvoimalan omistava Fortum kouluttaa valvomotyöntekijöitä kahdessa eri fyysisessä simulaattorissa, jotka on rakennettu vastaavanlaisiksi kuin ydinvoimalan oikea valvomo.

Niissä ei voi kuitenkaan luoda tulipalon kaltaisia tilanteita. Lisäksi vr-harjoitusta pystyi jatkamaan niin, että työntekijät kulkivat ydinvoimalan virtuaalitodellisuusversiossa varavalvomoon asti. Fyysisillä simulaattoreilla harjoitus rajoittuu usein vain päävalvomon tiloihin.


Vuosi sitten Fortum sai valmiiksi Loviisan ydinvoimalan automaatiojärjestelmän uudistusprojektin. Ydinvoimalassa kaiken pitää toimia juuri niin kuin on suunniteltu, eikä asioita voi testailla enää todellisessa ympäristössä.

Ennen tämä on tarkoittanut käytännössä sitä, että järjestelmät on ensin asennettu fyysiselle simulaattorille eli yksi yhteen oikeasta ympäristöstä tehdylle kopiolle. Siellä on varmistettu, että kaikki toimii. Tätä toimenpidettä kutsutaan validoinniksi.

”Hyvin usein tällaisten validointien tekeminen on ollut mahdollista suhteellisen myöhään uudistusprojektissa, koska asennukset tehdään vasta, kun suunnitelmille on saatu hyväksyntä. Ja jos on löytynyt virheitä, on tullut kiire tehdä korjauksia ja muutoksia.”

Virheiden havaitsemisen jälkeen on pitänyt asentaa esimerkiksi jokin ohjaamon näyttöjärjestelmistä tai ohjauspaneeleista uudestaan simulaattorille ja testata niitä ennen kuin mitään on voitu asentaa varsinaisessa ydinvoimalassa, Bergroth selostaa.

Automaatiojärjestelmän uudistuksen yhteydessä Fortum kuitenkin saavutti uuden rajapyykin. Yhtiö pystyi testaamaan heti ensimmäisiä suunnitelmia käyttöliittymä- ja ohjeuudistuksista jo puolisen vuotta ennen validointeja asentamalla ne virtuaalitodellisuusympäristöön.

”Löysimme virheitä ohje- ja automaatiologiikassa sekä muita suunnitteluvirheitä. Ehdimme ihan rauhassa korjata ne ennen kuin mitään edes asennettiin fyysiseen simulaattoriin.”

”99,9 prosentin varmuudella kukaan maailmassa ei ollut tehnyt ennen meitä ydinvoimalan niin sanottua esi-integroitua järjestelmävalidointia virtuaalitodellisuudessa.”

Virtuaalitodellisuusympäristön kehittäminen on myös huomattavasti halvempaa. Bergrothin mukaan fyysisen simulaattorin valmistaminen maksaa joitain miljoonia euroja, mutta vr-ympäristön hintalappu on kymmenesosa siitä.

Fortum on tehnyt kokeiluja ja hyödyntänyt virtuaalitodellisuutta jo useamman vuoden ajan. Helmikuussa julkaistujen suomalaisyhtiö Varjon vr-lasien ansiosta tällaiset testaukset on nykyään mahdollista tehdä huomattavasti aiempaa luontevammin.

Syynä on se, että Varjon laseissa resoluutio on niin tarkka.

”Ne tekevät vr-kokemuksesta luonnollisemman. Ihmiset käyttäytyvät virtuaalitodellisuudessa niin kuin oikeastikin käyttäytyisivät. Esimerkiksi näytöiltä näkee eteenpäin nojaamatta, mitä niissä lukee”, Bergroth kertoo.

Vieressä Varjon tekninen tukihenkilö Kim Härkönen nyökkäilee. Varjo ja Fortumin E-site, joka on eräänlainen startup ison yhtiön sisällä, ovat tehneet yhteistyötä jo ennen kuin Varjo edes sai ensimmäisen tuotteensa julkaistua.

Nykyään Fortumin E-site on myös Varjon lasien jälleenmyyjä. Varjo tarjoaa vr-lasit ja Fortum koulutusta siihen, miten virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää prosessiteollisuudessa sekä niin sanotussa turvallisuuskriittisessä teollisuudessa, kuten juuri sähköntuotannossa.

”Fortum tuo meille lisää uskottavuutta. Uskomme, että tästä tulee hieno taival”, Härkönen sanoo.

Lue lisää: Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan


Ydinvoimaloissa on myös tiloja, joihin pääsee ainoastaan kerran vuodessa huoltoseisokkien aikana. Tällainen paikka on esimerkiksi höyrystintila.

”Muulloin siellä säteilee niin kovasti, että sinne ei ole mitään asiaa”, Bergroth kertoo.

Tämä tarkoittaa, että huoltotöitä on hankala suunnitella etukäteen. Tässäkin asiassa Fortum on hyödyntänyt tietyllä tapaa virtuaalitodellisuutta.

Höyristintilat on kuvattu 360-videokameralla, jonka on pystynyt kepin nokassa viemään hankaliinkin paikkoihin. Tästä videomateriaalista on luotu virtuaalitodellisuusympäristö, jossa työntekijät voivat myös kulkea vr-lasit päässä.

Kun tilasta löytyy paikkoja, joissa pitää suorittaa erilaisia huoltotöitä, ne voi merkitä virtuaaliympäristössä muistilapuilla, jotka ovat sitten kaikkien samassa ympäristössä olevien nähtävinä.

”Kaikki suunnittelijat ja kunnossapitohenkilöstö pystyvät koko vuoden ajan ikään kuin menemään höyrystintilaan, katsella paikkoja ja suunnitella mahdollisesti seuraavan vuoden huoltoseisokin aikaisia töitä”, Bergroth sanoo.

”Aikaisemminkin tiloista otettiin esimerkiksi digivalokuvia, mutta niissä oli usein sellaisia ongelmia, että jostakin paikasta ei ollut kuvaa juuri oikeasta kulmasta, jolloin suunnitelmia ei voinut tehdä valmiiksi.”

Nykyään tilanne onkin jo se, että Loviisan ydinvoimalan työntekijöistä noin 90 prosenttia on käynyt vr-koulutuksessa. Tosin suurin osa heistä on suorittanut vain lyhyen kokeilun, jotta koko virtuaalitodellisuus tulisi ylipäänsä tutuksi.

Bergroth on varma, että virtuaali- ja lisätyn todellisuuden käyttö kasvaa tulevaisuudessa Fortumilla. Lisätty todellisuus (augmented reality eli ar) tarkoittaa sitä, että todellisen maailman päälle lisätään tietokonegrafiikkaa kuten Pokémon Go -pelissä.

Tällöin tehtaan tai laitoksen huoltotöitä tekevä ihminen voisi ar-laitteen ja sovelluksen avulla nähdä esimerkiksi kytkentäkaaviot tai muut ohjeet suoraan kunnostettavan kohteen vieressä tietokonegrafiikkana.

Tai työnjohto voisi katsella hiukan kuin videopuhelun tapaan samaa näkymää, jota työntekijä katsoo ja antaa hänelle ohjeita kuulokkeisiin tai vaikka piirtää niitä suoraan työntekijän näkökenttään.

Teollisuudessa erilaiset virtuaaliympäristöt ja lisätyn todellisuuden ratkaisut voivat olla käyttökelpoisia myös muun muassa uusien työntekijöiden tai alihankkijoiden tutustuttamiseen työskentely-ympäristöihin.

Bergroth kertoo, että Loviisan ydinvoimalassa työtekijöillä on käytössään kymmeniä 360-kameroita, joilla he kuvaavat paikkoja.

”Jos siellä ei nyt päivittäin kuvata jotain, niin ainakin viikoittain. Sen jälkeen kuvaan voi lisätä interaktiivista materiaalia, jota voi työstää yhdessä kollegoiden kanssa.”

”Suunnitelijamme ovat sanoneet minulle, että 360-materiaali on pelastanut heidät turhalta kuvausreissulta monta kertaa.”

Bergrothin mielestä seuraava iso kehityskohde virtuaalitodellisuudessa ovat ohjaimet, joilla virtuaaliympäristöissä toimitaan. Hänen mukaansa ne ovat tällä hetkellä eniten vr-kokemuksen luonnollisuutta rajoittava tekijä.

Kun HS haastatteli viime vuonna maineikkaan ajatushautomo Singularity Universityn Aaron Frankia, joka on erikoistunut lisättyyn ja virtuaalitodellisuuteen, hän sanoi, että tulevaisuuden työelämän pärjääjiä voivat olla lapset, jotka pelaavat paljon videopelejä.

Syy on hänen mielestään se, että monet tulevaisuuden työt tehdään lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden ansiosta samankaltaisissa ympäristöissä kuin joissa pelit tapahtuvat nykyään.

Fortumin esimerkki saattaa olla esimakua tästä.

Bergroth onkin samaa mieltä Frankin kanssa. Hän uskoo, että Fortumilla lisätty- ja virtuaalitodellisuus ovat tulevaisuudessa tärkeässä osassa esimerkiksi kaikessa yhtiön työntekijöilleen järjestämässä koulutuksessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää