Teknologia

Uusi teknologia auttaa varautumaan katastrofiin Loviisan ydinvoimalassa

Miten kouluttautua tilanteisiin, joita ei harjoitusmielessäkään voi luoda – kuten vaikka ydinvoimalan tulipalo? Valtaosa Loviisan ydinvoimalan työntekijöistä on jo käynyt koulutuksessa, joka on toteutettu virtuaalitodellisuudessa.

Loviisan ydinvoimalan päävalvomoon alkaa tupruta savua. Jossakin on tulipalo.

Valvomossa on töissä kolme ihmistä: vuoropäällikkö, turbinisti ja reaktorimestari. He alkavat käydä ohjesääntöjen mukaan tilannetta läpi.

Tilanteesta nauhoitetulla tallenteella kuuluu heidän puhettaan: ”Savua tulee valvomon takareunasta”. ”Turbiinit on painettu pikasulkuun.”

Lopulta valvomossa on niin paljon savua, että heidän on pakko siirtyä varavalvomoon viimeistelemään laitoksen alasajo.

Onneksi tämä kaikki tapahtuu virtuaalitodellisuudessa.

”Kun seurasin tätä harjoitusta, minua rupesi hymyilyttämään se, kuinka hienosti kolmikko toimi keskenään. He selkeästi kokivat olevansa Loviisan ydinvoimalan päävalvomossa sen sijaan, että olisivat olleet vr-laboratoriossamme puuhastelemassa tai leikkimässä”, sanoo Fortumin E-site-yksikön tuotekehitysjohtaja Joakim Bergroth.

Loviisan ydinvoimalan omistava Fortum kouluttaa valvomotyöntekijöitä kahdessa eri fyysisessä simulaattorissa, jotka on rakennettu vastaavanlaisiksi kuin ydinvoimalan oikea valvomo.

Niissä ei voi kuitenkaan luoda tulipalon kaltaisia tilanteita. Lisäksi vr-harjoitusta pystyi jatkamaan niin, että työntekijät kulkivat ydinvoimalan virtuaalitodellisuusversiossa varavalvomoon asti. Fyysisillä simulaattoreilla harjoitus rajoittuu usein vain päävalvomon tiloihin.


Vuosi sitten Fortum sai valmiiksi Loviisan ydinvoimalan automaatiojärjestelmän uudistusprojektin. Ydinvoimalassa kaiken pitää toimia juuri niin kuin on suunniteltu, eikä asioita voi testailla enää todellisessa ympäristössä.

Ennen tämä on tarkoittanut käytännössä sitä, että järjestelmät on ensin asennettu fyysiselle simulaattorille eli yksi yhteen oikeasta ympäristöstä tehdylle kopiolle. Siellä on varmistettu, että kaikki toimii. Tätä toimenpidettä kutsutaan validoinniksi.

”Hyvin usein tällaisten validointien tekeminen on ollut mahdollista suhteellisen myöhään uudistusprojektissa, koska asennukset tehdään vasta, kun suunnitelmille on saatu hyväksyntä. Ja jos on löytynyt virheitä, on tullut kiire tehdä korjauksia ja muutoksia.”

Virheiden havaitsemisen jälkeen on pitänyt asentaa esimerkiksi jokin ohjaamon näyttöjärjestelmistä tai ohjauspaneeleista uudestaan simulaattorille ja testata niitä ennen kuin mitään on voitu asentaa varsinaisessa ydinvoimalassa, Bergroth selostaa.

Automaatiojärjestelmän uudistuksen yhteydessä Fortum kuitenkin saavutti uuden rajapyykin. Yhtiö pystyi testaamaan heti ensimmäisiä suunnitelmia käyttöliittymä- ja ohjeuudistuksista jo puolisen vuotta ennen validointeja asentamalla ne virtuaalitodellisuusympäristöön.

”Löysimme virheitä ohje- ja automaatiologiikassa sekä muita suunnitteluvirheitä. Ehdimme ihan rauhassa korjata ne ennen kuin mitään edes asennettiin fyysiseen simulaattoriin.”

”99,9 prosentin varmuudella kukaan maailmassa ei ollut tehnyt ennen meitä ydinvoimalan niin sanottua esi-integroitua järjestelmävalidointia virtuaalitodellisuudessa.”

Virtuaalitodellisuusympäristön kehittäminen on myös huomattavasti halvempaa. Bergrothin mukaan fyysisen simulaattorin valmistaminen maksaa joitain miljoonia euroja, mutta vr-ympäristön hintalappu on kymmenesosa siitä.

Fortum on tehnyt kokeiluja ja hyödyntänyt virtuaalitodellisuutta jo useamman vuoden ajan. Helmikuussa julkaistujen suomalaisyhtiö Varjon vr-lasien ansiosta tällaiset testaukset on nykyään mahdollista tehdä huomattavasti aiempaa luontevammin.

Syynä on se, että Varjon laseissa resoluutio on niin tarkka.

”Ne tekevät vr-kokemuksesta luonnollisemman. Ihmiset käyttäytyvät virtuaalitodellisuudessa niin kuin oikeastikin käyttäytyisivät. Esimerkiksi näytöiltä näkee eteenpäin nojaamatta, mitä niissä lukee”, Bergroth kertoo.

Vieressä Varjon tekninen tukihenkilö Kim Härkönen nyökkäilee. Varjo ja Fortumin E-site, joka on eräänlainen startup ison yhtiön sisällä, ovat tehneet yhteistyötä jo ennen kuin Varjo edes sai ensimmäisen tuotteensa julkaistua.

Nykyään Fortumin E-site on myös Varjon lasien jälleenmyyjä. Varjo tarjoaa vr-lasit ja Fortum koulutusta siihen, miten virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää prosessiteollisuudessa sekä niin sanotussa turvallisuuskriittisessä teollisuudessa, kuten juuri sähköntuotannossa.

”Fortum tuo meille lisää uskottavuutta. Uskomme, että tästä tulee hieno taival”, Härkönen sanoo.

Lue lisää: Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan


Ydinvoimaloissa on myös tiloja, joihin pääsee ainoastaan kerran vuodessa huoltoseisokkien aikana. Tällainen paikka on esimerkiksi höyrystintila.

”Muulloin siellä säteilee niin kovasti, että sinne ei ole mitään asiaa”, Bergroth kertoo.

Tämä tarkoittaa, että huoltotöitä on hankala suunnitella etukäteen. Tässäkin asiassa Fortum on hyödyntänyt tietyllä tapaa virtuaalitodellisuutta.

Höyristintilat on kuvattu 360-videokameralla, jonka on pystynyt kepin nokassa viemään hankaliinkin paikkoihin. Tästä videomateriaalista on luotu virtuaalitodellisuusympäristö, jossa työntekijät voivat myös kulkea vr-lasit päässä.

Kun tilasta löytyy paikkoja, joissa pitää suorittaa erilaisia huoltotöitä, ne voi merkitä virtuaaliympäristössä muistilapuilla, jotka ovat sitten kaikkien samassa ympäristössä olevien nähtävinä.

”Kaikki suunnittelijat ja kunnossapitohenkilöstö pystyvät koko vuoden ajan ikään kuin menemään höyrystintilaan, katsella paikkoja ja suunnitella mahdollisesti seuraavan vuoden huoltoseisokin aikaisia töitä”, Bergroth sanoo.

”Aikaisemminkin tiloista otettiin esimerkiksi digivalokuvia, mutta niissä oli usein sellaisia ongelmia, että jostakin paikasta ei ollut kuvaa juuri oikeasta kulmasta, jolloin suunnitelmia ei voinut tehdä valmiiksi.”

Nykyään tilanne onkin jo se, että Loviisan ydinvoimalan työntekijöistä noin 90 prosenttia on käynyt vr-koulutuksessa. Tosin suurin osa heistä on suorittanut vain lyhyen kokeilun, jotta koko virtuaalitodellisuus tulisi ylipäänsä tutuksi.

Bergroth on varma, että virtuaali- ja lisätyn todellisuuden käyttö kasvaa tulevaisuudessa Fortumilla. Lisätty todellisuus (augmented reality eli ar) tarkoittaa sitä, että todellisen maailman päälle lisätään tietokonegrafiikkaa kuten Pokémon Go -pelissä.

Tällöin tehtaan tai laitoksen huoltotöitä tekevä ihminen voisi ar-laitteen ja sovelluksen avulla nähdä esimerkiksi kytkentäkaaviot tai muut ohjeet suoraan kunnostettavan kohteen vieressä tietokonegrafiikkana.

Tai työnjohto voisi katsella hiukan kuin videopuhelun tapaan samaa näkymää, jota työntekijä katsoo ja antaa hänelle ohjeita kuulokkeisiin tai vaikka piirtää niitä suoraan työntekijän näkökenttään.

Teollisuudessa erilaiset virtuaaliympäristöt ja lisätyn todellisuuden ratkaisut voivat olla käyttökelpoisia myös muun muassa uusien työntekijöiden tai alihankkijoiden tutustuttamiseen työskentely-ympäristöihin.

Bergroth kertoo, että Loviisan ydinvoimalassa työtekijöillä on käytössään kymmeniä 360-kameroita, joilla he kuvaavat paikkoja.

”Jos siellä ei nyt päivittäin kuvata jotain, niin ainakin viikoittain. Sen jälkeen kuvaan voi lisätä interaktiivista materiaalia, jota voi työstää yhdessä kollegoiden kanssa.”

”Suunnitelijamme ovat sanoneet minulle, että 360-materiaali on pelastanut heidät turhalta kuvausreissulta monta kertaa.”

Bergrothin mielestä seuraava iso kehityskohde virtuaalitodellisuudessa ovat ohjaimet, joilla virtuaaliympäristöissä toimitaan. Hänen mukaansa ne ovat tällä hetkellä eniten vr-kokemuksen luonnollisuutta rajoittava tekijä.

Kun HS haastatteli viime vuonna maineikkaan ajatushautomo Singularity Universityn Aaron Frankia, joka on erikoistunut lisättyyn ja virtuaalitodellisuuteen, hän sanoi, että tulevaisuuden työelämän pärjääjiä voivat olla lapset, jotka pelaavat paljon videopelejä.

Syy on hänen mielestään se, että monet tulevaisuuden työt tehdään lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden ansiosta samankaltaisissa ympäristöissä kuin joissa pelit tapahtuvat nykyään.

Fortumin esimerkki saattaa olla esimakua tästä.

Bergroth onkin samaa mieltä Frankin kanssa. Hän uskoo, että Fortumilla lisätty- ja virtuaalitodellisuus ovat tulevaisuudessa tärkeässä osassa esimerkiksi kaikessa yhtiön työntekijöilleen järjestämässä koulutuksessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS vietti kaksi vuorokautta yhdessä maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  2. 2

   Neuvostoliitto suunnitteli voittavansa kolmannen maailmansodan kymmenillä ydiniskuilla Euroopassa ja marssittamalla joukkonsa radioaktiivisten raunioiden läpi

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa – ”On surullista, että kuskit ovat niin epärehellisiä”, sanoo poliisi

  6. 6

   Suomen suurin sähkönkäyttäjä tuottaa Lahden verran päästöjä vuodessa – isot vähennykset edellyttäisivät läpimurtoa teknologiassa

  7. 7

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   ”Tavanomainen avioero” maksaa Yhdysvalloissa 15 500 dollaria, ja se on vasta alkua – vuoden seuratuimman ero­riidan keskiössä on Trumpin asianajaja

   Tilaajille
  10. 10

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  5. 5

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  6. 6

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  10. 10

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää