Teknologia

Sienestäjä voi saada paremman saaliin teknologian avulla – Esittelyssä viisi sienisovellusta ja kaksi karttapalvelua

Sovelluskauppojen oppaista tai lajihavaintokartoista voi olla hyötyä sieniavuttomalle kaupunkilaiselle. Esittelyssä viisi sienisovellusta ja kaksi karttapalvelua.

Sosiaalinen media täyttyy tähän aikaan vuodesta tuttujen ja tuntemattomienkin ihanista sienikuvista. Jopa Puolustusvoimain väistynyt komentaja Jarmo Lindberg jakaa huumaavia otoksia suppilovahveroista sateisen sammaleen keskellä.

Suuri osa suomalaisista tunnistaa varmasti punavalkoisen kärpässienen, mutta siihen se sitten monelta kaupunkilaiselta jää. Suomessa kasvaa yhteensä noin 2 000 sienilajia, joista noin kymmenys sopii syötäväksi.

Edes useista tattilajeista kaikki eivät kelpaa kastikkeeseen. Esimerkiksi tauriontatti voi aiheuttaa ruokaviinin kanssa antabusreaktion tyyppisiä oireita.

Ongelma onkin siinä, miten nämä luonnon erikoisuudet voi erottaa toisistaan.

”Kotimainen sienikirja tai sienisovellus, pärekori, sieniveitsi, pari muovi- tai kangaspussia ja metsään soveltuvat vaatteet.” Näin neuvoo Helsingin kaupungin sivu sienestäjää.

Niin maanläheiseltä puuhalta kuin sienestys tuntuukin, teknologiasta voi olla huomattava hyöty myös metsässä. Kävimme läpi sienten tunnistamiseen tarkoitettuja sovelluksia, joita onkin koko joukko.

Sienikirja-sovellus

Niklas Ansamaa oli 14-vuotias tietokonepelaaja, joka halusi rahaa ja opetteli koodaamaan Youtube-videoiden avulla. Äitinsä kanssa sienimetsässä lapsuuttaan viettänyt ei löytänyt sienestäjälle sopivaa sovellusta ja päätti Ylen mukaan tehdä sellaisen itse.

Täydellinen Sienikirja ei ole, ja edellinen päivityskin on monen vuoden takaa, mutta tarina nuoren pojan innokkuudesta on koskettava. Sienikirja on saatavilla ainoastaan Applen laitteille ja maksaa App Storessa 5,49 euroa.


Sieniopas

Sieniopas-sovellus on kerännyt hyviä arvosteluita käyttäjiltä. Löydät 140 lajin kuvat tietoineen ja pystyt tunnistamaan sieniä tunnistustyökalun avulla sekä käyttämään sovellusta ilman nettiä. Käyttäjät ovat kehuneet sovelluksen helppokäyttöisyyttä, mutta mitään huippumodernia ei kannata odottaa.

Tämän sienikirjailija Lasse Kososen tuottaman ja tamperelaisen Mobiteoksen toteuttaman sovelluksen edellinen päivitys on vuodelta 2015. Hinta Androidille 4,98 euroa, Apple-laitteille 5,49 euroa.Suomen sienet

Harrastusmielessä tehdystä sovelluksesta löytyy tiedot noin sadasta sienestä. Omia sienilöytöjä voi tallentaa kuvan ja koordinaattien kera. Sovelluksen tietolähteenä on käytetty Wikipediaa. Tästä syystä App Storeen tehdyn maksullisen version (2,29 euroa) ladanneet ovat jättäneet sovelluksesta tuohtuneita arvioita.

Book of Mushrooms

Venäläiset ovat tunnetusti sienihullua kansaa, joten ei yllätä, että Android-maailman Google Play -kaupassa venäläisen Headcorp-yhtiön sienikirja on kerännyt erinomaisia arvioita. Se lupaa sisältävänsä yli 250 sienilajia ja yli 1 400 kuvaa. Sovellus on englanninkielinen ja helppokäyttöinen. Sienten nimet esitellään latinaksi.

Puutteita kuitenkin ilmenee heti kättelyssä: utelias kokeilija etsii sovelluksesta Amanita muscaria -sientä, mutta sitä ei löydy. Suomeksi kyseessä on punakärpässieni.

Sovelluksesta on tarjolla sekä ilmainen että maksullinen (2,09 euroa) versio, joka ei sisällä mainoksia. Kumpaakaan versiota ei ole päivitetty kevään 2017 jälkeen. Apple-laitteiden App Storesta sovellusta ei löydy ollenkaan.


Plantsnap

Kansainvälinen kasvintunnistussovellus lupaa hurjan määrän lajeja: noin 585 000. Joukossa on kukkia, puita, mehikasveja ja jopa sieniä. Sovellus on valtavan suosittu, ja vuonna 2018 Apple valitsi sen omissa listauksissaan vuoden viiden parhaan maksullisen sovelluksen joukkoon. Sovelluksen käyttökieli on suomi, mutta tunnistetut lajit se tarjoaa englanniksi ja latinaksi. Googlelle ja sanakirjalle jää siis vielä töitä, ja käyttökielikin on paikoin vähän tökeröä.

Ominaisuuksia on runsaasti. Jopa julkisia käyttäjäprofiileja voi hakea ja tunnistuksia jakaa kartalla. Lajien tietokantahausta selviää hakusanalla ”suomi” että sienikunnasta löytyy Kockiozyma suomiensis. Kuvaa tästä ihmeestä sovellus ei osaa tarjota, mutta Googlen avulla käy ilmi, että kyseessä on jokin hiiva.

Plantsnapin ilmaisversiolla saa tunnistaa kymmenen kuvaa vuorokaudessa. Maksullisen version hinnat vaihtelevat Applen laitteilla yhden kuukauden määräaikaistilauksen 1,49 eurosta loputtoman tilauksen 27,99 euroon. Androidille kuukausitilaus maksaa 1,59 euroa, vuositilaus 9,99 ja elinikäinen tilaus 14,99 euroa.

Maksullisella versiolla kuvia voisi lähettää tunnistettavaksi, nähdä muiden lähettämät kuvat kartalla, käyttää sovelluksen desktop-versiota ja tietysti päästä eroon mainoksista.

Testasimme ilmaisversion tunnistusominaisuutta verkosta löytyvillä kuvilla. Sovellus tunnisti punakärpässienen vaivattomasti, mutta Ilta-Sanomien sivuilta tavattu, lukijan kolme vuotta sitten bongaama nuori Hydnellum peckii eli karvasorakas ei ollut Plantsnapille tuttu. Sovellus ehdotti, että kyseessä olisi viimeksi tunnistettu sieni – eli punakärpässieni.


Sosiaalinen media avuksi

Suomen sieniseuran Facebook-ryhmä

Ryhmä on kaikille avoin. 33 000 jäsenen vilkkaassa ryhmässä on jaettu jo lukemattomia sienikuvia, joita voi selata itsekseen jo vaikka ennen metsään lähtöä. Ryhmän jäsenet voivat ja saavat lisätä ryhmään kuvia ja kysyä tunnistusapua. Säännöt kuitenkin muistuttavat, ettei sientä pidä syödä kuvantunnistuksen perusteella. Ei ainakaan pelkästään sen perusteella.

Facebook-ryhmä löytyy osoitteesta facebook.com/groups/suomensieniseura/

Sienestys ja marjastus -Facebook-ryhmä

Yksityisten ylläpitäjien suljettu, mutta ilmeisen vilkas ryhmä, jossa on noin 15 000 jäsentä. Harrastajille suunnattua ryhmää ei ole perustettu lajien tunnistamista varten, mutta sääntöjen mukaan avun kysyminen ei ole kiellettyä. Ryhmän tiedoissa annetaan tarkat ohjeet siitä, millaisilla kuvilla tunnistusapua kannattaa kysyä ja muistutetaan, ettei sientä pidä syödä pelkästään saatujen kommenttien perusteella.

Ryhmä löytyy osoitteesta facebook.com/groups/Sienilajit/

Joukkoistetut karttapalvelut

Luonnonvarakeskus (Luke) ylläpitää kansallista marjahavaintokarttaa, joka näyttää marjojen kukinta-, raakile-, ja kypsyystietoja noin sadan metrin tarkkuudella. Kartasta löytyvät puolukka, mustikka ja suomuurain, mutta ei sieniä.

Marjahavaintojen selaaminen mobiililaitteella on työlästä, joten suunta kannattaa tarkistaa desktop-versiolla ennen kuin lähtee liikkeelle. Havainnot löytyvät osoitteesta marjahavainnot.fi.

Sienihavaintoja voi tarkkailla Suomen lajitietokeskuksen havaintopalvelusta, joka sisältää havaintoja kaikista Suomessa tavatuista lajeista – jopa susista. Esimerkiksi keltavahverosta havaintoja on kirjattu yhteensä 645, joista 62 on kuluvalta vuodelta. Varsinaisena sieniapajien bongauspalveluna kartta ei välttämättä toimi. Esimerkiksi suppilovahveroista on jätetty aikavälillä 19.–25. syyskuuta kymmenen havaintoa, mutta ne ovat hajallaan ympäri Suomea.

Palvelu runsaine ja kiinnostavine hakutoimintoineen toimii kiitettävästi myös mobiiliselaimella ja löytyy osoitteesta laji.fi.

Kuvassa kaikki palveluun ilmoitetut Suomen suppilovahverohavainnot ilman aikarajausta. Kuva on otettu Iphone 7:n Safari-selaimesta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää