Teknologia

Tapa käyttää peukaloita vaikuttaa selvästi siihen, kuinka nopeasti kirjoittaa kosketusnäytöllä – Kuulutko nopeampaan vai hitaampaan ryhmään?

Moni kirjoittaa kosketusnäytöllä jo lähes yhtä nopeasti kuin perinteisellä näppäimistöllä. Tutkijat vinkkaavat, miten voit vauhdittaa näppäilyä entisestään.

Ihmiset kirjoittavat kännykän kosketusnäytöllä jo lähes yhtä nopeasti kuin perinteisellä näppäimistöllä.

Tämä käy ilmi Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja ETH Zürichin tutkimuksesta, joka julkaistiin keskiviikkona mobiilialan Mobile Hci -konferenssissa Taiwanissa.

Ero kirjoitus­nopeudessa kosketus­näytön ja perinteisen näppäimistön välillä on keski­arvoisesti enää noin 25 prosenttia, kertoo Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta.

Ihmisten kirjoitusnopeudet vaihtelevat suuresti, mutta keskiarvo perinteisellä näppäimistöllä kirjoitettaessa on noin 50 sanaa minuutissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan kosketusnäytöillä keskiarvo on puolestaan 36 sanaa minuutissa.

Erityisen nopeita kännyköillä ja muilla mobiililaitteilla kirjoittajia ovat teini-ikäiset.

”He ovat kasvaneet kosketusnäyttöjen parissa, joten ne ovat heille paljon luontevampia käyttää kuin vanhemmille, jotka ovat tottuneet erilaisiin näppäimistöihin”, Oulasvirta sanoo.

Kun tarkasteluryhmäksi ottaa 10–29-vuotiaat, he kirjoittavat kosketusnäytöillä keskiarvoisesti 38 sanaa minuutissa. Kun taas 40–59-vuotiaat kirjoittivat huomattavasti hitaammin. Heidän keskiarvonsa on 27 sanaa minuutissa.

Näiden ikäryhmien välinen ero oli lähes yksi yhteen sen kanssa, kirjoittaako yhdellä vai kahdella peukalolla. Kahdella peukalolla nopeus on keskiarvoisesti 38 sanaa minuutissa ja yhdellä peukalolla 29 sanaa minuutissa.

Kahden peukalon -tekniikka on nopein tapa kirjoittaa, ja kolme neljästä tutkimukseen osallistuneesta käytti sitä, Oulasvirta kertoo.

Tältä näyttää tavanomainen kahdella peukalolla kirjoittaminen.Jotkut testiin osallistuneet käyttivät kirjoittamiseen myös etusormea. Muiden kuin etusormien ja peukaloiden käyttö oli tutkimukseen osallistuneiden joukossa hyvin harvinaista.

Näppäilytekniikan lisäksi nopeuteen ja virheiden määrään vaikutti se, millaisia älykkäitä tekstinsyöttömenetelmiä käyttää.

Kirjoittamista nopeutti se, jos käytti automaattista korjausta, joka korjaa näppäilyvirheet. Automaattisen korjausta käyttäneiden keskiarvo oli 43 sanaa minuutissa.

Sen sijaan ennakoiva tekstinsyöttö ei yleensä nopeuttanut kirjoittamista.

”Useimmille se oli itse asiassa vahingollista. Syy on se, että ohjelma ei aina ehdota oikeaa sanaa, jolloin kirjoittajalla menee aikaa siihen, kun hän katsoo vaihtoehtoja. Sen sijaan sanan olisi voinut saada samassa ajassa valmiiksi, kun olisi vaan kirjoittanut.”

Tekstinsyöttömenetelmät toimivat puhelinmalleissa hiukan eri tavoin. Esimerkiksi Iphonessa niitä pääsee säätämään kohdasta asetukset–yleiset–näppäimistö, ja Samsungissa kohdasta asetukset–yleinen hallinta–kieli ja syöttö.

Myös mobiililaitteen koko vaikutti siihen, kuinka nopea sillä oli kirjoittaa, mutta vaikutukset eivät olleet yhtä suoraviivaisia kuin tekstinsyöttömenetelmillä.

”Yleinen periaate on se, että jos ruudulla on enemmän tilaa, syntyy vähemmän näppäilyvirheitä, koska painikkeetkin ovat isompia. Toisaalta jos näppäimistö on liian iso, liikeradat ovat pidempiä. Mikään mahdottoman iso ruutu ei sovi peukaloille.”

Tutkimukseen osallistui noin 37 000 vapaaehtoista 160 maasta. Heistä noin puolet oli Yhdysvalloista, ja enemmistö nuoria, parikymppisiä naisia.

Tutkimus toteutettiin englanniksi, ja siihen osallistujat kertoivat käyttävänsä puhelinta keskimäärin kuusi tuntia vuorokaudessa.

Oulasvirran mukaan tutkimuksessa havaitut kirjoitusnopeuteen vaikuttavat tekijät on tunnettu aikaisemminkin. ”Mutta tällä kertaa aineisto oli niin iso, että sen ansiosta tuli ensimmäistä kertaa varmuus, että nämä havainnot pätevät laajemminkin.”

Kuusi vinkkiä, jotka nopeuttavat kirjoittamista

Tutkimustulosten pohjalta Oulasvirta ja muut tutkimuksen tekijät ovat valmiita antamaan kuusi vinkkiä, joilla jokainen voi nopeuttaa kosketusnäytöllä kirjoittamista.

1) Harjoittele kirjoittamaan kahdella peukalolla ja pidä mobiililaitetta pystysuorassa.

2) Käytä automaattista korjausta, mutta vain yhdelle kielelle kerrallaan.

3) Älä käytä ennakoiva tekstinsyöttöä.


4) Jos puhelimessasi on ominaisuus, jossa painamasi kirjain ponnahtaa ruudulle isompana, harjoittele jo tässä vaiheessa huomaamaan virhe ja korjaamaan se.

5) Kiinnitä huomiota siihen, kuinka usein vilkuilet kirjoituskenttää. Vilkaisut hidastavat kirjoittamista, mutta silti niitä tarvitsee tehdä silloin tällöin. Paras hetki on sanan kirjoittamisen jälkeen tai kun huomaat tehneesi virheen.

6) Vältä harvinaisia sanoja tai sanontoja, joita ei todennäköisesti löydy automaattisen korjauksen sanavarastosta. Jonkin aikaa ohjelmaa käytettyään oppii huomaamaan, mitä se tunnistaa ja mitä ei.

Tältä näyttää nopea kahdella peukalolla kirjoittaminen.Oulasvirran mielestä on kiinnostavaa, miten nopeasti ihmiset ovat kehittyneet kosketusnäytöillä kirjoittajina.

Kosketusnäytöt löivät läpi, kun Apple julkaisi Iphonen vuonna 2007. Aluksi ihmiset kirjoittivat niillä noin 15–25 sanaa minuutissa, Oulasvirta kertoo.

Nopein tuoreeseen tutkimukseen osallistunut kirjoitti kosketusnäytöllä jo 85 sanaa minuutissa.

”Tekstinsyöttöteknologia on kehittynyt, mutta ennen kaikkea ihmiset ovat kehittyneet huikeasti. Ei kukaan ole heille kertonut, miten kosketusnäytöllä pitäisi kirjoittaa. Mutta he ovat kehittäneet motorisia taitojansa, ja iso osa ihmisistä on omien havaintojensa pohjalta ruvennut käyttämään kahden peukalon järjestelmää.”

”Samalla he ovat oppineet hyödyntämään älykkäitä tekstinsyöttöjärjestelmiä ja kytkemään itseään haittaavat pois päältä.”

Toisaalta entistä harvempi harjoittelee 10-sormijärjestelmää perinteisellä näppäimistöllä. Siksi kuilu kirjoitusnopeuksien välillä kapenee, kuten Oulasvirta asian tiivistää.

Lue lisää: Painele näppäimistöä kuin soittaisit pianoa – näillä seitsemällä vinkillä opit kirjoittamaan tekstiä nopeammin ja virheettömämmin

Keskiviikkona Aalto-yliopisto julkaisi suomenkielisen testin, joka on täsmälleen samanlainen kuin aiempi englanniksi toteutettu. Se löytyy osoitteesta kirjoitustesti.aalto.fi.

Perinteisesti lähes kaikki kirjoittamista koskevat tutkimukset – konekirjoitusajoilta asti – on tehty englanniksi, Oulasvirta kertoo.

”Meillä on hirveän vähän ymmärrystä siitä, miten kirjoitusnopeuteen liittyvät tekniikat ja älykkäät tekstinsyötöt toimivat, kun kielenä on suomi.”

Yksi haaste on esimerkiksi se, että suomessa on niin valtava määrä sanojen taivutusmuotoja.

Alan standardina käytetty sanoja minuutissa -termi (englanniksi words per minute) toimii sekin huonosti suomeksi, koska siinä sanan keskimääräiseksi pituudeksi on laskettu 5 kirjainta.

”Meillä on pitkiä sanoja ja paljon yhdyssanoja. Meillä on myös vähemmän välilyöntejä, jotka ovat nopeita näpyttää.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää