Teknologia

Monet Iphonet eivät anna kirjoittaa sanaa ”matkalla” – Näin pääset eroon ärsyttävästä ominaisuudesta

Iphoneissa ja Ipadeissa on yleensä oletusasetuksena, että lauseen ”Nähdään pian!” voi kirjoittaa niin sanottujen oikopolkujen avulla.

Monissa Applen Iphoneissa ja Ipadeissa on valmiina yksi oletusasetus, jossa ei ole mitään järkeä.

Kun niillä yrittää kirjoittaa sanan ”matkalla”, puhelin korvaa sen lauseella ”Nähdään pian!”.

Tämä toiminto toistuu riippumatta siitä, millä ohjelmalla tai sovelluksella näillä laitteilla kirjoittaa. ”Nähdään pian!” ilmestyy ruutuun niin sähköposteja, Whatsapp- ja tekstiviestejä kuin vaikka muistiinpanoja näpytellessä.

Tällöin pitää erikseen klikata ”Nähdään pian!” -lauseen perässä olevaa pientä rastia, jotta laitteet eivät muuta tekstiä. Eikä tätä mahdollisuutta ole aina edes tarjolla.

Alla oleva video näyttää, mitä tapahtuu, kun kirjoittaa Iphonella sanan ”matkalla”.Voisi kuvitella, että jokainen, joka haluaa kirjoittaa puhelimellaan tai pädillään ”Nähdään pian!”, myös kirjoittaisi niin.

”Matkalla” on viestitellessä myös yleisempi sana kuin äkkiseltään ehkä ajattelisi. Sitä tulee käytettyä usein esimerkiksi silloin, kun on myöhässä tai muuten vain kertoo viestin vastaanottajille olevansa ylipäänsä tulossa, siis matkalla.

Onneksi tämä toiminto on helposti poistettavissa käytöstä.

Alla oleva video näyttää, miten se tapahtuu, eli valitse Asetukset–Yleiset–Näppäimistö–Tekstin korvaus ja sen jälkeen poista kyseinen toiminto.Samalla voi poistaa myös muita samankaltaisia korvaustoimintoja.

Kuten ylläolevasta videosta näkyy, useat Iphonet ja Ipadit tarjoavat ”Nähdään pian!” -lausetta tilalle myös silloin laitteilla kirjoittaa ”np”.

Tämä korvaustoiminto on päällä lukuisissa sellaisissakin Iphoneissa ja Ipadeissa, joissa sana ”matkalla” ei korvaannu lauseella ”Nähdään pian!”

Osassa Iphoneista ja Ipadeista sama tapahtuu myös englanniksi, vaikka puhelimen kieleksi on asetettu suomi: kun kirjoittaaa lyhenteen ”omw”, Iphone muuttaa sen muotoon ”On my way!”

Kannattaa kuitenkin huomioida, että tekstin korvaus -toiminto itsessään voi olla myös erittäin hyödyllinen. Sinne voi luoda vastaavanlaisia korvaustoimintoja eli tavallaan oikopolkuja juuri niille sanonnoille, joita itse haluaa käyttää.

Alla oleva video näyttää, miten se onnistuu, eli painamalla Tekstin korvaus -valikossa +-merkkiä ja luomalla oikotien.Viime viikolla HS kertoi tutkimuksesta, jossa oli selvitetty ihmisten tapoja kirjoittaa kosketusnäytöillä. Kirjoitusnopeuteen vaikuttavat myös tekstin korvaus -toimintojen tapaiset älykkäät tekstinsyöttöjärjestelmät.

Iphonessa ja Ipadeissa, kuten muissakin nykyisissä älypuhelimissa ja tableteissa, niitä on tarjolla runsaasti. Iphonessa ne löytyvät Näppäimistö-valikosta.

Sieltä kannattaa valita itselleen mieluisimmat käyttöön ja poistaa sellaiset toiminnot, jotka eivät tunnu luontevilta tai häiritsevät kirjoittamista.

Iphoneissa on esimerkiksi automaattisesti asetus, että painamalla kaksi kertaa välilyöntiä, kirjoituskenttään ilmestyy piste(.) ja välilyönti.

Kun toimintoa tottuu käyttämään, se yleensä nopeuttaa kirjoittamista.

Alla oleva video näyttää, miten tämä tapahtuu.Vuosi sitten käyttöjärjestelmän päivityksen yhteydessä kaikkiin Iphoneihin ja Ipadeihin ilmestyi puolestaan toiminto, jossa kursoria pystyy kirjoittaessa siirtämään mihin tahansa kohtaan tekstiä pitämällä välilyönti-näppäintä pohjassa.

Sillä on helppo korjata jälkikäteen virheitä erityisesti pidemmissä teksteissä.


Ylipäänsä kännyköissä on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, joita monet käyttäjät eivät ole koskaan huomanneetkaan. Niistä voit lukea lisää esimerkiksi tästä jutusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää