Teknologia

Suomalaiset säilövät valtavaa kuvamäärää puhelimissaan: 900 kuvasta moni on epäonnistunut

Tietoturvayhtiön selvityksen mukaan naiset säilövät enemmän kuvia puhelimissaan kuin miehet. Eniten kuvia säilövät 25–34-vuotiaat.

Etelä-Korea voitti, Vietnam hävisi. Suomi voitti Ruotsin kipuamalla sijalle 19 kaikista tutkituista 45:sta maasta. Ruotsi puolestaan jäi sijalle 34.

Voittaminen tässä kilpailussa on hiukan kyseenalainen kunnia, sillä kyse on siitä minkä maan edustajat säilyttävät eniten kuvia puhelimessaan. Suomalaisilla kuvia on keskimäärin 901, ruotsalaisilla 626.

Eteläkorealaisilla, Samsungin kotimaassa, on puhelimillaan keskimäärin 1 417 kuvaa. Vietnamilaisilla kuvia oli vain 397.

Nämä tiedot kävivät ilmi, kun tietoturvayhtiö Avast analysoi dataa, jota sille oli kertynyt yhtiön puhelimenpuhdistussovelluksen käytön tuloksena. Android-laitteille tarkoitettu sovellus käy läpi puhelimen turhia asioita, kuten duplikaattikuvia ja kauan käyttämättä olleita sovelluksia ja auttaa vapauttamaan puhelimelle lisää tilaa.

Dataa kerättiin yli kuudelta miljoonalta käyttäjältä joulukuun 2018 ja viime kesäkuun välillä. Kuvia oli yhteensä noin kolme miljardia.

Mitä muuta yhtiölle selvisi?


Miehet säilyttävät keskimäärin hieman vähemmän kuvia kuin naiset. Naisilla on noin 1 053 kuvaa, miehillä 851.

Nuoret aikuiset säilövät puhelimessaan hieman yllättäen kaikkein vähiten kuvia. Avast-yhtiö selittää ilmiötä sillä, että sovellukset, jotka eivät tallenna kuvia, ovat 18–24-vuotiaiden suosiossa. Esimerkiksi Snapchat on tällainen sovellus, toisin kuin Whatsapp, joka tallentaa oletusasetuksena kaikki viesteissä liikkuvat kuvat puhelimeen.

Kaikkein eniten kuvia säilövät 25–34-vuotiaat. Tämän arvellaan johtuvan siitä, että tuon ikäisillä on usein pieniä lapsia, ja omien lasten kuviin liittyvä tunneside on varmasti vahva.

Avastin siivoussovellus ei ole ainutlaatuinen. Vastaavia on tarjolla useita, esimerkiksi CCleaner on luotettava ja suosittu. Avastin sovellus on kuitenkin tarkoitettu nimenomaan kuvien siivoamiseen. Se pystyy tunnistamaan ”huonot” kuvat ja duplikaatit.

Monelle on varmasti tuttu tilanne, että tulee kuvanneeksi useamman kuvan, ja osa niistä epäonnistuu. Kuvaaja ajattelee, että siivoaa epäonnistuneet ruudut puhelimesta sitten myöhemmin. Kun yhtiö tutustui keräämänsä dataan, kävi ilmi, että kaikista kuvista 22 prosenttia, siis yli viidesosa, on ”huonoja”. Tällä tarkoitetaan heikkolaatuisia, epätarkkoja, tärähtäneitä otoksia sekä duplikaatteja. Näistä duplikaatteja on 16 ja heikkolaatuisia 6 prosenttia.

Kaikkein eniten duplikaatteja on eteläkorealaisten ja japanilaisten puhelimissa, 24 prosenttia molemmilla.

Mikä sitten neuvoksi, kun kuvia on liikaa?

Avast on tsekkiläinen pörssiyritys, jonka liikevaihto oli vuonna 2018 yli 800 miljoonaa dollaria. Tämä on syytä muistaa, kun yhtiö tutkii puhelimia kuormittavia kuvia ja tarjoaa ratkaisuksi sovellustaan.

Muitakin vaihtoehtoja on: pilvipalveluiden käyttäminen säästää laitteen muistia, ja esimerkiksi kuvien tallennuskokoon voi vaikuttaa itse. Ohjeet löydät tästä HS:n jutusta:

Monen puhelimessa tallennustila on vähän väliä täynnä, vaikka ongelman voisi ratkaista parilla helpolla kikalla – Toimi näin, kun ruudulle ilmestyy ärsyttävä ilmoitus
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää