Teknologia

Televisio pimenee lähivuosina yli 300 000 kotitaloudessa, jos niihin ei hankita uutta laitetta – Pieni merkki televisiossa tai digiboksissa kertoo, toimiiko se jatkossa

Antennitalouksien piti siirtyä uuteen lähetystekniikkaan jo ensi keväänä, mutta Ylen ja Dna:n kiista markkinaoikeudessa viivästyttää uudistusta.

Suomessa on noin 350 000 kotitaloutta, joissa televisio ei enää lähitulevaisuudessa näy nykyisillä laitteilla.

Tämä johtuu siitä, että kaikki antenniverkon maksuttomat kanavat siirtyvät uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan.

Liikenne- ja viestintäviraston mukaan Suomessa on noin 900 000 kotitaloutta, joissa televisiolähetykset ovat ainoastaan antennin varassa. Näistä talouksista 61 prosentilla televisio ja digiboksi tai jompikumpi niistä ovat jo ajan tasalla, eli niillä pystyy katsomaan televisiolähetyksiä myös uuteen lähetystekniikkaan siirtymisen jälkeen.

Mutta lopuissa noin 350 000 antennilähetysten varassa olevassa kotitaloudessa nykylaitteiden tilalle pitää ostaa uudet. Vähimmillään riittää, että hankkii uuden digiboksin.

Jutun lopussa käydään läpi, millaisen television tai digiboksin tulevaisuudessa tarvitset.

Suomessa on myös satoja tuhansia kesämökkejä, joista monissa on antenniverkossa oleva televisio.

Päätös uuteen lähetystekniikkaan siirtymisestä antenniverkossa tehtiin runsaat kolme vuotta sitten. Sillä halutaan mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-kuvalaadun ohjelmien lähettäminen sekä nykyistä suurempi kanavamäärä.

Maksu-tv -kanavat välitetään antenniverkossa jo nykyään uudella lähetystekniikalla.

Alun perin siirtymä uuteen lähetystekniikkaan antenniverkossa piti tapahtua ensi keväänä. Aikataulu on kuitenkin venynyt, koska Dna valitti Ylen jakelukilpailutuksesta markkinaoikeuteen.

Suomessa on kaksi eri antenniverkkoa: Dna:n ylläpitämä VHF-taajuusalueella sekä Digitan ylläpitämä UHF-taajuusalueella.

Dna:n mukaan Ylen kilpailutus oli epäoikeudenmukainen, koska siihen oli sisällytetty kiinteistöjen vastaanottolaitteistoon eli käytännössä antenneihin liittyviä vaatimuksia.

Dna voitti asian käsittelyn markkinaoikeudessa, mutta Yle on valittanut siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa asioiden käsittelyajat ovat keskimäärin lähes 14 kuukautta.

Tällä hetkellä kukaan ei siis osaa sanoa varmasti, milloin siirtymä uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan tarkalleen tapahtuu.

Joka tapauksessa se on edessä lähivuosina.

”Siirtymän ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Heti kun siirtymäpäivä ratkeaa, aloitamme aiheesta laajemman viestinnän”, kertoo kiinteät radioverkot -yksikön päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen Liikenne- ja viestintävirastosta.

Kaapelitelevisiossakin voi olla tulevaisuudessa luvassa samankaltainen siirtymä uuteen lähetystekniikkaan, eli DVB-C2:een. Päätökset riippuvat kuitenkin kaapeli-tv -palvelujen operaattoreista, siis Dna:sta, Elisasta, Teliasta ja paikallisista yhtiöistä.

Kaapelitelevisiossa siirtymälle ei ole mitään painetta, koska kaapeliverkkoon mahtuu enemmän kanavia, jolloin perinteisiä SD-kanavia ja HD-kanavia voidaan hyvin lähettää rinnakkain, sanoo Dna:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

”Uuteen lähetystekniikkaan siirtyminen on aina valtava operaatio, joka vaatii myös kuluttajilta uusien laitteiden ostamista, joten siirtymä tuskin tapahtuu kovin pian.”

Dna, Elisa ja Telia eivät olekaan vielä tehneet päätöksiä, millä aikataululla ne ottavat uuden jakelutekniikan käyttöön kaapeliverkossa.

Antenni- ja kaapeliverkon lisäksi teräväpiirtolähetyksiä voi katsella myös satelliitin ja internetin välityksellä.

Millaisen television tarvitset?

Antennitalous

Antennitalouksissa näkyy vielä toistaiseksi kaikki vapaassa jakelussa olevat eli maksuttomat kanavat nykyisillä laitteilla.

Kun siirtymä uuteen lähetystekniikkaan tapahtuu, joko television tai digiboksin pitää olla sopiva teräväpiirtolähetyksiä varten. Tällaisen laitteen tunnistaa helpoiten Antenna Ready HD -merkistä.


”Melkein kaikissa myytävissä laitteissa on uuden tekniikan mukainen viritin. Uutta laitetta ostaessa voi siis olla hyvin pitkälti huoletta”, Juurakko-Lehikoinen sanoo.

Myyjillä on myös kuluttajansuojalain mukainen velvollisuus kertoa, toimivatko laitteet uudella lähetystekniikalla, hän muistuttaa.

Kaapelitalous

Jos kaapelitelevisiossa haluaa katsella teräväpiirtolähetyksiä, laitteessa pitää puolestaan olla Cable HD Ready -merkintä.


Mutta ilman HD-kuvanlaatuun sopivia laitteitakin pärjää todennäköisesti vielä pitkään.

Sivustolta www.testatutlaitteet.fi voi tarkistaa, mitkä laitteet ovat Antenna Ready HD ja Cable Ready HD -merkittyjä ja toimivat testatusti suomalaisissa televisioverkoissa.

Myös osoitteessa http://www.hdtvopas.fi on runsaasti tietoa teräväpiirtolähetyksistä Suomessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää