Teknologia

Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

Ios 13 -käyttöjärjestelmän päivittäneille on tarjolla sekä hyviä että huonoja uutisia.

Asensitko Iphoneen uuden, syyskuun lopussa ilmestyneen Ios 13 -käyttöjärjestelmän – ja yhtäkkiä akkusi alkoi kulua hetkessä loppuun?

Jos akku aiemmin kesti päivän, niin päivityksen jälkeen se pitää ladata jo kesken työpäivän tai muutaman päivän sijasta joka ilta.

Et todellakaan ole ongelmasi kanssa yksin. Hyvä uutinen on se, että akkusi ei todennäköisesti ole mennyt pysyvästi huonoon kuntoon, vaan kyse on hetkellisestä ongelmasta.

Sama ilmiö on tapahtunut Iphonien akuille jo pidemmän aikaa päivitysten yhteydessä, kertoo mobiililaitteiden huoltoliike Itapsan toimitusjohtaja Niklas Koponen.

”Kun puhelimeen lataa uuden käyttöjärjestelmän, niin kaikki Iphonen omat ohjelmistot alkavat päivittyä taustalla. Niihin tulee paljon muutoksia, joten se vie aikaa.”

Nämä toimenpiteet kuluttavat tavallista enemmän akkua. Lisäksi puhelin ei tällöin välttämättä näytä akun kestoa oikein.

Paras neuvo tilanteessa onkin odottaa rauhassa. Akku alkaa yleensä toimia jälleen normaalisti jonkin ajan kuluttua.

Vastaavanlaiset akkuongelmat käyttöjärjestelmän päivityksien jälkeen ovat yleisiä myös Android-puhelimissa.

Tilanteeseen ei voi hirveästi vaikuttaa itse, mutta jotain asioita on kuitenkin tehtävissä – erityisesti, jos akku ei tahdo palata entiselleen. Lisäksi samalla voi käydä läpi, mikä akkua ylipäänsä kuluttaa.

Tässä neljä neuvoa asiaan.

1. Lataa käyttöjärjestelmän päivitys

Kun puhelimeen ilmestyy uusi käyttöjärjestelmä, viimeisimpänä Iphoneissa siis Ios 13, siihen ilmestyy tavallisesti melko pian päivityksiä. Esimerkiksi Ios 13:sta on ilmestynyt jo versiot 13.1, 13.1.1 ja 13.1.2.

Ne korjaavat pahimmat lastentaudit, kuten Koponen asian tiivistää.

Niistä osa liittyy monesti akun kulutukseen.

Koposella onkin tapana odottaa, että uudesta käyttöjärjestelmästä tulee päivitetty versio ennen kuin hän lataa sen puhelimeensa.

Käyttöjärjestelmän pääsee päivittämään kohdasta yleiset–asetukset–ohjelmistopäivitys, jolloin puhelin tarjoaa uusinta mahdollista versiota käyttöjärjestelmästä.


Samasta kohdasta voi myös valita, että Iphone päivittää uuden käyttöjärjestelmän automaattisesti yöllä, kun se on latauksessa ja yhdistettynä langattomaan lähiverkkoon eli tuttavallisemmin wifiin.

Vaikka käyttöjärjestelmän päivitys heikentäisi hetkellisesti akun kestoa, se kannattaa silti tehdä. Niiden on tarkoitus parantaa puhelimen toimintaa sekä korjata ongelmia, mukaan lukien mahdolliset tietoturvaongelmat.

Tosin monien sovelluskehittäjien mielestä Ios 13.0 oli Applelta poikkeuksellisen paljon bugeja sisältänyt käyttöjärjestelmä.

Ios 13:n voi asentaa Iphone 6s:ään ja sitä uudempiin puhelinmalleihin. Iphone 6:een ja sitä vanhempiin malleihin uusinta käyttöjärjestelmää ei pysty asentamaaan.

Koponen kertoo, että uusien käyttöjärjestelmien ilmestymisen jälkeen huoltoliikkeisiin myös ilmestyy aina jonkin verran ihmisiä, jotka epäilevät puhelimensa menneen epäkuntoon.

Lue lisää: Moni tuo puhelimen huoltoon, vaikka sen saisi kuntoon ilmaiseksi kotikonstein – Keräsimme ratkaisut yleisimpiin ongelmiin

2. Päivitä myös sovellukset

Jotkin sovellukset ja pelit saattavat kuluttaa akkua enemmän, jos niitä ei ole päivitetty. Näin käy herkästi silloin, kun laitteeseen on asennettu uusi käyttöjärjestelmä, mutta sovellukset ja pelit ovat jääneet päivittämättä.

Iphoneissa, joissa on Ios 13, sovellusten ja pelien päivittäminen onnistuu avaamalla Applen Appstore ja klikkaamalla siellä oikeasta yläkulmasta profiilikuvaketta.


Kun vierittää ruutua alaspäin, näkee, mistä sovelluksista ja peleistä on tarjolla päivitys. Niitä ei tarvitse päivittää yksitellen klikkaamalla, vaan voi valita myös päivitä kaikki -toiminnon.

Sen sijaan vanhemmissa käyttöjärjestelmissä päivitykset-valikko löytyy Appstoren avausnäkymän alareunasta apit- ja haku-toimintojen välistä. (Juuri tällaiset muutokset valikoissa ja näkymissä ovat tyypillisiä, kun laitteisiin asentaa ohjelmistopäivityksiä.)


Samalla voi olla hyvä tarkistaa, miten paljon akkua eri sovellukset vievät. Tämä onnistuu puolestaan kohdasta asetuksetakku.

”Varmaankin löytyy sovelluksia, joita tulee käytettyä todella harvakseltaan, jos ikinä. Puhelinta on hyvä siivota välillä. Jos turhat sovellukset pyörivät taustalla, niin aina ne kuitenkin jonkin verran kuluttavat akkua.”

Toisinaan akkua voi kuluttaa huomaamatta myös se, että sovellukset ja pelit päivittyvät automaattisesti taustalla. Voit tarkistaa, millaiset asetukset sovellusten päivitykseen Iphonessasi on kohdasta asetuksetyleisetappien päivitys taustalla.

Sieltä voi valita, salliiko lainkaan sovellusten ja pelien päivittämistä taustalla, ainoastaan puhelimen ollessa wifissä vai sekä wifissä että mobiilidatalla.

Jos haluaa, voi myös yksitellen valita ne sovellukset, joiden haluaa päivittyvän taustalla.


3. Tarkista akun yleinen kunto ja optimoi lataus

Akku-valikosta voi myös tarkistaa, mikä on akun kunto. Kun akku on mennyt tarpeeksi huonoon kuntoon, näkymässä lukee ”huolto”. Silloin olisi siis Applen arvion mukaan syytä hankkia puhelimeen uusi akku.


Klikkaamalla akun kunto -kohtaa selviää, mikä on sen enimmäiskapasiteetti prosentteina. Prosenttiluku kertoo sen, kuinka hyvä akun kapasiteetti on verrattuna siihen, kun akku oli uusi.

”Akun käyttöikänä pidetään nykyään sitä, että sen alkuperäisestä energianvarastointimäärästä on jäljellä 80 prosenttia. Silloin sen energianvarastointimäärä on pudonnut niin alhaiseksi, että se ei enää vastaa tuotetta, joka se alun perin oli”, kertoi Aalto-yliopiston kemian ja materiaalitieteen laitoksen professori Tanja Kallio kesällä, kun HS haastatteli häntä nykyisten litiumioniakkujen ominaisuuksista ja latauksesta.

Lue lisää: Perinteinen lataussuositus ei enää päde, ja moni turmelee puhelimen akun ennen aikojaan – Näillä vinkeillä pidennät akkusi ikää jopa kolmanneksella

Kallio kertoi jutussa myös akun latauksen uuden nyrkkisäännön: akkua ei saisi päästää tyhjenemään alle 20 prosenttiin eikä ladata yli 80 prosenttiin, mikäli haluaa, että akku kestää käytössä mahdollisimman pitkään.

Apple on reagoinut asiaan, ja Ios 13 -käyttöjärjestelmässä löytyy akun kunto -kohdasta myös optimoitu akun lataus -toiminto.


Kun toiminto on käytössä, Iphone ei lataa laitetta yli 80 prosentin ennen kuin sitä pitää käyttää, Applen hiukan epämääräinen selostus kertoo. Applen mukaan tämä onnistuu, koska Iphone oppii käyttäjän päivittäisistä latausrutiineista.

Nähtäväksi jää, miten hyvin toiminto auttaa akkujen käyttöiän pidentämisessä.4. Pakota puhelin käynnistymään uudelleen tai palauta tehdasasetukset

Jatkaako akku kulumistaan poikkeuksellisen nopeasti, vaikka olet käynyt yllä olevan listauksen läpi ja odottanut kärsivällisesti sen palaamista ennalleen?

Silloin kannattaa pakottaa puhelin käynnistymään uudelleen.

”Se on helppo tehdä ja auttaa yleisesti aika moneen ongelmaan”, Koponen sanoo.

”Eikä se poista mitään sisältöä laitteesta.”

Se, miten pakotettu uudelleen käynnistäminen tapahtuu, riippuu Iphonen mallista. Näin Apple opastaa Iphonen käyttäjiä asiassa:

Iphone 8 tai uudempi: ”Paina äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta nopeasti ylös ja sitten alas. Paina sitten sivupainiketta, kunnes näet Apple-logon.”

Iphone 7 ja Iphone 7 Plus: ”Pidä sekä yläpainiketta (tai sivupainiketta) että äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta painettuna, kunnes Apple-logo tulee näkyviin.”

iPhone 6s ja sitä aiemmat mallit: ”Paina ja pidä sekä koti- että yläpainiketta (tai sivupainiketta) painettuina, kunnes Apple-logo tulee näkyviin.”

Tehdasasetusten palauttaminen on viimeinen oljenkorsi. Se pyyhkii puhelimesta kaikki siihen tallennetut tiedot.

Tehdasasetuksien palauttamiseen kannattaa siis ryhtyä ainoastaan siinä tapauksessa, että on aivan varma siitä, mitä on tekemässä, ja tietää, mistä ja miten varmuuskopio on palautettavissa puhelimeen.

Iphonessa tehdasasetusten palauttaminen onnistuu kohdasta asetukset–yleiset–nollaa–poista kaikki sisältö ja asetukset–tyhjennä iPhone.

Mutta joskus pitää vaan myöntää, että akku on aikansa elänyt. Ja valmistautua henkisesti siihen, että samantapainen akun hetkellinen hupeneminen on luvassa, kun Iphoneen ilmestyy seuraava käyttöjärjestelmä.

Oikaisu 15.10. kello 16.15: Korjattu IPhone 8:n uudelleenkäynnistysohjeet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  10. 10

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää