Teknologia

Kun kännykkä kastuu, moni tekee virheen, jota ei missään nimessä saisi tehdä – Kahdeksan faktaa puhelimen kastumisesta, jotka jokaisen olisi syytä tietää

Treenaaja voi hikoilla puhelimensa pilalle, ja myös sade voi olla riski, mutta todellinen virhe tapahtuu, kun puhelin pitäisi ladata.

Kahvit näppäimistölle, puhelin vessanpönttöön.

Puhelinten, tablettien ja kannettavien tietokoneiden kosteusvauriot ovat kovin yleisiä.

Silti ihmiset toimivat kastuneiden elektroniikkalaitteiden kanssa monesti juuri niin kuin ei pitäisi, ja vain pahentavat vahinkoja entisestään.

Mitä siis pitäisi tehdä, miten vahingoilta voi yrittää välttyä ja mitä ei ainakaan kannata tehdä, kun laite on kastunut? Entä miten voi jo laitetta ostaessa selvittää, kuinka hyvin se kestää roisketta ja kastumista?

HS kysyi asiaa Verkkokauppa.comin huoltopäällikkö Mikko Dunderfeltilta sekä Elisan markkinointipäällikkö Mikko Pukkilalta, joka on tehnyt pitkän uran puhelinten testaus-, huolto- ja kuluttajamyynnin parissa.

Molemmissa liikkeissä kosteusvauroiden takia huoltoon tuotavat laitteet ovat arkipäivää.

1. Treenaaja voi hikoilla puhelimensa pilalle

Kannettavien tietokoneiden kohdalla tyypillistä on, että näppäimistölle kaatuu nestettä, eikä se yleensä ole vettä, vaan kahvia, limua, mehua, olutta, viiniä tai vaikka maitoa.

Monesti syypää on lapsi.

Tällaisia vahinkoja sattuu tasaisesti ympäri vuoden.

Puhelinten kohdalla sen sijaan kesä on ehdoton kosteusvauriosesonki, koska silloin ihmiset ovat enemmän veden äärellä.

”Juhannuksen jälkeen huoltoon alkaa tulla mitä erikoisempia tapauksia”, Pukkila kertoo.

Tavallista on muun muassa se, että mennään veteen puhelin taskussa.

Oma hiki on yksi mahdollinen kosteusvaurion aiheuttaja, joka ei tule välttämättä ihan ensimmäisenä mieleen. Kun puhelin on taskussa urheillessa, esimerkiksi pyöräillessä tai juostessa, se voi kostua kauttaaltaan. Hiki on suolaista, ja suola on erityisen vahingollista puhelimille ja muille elektronisille laitteille. Laitteeseen sisälle päästessään suola nopeuttaa metalliosien syöpymistä.

2. Tee näin, kun laite kastuu

Pane aivan ensimmäiseksi laitteesta virta pois päältä. Kuivaa sen jälkeen laitteen pinta, esimerkiksi pyyhkeellä, vaatteilla tai paperilla.

Jos laite on kastunut suolaisesta merivedestä, se kannattaa huuhdella kevyesti makealla vedellä. (Tämä ohje pätee myös alhaisen suolapitoisuuden Itämereen.)

Jos laitteesta saa akun helposti irti, se kannattaa tehdä. Esimerkiksi Applen laitteissa tämä ei onnistu.

Samoin kannattaa poistaa puhelimesta saman tien sim- ja muistikortit, jotta laite pääsee kuivumaan mahdollisimman hyvin ja jotta kortit voidaan mahdollisesti pelastaa, vaikka puhelin ei enää olisikaan korjattavissa.

3. Tuhot selviävät vasta kuivumisen jälkeen

Jos laite on kastunut jostain muusta kuin vedestä, se kannattaa lähtökohtaisesti toimittaa huoltoon mahdollisimman pian.

”Silloin pelkkä kuivatus ei riitä”, Pukkila sanoo.

”Jos koneelle kaatuu esimerkiksi sokeripohjaista juomaa, se liimautuu joka paikkaan. Siinä on puhdistamista, jos se on edes ylipäänsä mahdollista”, Dunderfelt kertoo.

Muulloin kannattaa antaa laitteen kuivua rauhassa ainakin kaksi vuorokautta. Läppäri kannattaa laittaa auki ja ylösalaisin, jotta neste valuu laitteesta pois.

”Jos laitteen vie märkänä huoltoon, niin huoltokin joutuu ensin kuivattamaan sen. Ei huollossakaan ole mitään pikakuivatusta”, Pukkila muistuttaa.

Vasta kuivauksen jälkeen voi selvittää, millaisia tuhoja vesi on tehnyt.

4. Riisillä on todella pelastettu puhelimia

Sekä Dunderfeltilla että Pukkilalla on kokemuksia siitä, että riisillä on pelastettu puhelimia. He suosittelevat riisin käyttämistä.

”Ei minulla asiasta kuitenkaan mitään tieteellistä näyttöä ole. Enkä tiedä, olisiko näissä tapauksissa voitu onnistua pelastamaan puhelin muutenkin”, Pukkila sanoo.

Kastuneen puhelimen voi siis upottaa ensiapuna riisiin, joka imee siitä kosteutta. Puhelin kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi suojata vaikka talouspaperilla, jotta riisinjyviä ei pääse esimerkiksi ritilöistä ja latausporteista puhelimen sisälle.

Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös silikageeliä, jota voi löytyä muun muassa elektroniikka-, lääke- ja kenkäpakkauksen mukana tulevissa pussukoissa. Silikageelirakeista tehdään myös kissanhiekkaa.


Dunderfeltillä eikä Pukkilalla ole kokemusta silikageelin käytöstä elektroniikkalaitteiden kuivauksessa, mutta he uskovat, että se toimii puhelimiin siinä missä riisikin.

Tietokoneiden kuivattamiseen kaksikko ei suosittele riisiä tai silikageeliä, koska isompien laitteiden kohdalla niistä ei ole samalla tavalla hyötyä.

5. Kastuneen laitteen lataaminen on vaarallista

Moni rupeaa testaamaan liian aikaisin, toimiiko laite. Eli pitää odottaa rauhassa se kaksi vuorokautta.

”Pyyhitään ylimääräiset kosteudet pois, valutetaan vedet, laitetaan laite päälle, todetaan että tämähän toimiikin ja jatketaan käyttöä normaaliin tapaan. Sitten viikon päästä laite pimenee kokonaan”, Dunderfelt kuvailee.

”Komponentit vaan rupeavat hapettumaan aika nopeasti.”

Usein ongelmat voivat olla pienempiä, kuten jokin nappi tai mikrofoni ei enää laitteen kastumisen jälkeen toimi.

”Laitteiden lataaminen on nykyään niin arkinen toimenpide, että ihmiset eivät tule aina ajatelleeksi, että sitä ei pidä missään nimessä tehdä, kun laite on kastunut. Se vahingoittaa laitetta lisää ja voi olla käyttäjälle todella vaarallista, jos saa sähköiskun. Sähkö ja vesi eivät sovi yhteen, se on hyvä nyrkkisääntö”, Pukkila muistuttaa.

Laitteitta ei pidä myöskään alkaa kuivata esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Kuumuus voi pahimmillaan vaurioittaa puhelimen komponentteja.

”Ja silloin neste voi myös paeta syvemmälle laitteeseen, jäädä sinne lillumaan ja aiheuttaa vain enemmän ja enemmän ongelmia”, Dunderfelt kertoo.

Kaksikon mukaan laitteiden kosteusvauriot myös näkyvät huollossa poikkeuksetta. Lähes kaikissa kannettavissa tietokoneissa ja puhelimissa on nimittäin kosteusindikaattoreita, joiden väri vaihtuu, jos laite on kastunut.

”Ne ovat arjen kurjia tilanteita, kun laitteen omistaja sanoo, että laite ei ole kastunut, ja huolto on eri mieltä. Nämä ovat yleisimpiä eipäs-juupas-tappeluita elektroniikkalaitteiden kanssa”, Pukkila kertoo.

Valmistajan takuu ei tavallisesti kata kosteusvaurioita, päinvastoin kuin kotivakuutus sekä sellainen matkavakuutus, joka korvaa esinevahingot.

6. Pakastepussista voi saada yllättävän avun

Miten kastumista voi yrittää välttää? Kysymys voi kuulostaa höperöltä, mutta itse asiassa ihmiset tekevät yllättävän vähän suojellakseen kosteudelta satojen eurojen tai jopa yli tuhannen euron arvoisia puhelimiaan, jotka kulkevat mukana lähes koko ajan.

Puhelimiin saa vedenkestäviä suojapusseja, jotka mahdollistavat kosketusnäytön käyttämisen. Niitä voi ostaa melkeinpä mistä vaan puhelimia myyvistä liikkeistä.

”Ne eivät ole kaikkein trendikkäimmän näköisiä, mutta jos on vaikka nyt talvella lähdössä lomalle rantakohteeseen, kannattaa harkita sellaisen ostamista ja käyttämistä uimarannalla ja altaalla äärellä”, Dunderfelt sanoo.

Suojapussi kun estää samalla myös hiekkaa ja muuta roskaa pääsemästä puhelimen sisään. Samanlaisia vedenkestäviä suojapusseja saa myös tabletteihin.

Festareilla, rannalla, vaeltamassa tai muissa vastaavissa tilanteissa ihan hyvä varokeino on myös puhelimen laittaminen uudelleen suljettavaan pakastepussiin.

Myös joihinkin kannettaviin tietokoneisiin pystyy ostamaan näppäimistösuojia, mutta ainakin Verkkokauppa.comin kokemuksen mukaan ne ovat marginaalisia tuotteita, jotka ovat käytössä lähinnä autokorjaamoiden tapaisissa paikoissa.

7. Moni kännykkä osaa kertoa, miten hyvin se kestää kosteutta

Uutta puhelinta hankkiessa voi myös tarkistaa, kuinka se hyvin kestää vettä ja kosteutta.

Mikäli puhelin on pöly- ja kosteussuojattu, siitä löytyy yleensä IP-luokitusjärjestelmän mukainen merkintä.

Jos merkintää ei löydy, se puolestaan oletettavasti tarkoittaa, että laite ei ole pöly- eikä vesitiivis.

IP-luokitus koostuu kahdesta numerosta, joista ensimmäinen kertoo laitteen suojauksen pölyltä ja toinen vedeltä ja kosteudelta.

Ensimmäinen numero on tyypillisesti 5 (puhelin on suojattu pölyltä, mutta ei täydellisen tiivis) tai 6 (puhelin on pölytiivis).

Toinen numero vaihtelee enemmän. Esimerkiksi numero 5 tarkoittaa, että puhelin kestää mistä tahansa suunnasta tulevaa vesisuihkua. Numero 8 taas tarkoittaa, että puhelin kestää jatkuvan upotuksen veteen.Eli jos puhelimessa on luokitus IP-68, se on pölytiivis ja kestää upotukset veteen. Suuressa osassa nykyään myynnissä olevista kalliimmista puhelinmalleista on juuri IP-68-luokitus. Toisaalta suuressa joukossa puhelimia ei ole lainkaan IP-luokitusta.

Tavallisesti IP-luokitus selviää puhelimia myyvän liikkeen nettisivuilta, mutta jos haluaa olla sataprosenttisen varma, Dunderfelt suosittelee tarkistamaan asian puhelinvalmistajan kotisivuilta.

Tavallisissa kannettavissa tietokoneissa ei ole IP-luokitusta.

”Jos läppärit ovat IP-suojattuja, ne ovat sellaisia muutaman tiiliskiven painoisia erikoismalleja”, Dunderfelt sanoo.

8. Maratonpuhelu sateessa voi olla riski

Ikuisuuskysymys, riski on aina olemassa, sanovat asiantuntijat.

Esimerkiksi Dunderfelt ei puhu puhelimeen suojaamatta sitä sateelta.

Toisaalta esimerkiksi IP-68-luokitellut puhelimet kestävät hyvin sadetta, jos ne vain ovat ehjiä.

Mahdollinen vahingoittuminen riippuu monista tekijöistä, muun muassa puhelinmallista, puhelimen asennosta, sateen määrästä ja siitä, missä kulmassa vettä tulee ja kuinka kauan puhelin on vesisateessa.

Lähtökohtaisesti puhelin on paremmin suojassa sateelta kun se on puhuessa korvan juuressa kuin kosketusnäyttöä räplätessä.

”Huonolla tuurilla puhelin voi siis rikkoutua. Kosteus on aina elektroniikalle vihollinen”, Pukkila tiivistää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  5. 5

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  9. 9

   Justin Bieber kastettiin koripallo­tähden kylpy­ammeessa, Kanye West perusti oman kirkon: Uskonnosta tuli viihdettä, jolla mega­kirkot tahkoavat satoja miljoonia

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää