Jopa miljoonat kissat ympäri maailmaa katsovat tietynlaisia videoita Youtubessa – Eläinlääkäri kertoo, miten videon katselu vaikuttaa kissaan - Teknologia | HS.fi
Teknologia

Jopa miljoonat kissat ympäri maailmaa katsovat tietynlaisia videoita Youtubessa – Eläinlääkäri kertoo, miten videon katselu vaikuttaa kissaan

Kaksivuotias Noel-kissa tykkää omistajansa mukaan katsoa lintujen lisäksi videoita keskenään leikkivistä kissoista ja koirista.

Noel-kissa katselee mielellään kissavideoita vastapainona palloleikeille. Kuva: Sebastian Koskinen

Julkaistu: 30.1. 14:14

Kissavideoista on jo vuosia sitten muodostunut lähes tulkoon synonyymi kaikelle kevyelle viihteelle ja hömpälle, jonka parissa ihmiset viettävät aikaa netissä ja somessa. Mutta uusi trendi on se, että Youtube-videoissa esiintymisen lisäksi kissoista on tullut myös videoiden katsojia.

Kissoille suunnattuja videoita (”videos for cats”) katsottiin viime vuonna Youtubesta yli 55 miljoonaa kertaa, kertoo Wired. Kasvua vuodesta 2018 oli 41 prosenttia.

Myös helsinkiläinen maine coon -rotuinen, kaksivuotias Noel nauttii omistajiensa mukaan kissoille tarkoitetuista videoista.

Noel katselee erityisesti lintuvideoita sekä videoita, joissa koirat ja kissat leikkivät keskenään.

Mutta sitä kiinnostavat myös ihan perinteiset luontodokumentit, joita ei ole varsinaisesti tehty kissoja varten.

Noel kiinnostui kissoille tehdyistä videoista vasta, kun se näki niitä isolta televisioruudulta. Nykyään se katselee videoita toisinaan myös kännykän näytöltä.

”Videoiden näyttäminen kissoille on nykyaikaista virikkeellistämistä, ja se on ihan positiivinen juttu”, sanoo Teija Immonen, joka on kissojen lääketieteeseen erikoistunut eläinlääkäri ja Felina-kissaklinikan johtaja.

Teija Immonen

”Mutta tilanteen ei pidä tietenkään mennä siihen, että omistaja luulee, että se riittää kissalle, kunhan laittaa videon pyörimään.”

Tärkeintä on, että videoiden katsominen tapahtuu kissan ehdoilla. Se tarkoittaa käytännössä, että kissa saapuu katsomaan videota, kun haluaa, seuraa sitä niin kauan kuin huvittaa ja lähtee pois ruudun äärestä, kun siltä tuntuu.

Mitään tiettyä ruutuaikaa kissoille on Immosen mukaan hankala asettaa.

”Video saa pyöriä ruudulla, kunhan kissalla on paikka, johon se voi vetäytyä lepoon. Jos on koko ajan lintuvideo päällä, eikä kissa pääse olemaan kuin siinä samassa huoneessa, se on tosi suuri stressi kissalle. Silloin kissa on pakotettu olemaan koko ajan saalistus- ja valppaustilassa.”

 Jos on koko ajan lintuvideo päällä, eikä kissa pääse olemaan kuin siinä samassa huoneessa, se on tosi suuri stressi kissalle.

Luonnossa kissa käyttäytyy niin, että se tarkkailee, saalistaa, syö pienissä erissä ja lepää, kunnes aloittaa saman kierroksen uudestaan, Immonen kuvailee.

”Kissat myös tottuvat, turtuvat ja tylsistyvät herkästi. Jos on jatkuvasti video pyörimässä, kissojen mielenkiinto lopahtaa.”

Immonen vertaa tilannetta leluihin. Jos kissalla on aina sama lelu, ei se jaksa leikkiä sillä kuin hetken ja unohtaa sen sitten. Mutta kun lelun laittaa vaikka pariksi viikoksi piiloon ja ottaa sitten uudestaan esiin, kissa on yleensä aivan tohkeissaan.

Videoitakin kannattaa siis näyttää vain silloin tällöin, ja mieluummin vielä yllättävästi, eli esimerkiksi eri aikoihin vuorokaudesta.

 Kissat saattavat alkaa tehdä ääntä, jota ne saattavat pitää vaaniessaan ja metsästäessään luonnossa.

Omistaja kyllä huomaa, milloin kissa on videosta todella kiinnostunut, Immonen uskoo.

”Kissa näyttää kiinnostumista niin, että se itse hakeutuu aktiivisesti lähemmäs videota ja korvat osoittavat eteen- ja ylöspäin. Silloin kissa on tutkiva ja hyvällä mielellä valppaana. Kissat saattavat myös alkaa tehdä käkätysääntä, siis samanlaista ääntä jota ne saattavat pitää vaaniessaan ja metsästäessään luonnossa.”

Noel seuraa videoita tarkkaavaisena mutta rauhallisena. Kuva: Sebastian Koskinen

Videoiden sisältö voi kuitenkin myös ahdistaa kissoja.

Kissat ovat saalistajia, mutta lisäksi saaliseläimiä ja yksineläjiä, Immonen pohjustaa.

Kissalle voi siis olla todella tukala tilanne, jos videolla esiintyy esimerkiksi toinen kissa, joka antaa uhkaavia signaaleja.

”Kun kissa kokee, että sen reviirillä on toinen kissa, joka vielä sähisee, se aiheuttaa voimakasta stressiä. Tällaisia videoita ei pidä missään tapauksessa näyttää.”

Kissan stressin tunnistaa muun muassa siitä, että se sähisee, murisee, viuhtoo runsaasti hännällään ja alkaa käyttäytyä joko hyökkäävästi tai puolustavasti, eli menee kyyryyn, vetäytyy taaksepäin tai pakenee tilanteesta.

 Noel-kissan elehtiminen on hyvin samankaltaista videoiden äärellä kuin ikkunasta ulos tuijottaessa.

Immosen mukaan kissat reagoivat mihin tahansa nopeaan vilahdukseen, minkä takia liikkuva kuva kiinnittää yleensä niiden huomion. Lisäksi kissat kaipaavat ääniä, jotta ne hahmottavat kunnolla, mitä tapahtuu.

Noel on omistajansa mukaan tässä suhteessa poikkeus. Se ei vaikuta juuri välittävän videoiden äänistä. Muutenkin sen elehtiminen on hyvin samankaltaista videoiden äärellä kuin ikkunasta ulos tuijottaessa.

Kuinka paljon videoiden katsominen lopulta poikkeaa siitä, että kissa seuraa ikkunasta vaikkapa ulkona liihottavia lintuja, kipittäviä oravia tai kävelyllä olevia koiria?

”Ei perusperiaatteiltaan juurikaan, mutta toki ikkunasta katsominen on paljon avarampaa, kun voi käännellä päätänsä. Ruudustahan näkee vain pienen osan. Eli jos pitäisi valita kiinnostavan ikkunanäkymän ja ruudun väliltä, niin kyllä se ikkuna on aina parempi.”

Tällainen on kissoille tarkoitettu 8 hour Bird Bonanza -video, jota on katsottu Youtubessa yli seitsemän miljoonaa kertaa:

Kissoista elää höpsöjä myyttejä, ja siksi Suomen koti­kissat voivat huonosti – ”Ihanteellisten elin­olojen järjestäminen niille on miltei mahdoton tehtävä”

Alva-kissan ruoat päätyivät ahneen kaverin suuhun, kunnes teknologia puuttui peliin – HS testasi älyruokakupin, joka aukeaa vain valitulle lemmikille

Lemmikkiä voi jo seurata töistä käsin ja leikittää etänä – HS testasi kissapuhelimen