Samsung toi markkinoille ensimmäisen älypuhelimen, jossa on taittuva lasinäyttö – Tältä se näyttää - Teknologia | HS.fi
Teknologia

Samsung toi markkinoille ensimmäisen älypuhelimen, jossa on taittuva lasinäyttö – Tältä se näyttää

Taittuvanäyttöisten älypuhelinten kehitys on vasta alkuvaiheessa. Lähiaikoina on odotettavissa lisää erilaisia puhelinmalleja.

Julkaistu: 17.2. 13:55, Päivitetty 17.2. 20:00

Samsung on tuonut markkinoille ensimmäisen älypuhelimen, jossa on taittuva lasinäyttö.

Aiemmissa taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa näyttö on ollut muovia. HS pääsi tutustumaan Samsung Galazy Z Flip -puhelimeen, jonka myynti alkaa Suomessa tämän viikon loppupuolella.

Ensituntuma on, että taittuvanäyttöisten älypuhelinten kehitys on ottanut hyppäyksen eteenpäin, mutta vielä on pitkä matka siihen, että niistä tulisi suosittuja.

Teknologiasivustoilla on jo virinnyt keskustelu siitä, onko Galaxy Z Flipin näyttö todella lasia. Suosittu tubettaja Zack Nelson näytti Jerry Rig Everything -kanavansa videolla, kuinka puhelin naarmuuntuu siinä missä muovinäytöilläkin varustetut puhelimet.

Hänen mielestään näyttö vastaa lasia ainoastaan kirkkautensa puolesta.

Samsungin vastaus on, että lasin päällä on suojaava muovikerros.

Ainakin näyttö tuntuu paljon jämäkämmältä kuin edeltäjänsä.

Samsungin ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin tuli myyntiin syksyllä. Muiltakin valmistajilta on tullut markkinoille taittuvanäyttöisiä älypuhelimia, mutta suomalaisilta operaattoreilta niitä ei ole toistaiseksi saatavilla.

Myös Huaweilta sellainen piti ilmestyä viime syksyksi, mutta toistaiseksi Huawei Mate X on myynnissä ainoastaan Kiinassa. Huaweilla on luvassa tuotejulkistuksia helmikuun lopussa, jolloin yhtiö esittelee mahdollisesti myös jotain uutta taittuvanäyttöisten puhelinten saralla.

Mutta esimerkiksi Applelta ei ole vielä ilmestynyt laitteita, joissa on taittuva näyttö.

Millainen puhelin Samsung Galaxy Z Flip sitten oikein on?

Ensimmäisenä se tuo mieleen vuosituhannen alusta tutut simpukkapuhelimet, minkä takia puhelimessa on jopa hiukan retrofiilistä.

Sony Ericsson Z200 -simpukkapuhelin oli myynnissä vuonna 2004. Kuva: Annika Lohi / TaSa

Erona ensimmäisiin taittuvanäyttöisiin älypuhelimiin, Galaxy Z Flip on paljon pienempi. Se on avattuna vajaat 7,4 senttimetriä leveä, runsaat 16,7 senttimetriä pitkä ja 7,2 millimetriä paksu – siis melko lähellä keskivertoälypuhelimen mittoja.

Taitettuna se solahtaa kivasti taskuun, vaikka onkin silloin yli puolitoista senttiä paksu.

Jos ensimmäiset taitettavat älypuhelimet olivat enemmänkin puhelimen ja tabletin yhdistelmiä, Galaxy Z Flip on selkeämmin yritys saada isolla näytöllä varustettu älypuhelin kulkemaan mukana pienemmässä koossa.

Näytön ohut lasipinta tuntuu hyvin samalta kuin tavallisissa, taittumattomissakin näytöissä. Auki taitetussa puhelimessa taitekohdan tuntee selkeästi, mutta kosketukseen se reagoi siinä missä muukin näyttö.

HS:n testissä aiemmin olleissa Huawei Mate X:ssä ja Samsung Galazy Foldissa saranat avautuivat vielä vähän kankeasti. Nyt tekniikka on selkeästi sulavoitunut.

Puhelimen voi myös jättää auki haluaamansa kulmaan, eikä puhelimen tarvitse olla joko kiinni tai kokonaan auki. Ominaisuus on kätevä, jos puhelimella haluaa esimerkiksi katsoa tai kuvata videota. Erillistä telinettä ei tällöin tarvita.

Samsung kutsuu tekniikkaa freestopiksi.

Freestop-tekniikan ansiosta Samsung Z Flipin näytön voi asettaa haluamaansa kulmaan. Kuva: Sami Kero / HS

Samsung kertoo, että puhelimen sarana kestää noin 200 000 avaamista ja sulkemista, eli pitkälti yli viisi vuotta, mikäli puhelimen avaisi ja sulkisi noi sata kertaa vuorokaudessa.

Galaxy Z Flip on myös käytännössä pakko avata, jos sitä haluaa käyttää. Kiinni ollessa puhelimessa on vain pieni, sormenpäänkokoinen näyttö. Siitä näkyy kellonaika, päivämäärä ja akun tila. Lisäksi näyttöön saa halutessaan notifikaatioita, siis sovellusten ilmoituksia esimerkiksi saapuneista viesteistä.

Mutta niihin vastatakseen pitää avata puhelin.

Etunäytössä näkyy myös pieni osa esikatselukuvaa, kun ottaa puhelimella selfietä. Niiden ottamiseen puhelinta ei tarvitse avata.

Galaxy Z Flipin kamera on pikaisella tutustumisella laadukas ja puhelimessa on uusien, kalliimpien luurien tyypilliset ominaisuudet, kuten langaton lataus, digitaalinen sim ja kasvojen tunnistus.

Puhelinta ei voi kuitenkaan käyttää 5g-verkossa.

Samsung Galaxy Z Flipin hinta on noin 1 550 euroa, kun Samsungin ensimmäinen taittuva älypuhelin maksaa Suomessa yli 2 000 euroa.

Hinta alkaa siis olla samaa luokkaa kuin kaikkein kalleimmilla taittumattomilla älypuhelimilla.

Toinen asia on sitten se, kuinka moni on edelleenkään valmis maksamaan tällaisia hintoja puhelimesta ja tarjoaako taittuvanäyttöinen puhelin jotain niin erityistä, että se olisi aito vaihtoehto taittumattomalle älypuhelimelle.

Toistaiseksi ei juurikaan, mutta simpukkamalliset ratkaisut vievät joka tapauksessa taittuvanäyttöisten älypuhelinten kehitystä uuteen suuntaan.

Samsung Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja Mika Engblom uskookin, että taittuvat älypuhelimet ovat lähitulevaisuudessa uusi normaali.

Jos taittuvien älypuhelinten kehitys jatkuu tätä tahtia, markkinoille tulee useampia malleja ja hinnat laskevat, silloin niitä ainakin alkaa varmasti näkyä katukuvassa muillakin kuin niin sanotuilla teknologisilla edelläkävijöillä.

Artikkelia täydennetty maanantaina 17. helmikuuta kello 20.00: Lisätty kappale, jossa kerrotaan Samsung Galaxy Z Flipille tehdystä naarmutustestistä, ja Samsungin vastaus siihen.

Samsungin taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat keskenään hyvin erikokoisia. Vasemmalla Galaxy Fold ja oikealla Z Flip. Kuva: Sami Kero / HS

Tällainen on ensimmäinen Suomessa myyntiin tuleva taittuva­näyttöinen kännykkä – HS kokeili laitetta, joka saattaa edustaa puhelinten tulevaisuutta

Testasimme, millainen on Huawein uusi taittuva puhelin: vähän nahkea ja keskeltä kupruileva, mutta reagoi luontevasti kosketukseen

Taittuvat näytöt ovat tekemässä paluuta puhelimiin, mutta niiden yleistymisen tiellä on yksi este