Tiede

Fysiikan Nobel odotetusti Higgsin hiukkasen tutkijoille

Fysiikan Nobelin palkinnon ovat saaneet belgialainen François Englert ja brittiläinen Peter Higgs niin sanotun Higgsin hiukkasen ennustamisesta.

Tilaajille

Fysiikan Nobelin palkinnon ovat saaneet belgialainen fyysikko François Englert ja brittiläinen fyysikko Peter Higgs niin sanotun Higgsin hiukkasen ennustamisesta. Nobel-komitea perusteli palkintoa hiukkasfysiikalle keskeisen ongelman teoreettisesta selvittämisestä.

Higgsin hiukkanen antaa massan muille alkeishiukkasille. Se täydentää híukkasfysiikan vallitsevan standardimallin, joka pienistä puutteistaan huolimatta kuvailee hyvin alkeishiukkasten käyttäytymistä.

Higgsin hiukkasen voi sanoa olevan keskeinen koko universumin kannalta, koska ilman sen vaikutusta ei olisi ainetta meidän tuntemassamme muodossa eikä ihmistäkään.

Vaikka Higgsin hiukkasen tutkijoita ennustettiin vahvimmiksi ehdokkaiksi, palkinnon saajat päätettiin Ruotsin akatemian sihteeri Staffan Normarkin mukaan vasta tiistaina.

Palkinnon julkistaminen viivästyi tunnilla, ja yhdeksi syyksi epäiltiin verkkokeskusteluissa sitä, että Peter Higgs tiedetään vaikeasti tavoitettavaksi.

"Lähetimme hänelle sähköpostia", Nordmark sanoi.

Peter Higgs, 84, ilmoitti Edunburghin yliopiston tiedotteessa olevansa aivan "häkeltynyt" palkinnosta. Hän myös kiitti kaikkia, jotka ovat osallistuneet vuosia jatkuneeseen hiukkasjahtiin.

Higgsin hiukkanen havaittiin Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa (CERN) kesällä 2012 ensimmäisen kerran. Keväällä hiukkasen löytäminen vahvistettiin suuremmalla varmuudella.

Englert ja hänen kollegansa Robert Brout esittivät ensimmäisenä ajatuksen vuonna 1964 koko universumin läpi ulottuvasta kentästä, joka on vuorovaikutuksessa alkeishiukkasten kanssa ja antaa niistä valtaosalle massan. Brout kuoli vuonna 2011.

Kenttä sai sittemmin nimen Higgsin kenttä. Se hidastaa erilaisia hiukkasia eri tavalla kuten vesi hidastaa erilaisia uimareita.

Higgsin kentässä massan saavat esimerkiksi atomin ytimestä tutut kvarkit sekä ydintä kiertävä elektroni. Myös universumin täyttävien haamumaisten hiukkasten neutriinoiden vähäinen massa selittyy Higgsin kentällä.

Toisaalta esimerkiksi valohiukkaset eli fotonit ovat massattomia. Se onkin yksi Higgsin hiukkasen tärkeimmistä funktioista, muistuttaa professori Paula Eerola Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta.

Brittiläinen Higgs osoitti vain muutama viikko Englertin jälkeen, että massan antaisi välittäjähiukkanen eli bosoni. Se sai sittemmin nimen Higgsin bosoni.

Havaittu Higgsin hiukkanen voi kuitenkin olla vasta yksi monista massaa välittävistä hiukkasista. Higgsejä voi olla useampia, joista muut ovat havaittua raskaampia.

"Jos tämä kevein Higgs oli vaikea löytää, niin seuraavat ovat vielä vaikeampia", professori Eerola sanoo.

Kun huoltotauolla oleva Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen törmäytin LHC käynnistyy taas vuonna 2015, protonisuihkut kiertävät siinä paljon suuremmalla energialla kuin tähän asti.

Jos raskaampia hiukkasia löytyy, ne viittaisivat Eerolan mukaan "vahvasti" siihen, että jonkinlainen fysiikan yhtenäisteoria olisi saavutettavissa.

Fyysikot ovat vuosikymmeniä tutkineet, ovatko alkeishiukkasia kuvaava kvanttifysiikka ja koko universumissa vaikuttavan painovoiman teoria jotenkin yhdistettävissä. Mukaan yhtenäisteoriaan kuuluisivat myös atomin ytimen koossa pitävä vahva voima sekä heikko voima, joka ilmenee radioaktiivisessa säteilyssä.

&nbps;

Tämänvuotiset Nobel-palkinnot ovat suuruudeltaan noin 900 000 euroa.

Korjaus: Fysiikan Nobelin palkinnon ovat saaneet belgialainen François Englert ja brittiläinen Peter Higgs niin sanotun Higgsin hiukkasen ennustamisesta. Aluksi mainittiin, että palkinto tuli löytämisestä. Lisätty Robert Brout.

Uutistoimisto Reuters esittää suoraa kuvaa Nobel-tilaisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nobel-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää