Tiede    |   Kolumni

Näin asioista tulee aitoja, suomalaisia perinteitä

Joskus olisi kiva pistää kaikki datapiuhat poikki, rajat kiinni ja palata muinaissuomalaiseksi.

Tilaajille

Joskus olisi kiva pistää kaikki datapiuhat poikki, rajat kiinni ja palata muinaissuomalaiseksi. Rakentaa oma katettu maakuoppa, jonka nurkkaan kasaisi kiviä. Tekisi niiden alle nuotion ja heittelisi kiville vähän vettä.

Siellä maakuopassa voisi sitten purra naurista ja naureskella hiljaa mielessään kaikenmoiselle ulkomaanhömpälle. Kuten esimerkiksi perunalle.

Maakuopassa olisi helppo järkeillä itselle, että tuhansia vuosia suomalaisten suosikkiruokana pysyneen nauriin asema ei horju. Olemme nauriskansaa, sillä siisti!

Tätä käsitystä vahvistaisi myös tuore (Nauriinviljelijät ry:n tekemä) tutkimus, jonka mukaan kotimainen nauris on edelleen suomalaisten suosikki.

Paitsi sitten jostain tulisi perunoita markkinoille. Ensin niistä ehkä nauttisivat pääkaupunkiseudun eliitti, ruotsinkieliset sekä rajaseuduilla asuvat.

Saatavuus olisi rajattua ja potun hankkimiseen tarvittaisiin kielitaitoa sekä ulkomainen luottokortti. Tai millä nyt ikinä 1700-luvun Suomessa ulkomaisia ostoksia maksettiinkaan.

Joka tapauksessa joku toimittaja huomaisi perunan nousun ja kirjoittaisi siitä vetäviä otsikoita: "HUH! NAURISRAIVO! KATSO KUVAT! "Nauriinviljelijät ry:n puheenjohtajaa haastateltaisiin. Hänen mukaansa peruna ei uhkaa vahvaa kotimaista nauriintuotantoa ja kyseessä on pienen eliitin ohimenevä muoti-ilmiö.

Kukaan "aito" suomalainen ei ole kiinnostunut perunasta, vaikka se on parempaa, halvempaa ja helpompaa valmistaa kuin nauris. Lisäksi pieni kielialue suojaisi kotimaista naurista, vaikka kukaan ei oikein osaisi selittää miksi.

Pian peruna kuitenkin alkaisi levitä tavallisiinkin kotitalouksiin ja se aiheuttaisi huomaamatta ison murroksen suomalaisten kokkaustavoissa. Raa'an nauriin puremisen sijaan ihmiset alkaisivat keittää ja kokata perunaa eri tavoin.

Tästä seuraisi hurja kattiloiden, liesien ja polttopuun menekki. Nämä ostettaisiin kuitenkin pääosin Ruotsista, koska suomalaiset yrittäjät olisivat lähinnä keskittyneet vaatimaan kuninkaalta veronkevennyksiä sekä erilaisia tukipaketteja nauriinviljelyn tukemiseksi.

Nauriista puhuttaisiin jopa hovissa, koska maalaisten napina huolettaisi. Lehdet ja kirkon ilmoitustaulut täyttyisivät erilaisista valtion "Suomi elää nauriista" sekä "Kotimainen nauris – raakana parasta" -kampanjoista.

Sanomalehtien viikonloppuliitteissä olisi tunteellisia naurisjuttuja. Muinaisen Yleisradion suositussa juupas-eipäs-illassa (nykysuomeksi "talk-ilta") nähtäisiin naama punaisena huutavia nauristeollisuuden edustajia ja näsäviisaita perunahipstereitä.

Joku pelaisi pöytään myös natsikortin. Sitä ei tosin ymmärrettäisi kovin hyvin 1700-luvulla.

Vähitellen koko #naurisgate kuitenkin unohtuisi. Perunasta tulisi arkea, kansallista omaisuutta ja lopulta osa suomalaisuuden ydintä.

Nerokkain kotoutusidea perunan käytöstä tulisi luonnollisesti Pohjanmaalta, jossa potusta alettaisiin tehdä viinaa. Koskenkorvan myötä myös maakuopan pohjalla alettaisiin olla sitä mieltä, että pottu ei ole ulkomaanhömppää. Itse asiassa peruna taisi olla suomalainen keksintö.

Pekka Pekkala kirjoittaa työkseen arjen teknologiasta ja median tulevaisuudesta. Osallistu kolumnien kirjoittamiseen ja kommentointiin osoitteessa twitter.com/pekkapekkala tai facebook.com/pekkala.pekka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pekka Pekkalan kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää