Tiede

Tutkimus: Bostonin pommitus järkytti televisiossa enemmän kuin paikan päällä

Joutuminen terroristihyökkäyksen keskelle voi olla traumatisoivaa, mutta niin on tuoreen tutkimuksen mukaan sen todistaminen mediastakin.

Tilaajille

Joutuminen terroristihyökkäyksen keskelle voi olla traumatisoivaa, mutta niin on tuoreen tutkimuksen mukaan sen todistaminen mediastakin.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa ihmiset, jotka seurasivat Bostonin pommi-iskua televisiosta, radiosta tai internetistä, olivat joskus jopa stressaantuneempia kuin ihmiset, jotka olivat kokeneet pommi-iskun paikan päällä.

Tutkijat haastattelivat internetin kautta noin viittätuhatta amerikkalaista 2–4 viikkoa pommitusten jälkeen.

Haastatelluista noin prosentti oli ollut paikalla tapahtuma-aikaan, yhdeksällä prosentilla joku läheinen oli ollut tapahtumapaikalla ja yhdeksällä prosentilla oli jokin muu henkilökohtainen kosketus tapahtumaan, esimerkiksi Bostonin sulkemisesta johtuen. Loput olivat seuranneet tai jättäneet seuraamatta tilannetta mediasta. Heitä vertailtiin ihmisiin, joilla oli henkilökohtainen kosketus tapahtumiin.

Tulokset osoittivat, että mitä kauemmin ihmiset viettivät median ääressä aikaa tapahtumia seuraten, sitä korkeammaksi he itse arvioivat oman stressitasonsa – riippumatta siitä, oliko heillä mitään henkilökohtaista kosketusta itse tapahtumaan. Ihmiset, jotka seurasivat pommi-iskuja mediasta yli kuusi tuntia päivässä, raportoivat stressioireista yhdeksän kertaa todennäköisemmin kuin ihmiset, jotka seurasivat pommi-iskuja tätä vähemmän.

"Pommi-iskujen seuraamiseen käytetty aika mediassa ennusti emotionaalisia stressioireita paremmin kuin pommi-iskun kokeminen paikan päällä", summaa tuloksia Roxane Cohen Silver, joka johti tutkimusta.

Silverin mukaan tutkimuksen eräänä tarkoituksena oli selvittää, millä tavalla muuttunut mediaympäristö vaikuttaa ihmisen psyykeen, kun he joutuvat todistamaan uutisia terroristihyökkäyksistä ja muista katastrofeista.

Ihmiset eivät enää altistu uutisille vain television kautta, vaan uutisia käsitellään laajasti sosiaalisessa mediassa. Uutisia voidaan seurata hetki hetkeltä esimerkiksi kännykästä.

Tutkimuksella on rajoitteensa. Se ei osoita syy-seuraussuhdetta media-altistuksen ja emotionaalisen stressin välillä, mutta on melko hyvin linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa.

Esimerkiksi 9/11-iskut ja Sandy Hookin kouluampumiset lisäsivät ihmisten stressioireita, vaikka ihmiset olisivat todistaneet tapahtumia vain median kautta. Sen sijaan supermyrsky Sandyn seuraamisella mediasta ei ollut samanlaista vaikutusta ihmisten kokemaan stressiin.

Ihmisten käsitys katastrofien aiheuttamasta riskistä perustuu Silverin mukaan käsitykseen oikeudenmukaisuudesta, tapahtumien kontrolloinnin mahdollisuuteen ja luottamukseen instituutioihin, kuten pelastuslaitokseen.

Myös se, miten tuttu tapahtuma on, vaikuttaa. Koska myrskyt ovat luonnonvoimia, joita ei voi kontrolloida, ja joihin amerikkalaiset ovat tottuneet, supermyrsky Sandy ei herättänyt ihmisissä samanlaista pelkoa kuin ihmisen toiminnasta aiheutuneet katastrofit.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bostonin pommi-isku
 • Sandy-myrsky

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää