Tiede

Tutkimus seurasi samoja ihmisiä peräti 90 vuotta – heistä 20 on yhä elossa

Tietoja on kerätty Yhdysvalloissa samoilta ihmisiltä yli 90 vuotta. Tutkittavia oli alussa noin 1 500. Heistä 20 on yhä elossa.

Tilaajille

Tiettävästi maailman vanhin ja pisimpään kestänyt pitkittäistutkimus päättyy vähitellen.

Pitkittäistutkimuksessa seurataan samaa ihmistä mahdollisimman pitkään. Matkan varrella ihminen kasvaa ja hänen elämänsä muuttuu.

Nyt päättyvä tutkimus alkoi vuonna 1921, kun Lewis Terman Stanfordin yliopistosta ryhtyi keräämään tietoa noin 1 500 lahjakkaasta lapsesta, jotka syntyivät vuosina 1900–1925.

Termanin tutkimus on jatkunut jo yli 90 vuotta. Se kestää niin kauan kuin yksikin tutkittava on elossa. Terman itse kuoli vuonna 1956, mutta muut tutkijat ovat jatkaneet tutkimusta.

Yksi jatkajista on psykologian professori Howard S. Friedman Kalifornian Riversiden yliopistosta. Hän kertoo, että tutkimusryhmä kerää yhä kuolintietoja ja ottaa vastaan tietoja tutkittavilta ja heidän lapsiltaan.

Tutkittavista 20 on yhä elossa, tai ainakaan heidän kuolemaansa ei ole vahvistettu. Professori kertoo keskustelleensa kahden tutkittavan kanssa äskettäin.

"Toinen oli 103- ja toinen 104-vuotias. Molemmat ovat olleet mukana tutkimuksessa yli 90 vuotta. He pärjäävät arkiaskreissa ja asuvat kotonaan."

Terman oletti, että lahjakkaat lapset menestyvät urallaan, esimerkiksi johtajina.

Osa menestyikin, mutta suurin osa päätyi kuitenkin tavallisiin keskiluokan ammatteihin. Lahjakkaat lapset eivät pärjänneet elämässään sen paremmin kuin muut saman sosiaaliluokan lapset.

Tutkimuksen lopputulema on, että älykkyys itsessään ei takaa menestystä elämässä. Menestymisen edellytyksiä ovat muun muassa motivaatio ja sinnikkyys.

Tutkittavien vanhetessa ryhmä selvitti myös pitkän iän salaisuutta. Tunnolliset eli harkitsevat, sitkeät ja järjestelykykyiset ihmiset ovat eläneet pisimpään – todennäköisesti siksi, että he ovat noudattaneet tunnollisesti terveitä elintapoja ja välttelevät riskejä.

Pitkittäistutkimusten juuret ulottuvat 1920- ja 30-lukujen Yhdysvaltoihin.

Kalifornian yliopistossa käynnistettiin kolme tutkimusta, joiden tavoitteina oli tutkia ihmisen kehitystä lapsuudesta aikuisuuteen.

Näiden tutkimusten jälkeen alettiin kiinnittää yhä enemmän huomiota elämänkulun muutoksiin. Tuloksissa korostui näkemys alati muuttuvasta ympäristöstä, jossa ihminen elää.

Tutkimusta älykkäiden lasten kehittymisestä on arvosteltu esimerkiksi siitä, että sen tutkimusjoukko on valikoitu.

Lisäksi Terman vaikutti useiden tutkittavien elämään. Hän tuki heitä. Terman kirjoitti muun muassa suosituskirjeitä työnantajille ja oppilaitoksille.

Tästä huolimatta Termanin työtä pidetään yhtenä ensimmäisistä luotettavista pitkittäistutkimuksista.

Tutkittava tieto on aina sidoksissa aikaan, jona se kerätään.

Termanin näkemykset älykkyydestä heijastelivat aikansa aatteita. Ne pohjautuivat oppiin rodunjalostuksesta.

Tutkittavista asioista ja menetelmistä päätetään aina sidottuna tiettyyn aikaan, vaikka tutkimusta olisi tarkoitus jatkaa vuosikausia.

Pitkittäistutkimuksia hyödyntävien tutkijoiden tulisi siis osata nähdä tulevaisuuteen. Ne mittarit, jotka 1920- ja 1930-luvuilla olivat muotia, saattavat 2010luvulla olla auttamatta vanhentuneita.

Kun tutkitaan muutosta, on kuitenkin tärkeää pitää tutkimuksen menetelmät hyvin samankaltaisina eri ikävaiheissa.

Pitkittäistutkimuksille olisi yhä enemmän tarvetta. Mutta aineisto karttuu hitaasti, ja se maksaa.

Tällainen tutkimus vaatii sitoutumista, joka ei ole aina mahdollista nykyisillä rahoituksen malleilla. Termanin tutkimus joutuu myös hakemaan rahoitusta uudelleen ja uudelleen.

Joskus on mahdollista tehdä aikoinaan kerätystä poikkileikkausaineistosta pitkittäistutkimus. Silloin tutkittavat jäljitetään uudelleen.

Tutkimuksen aineisto ei välttämättä pysty vastaamaan tarkasti nykyajan tutkimuksen uusiin kysymyksiin.

Suomi on pitkittäistutkimusten luvattu maa. Meillä ihmisten tavoittaminen on helppoa – siinä auttaa henkilötunnus.

Yksi pisimmistä suomalaisista pitkittäistutkimuksista on Lea Pulkkisen Jyväskylässä vuonna 1968 käynnistämä tutkimus Lapsesta aikuiseksi.

Siinä on tutkittu samoja ihmisiä jo yli 40 vuotta. Tutkijat seuraavat pääasiassa vuonna 1959 syntyneitä henkilöitä kahdeksanvuotiaasta. Viime seurannassa tutkittavat olivat 50-vuotiaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tutkimukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää