Tiede

Avaruuden Bermudan kolmio laajenee ja pimentää jo satelliititkin – maapallon navat ovat ehkä vaihtumassa

Etelä-Atlantilla on alue, jonka yllä avaruusteleskooppi Hubble ja satelliitit hiljenevät. Seutu on maapallon magneettikentän heikko kohta. Se laajenee koko ajan.

Tilaajille

Etelä-Atlantin ja Brasilian yllä on alue, jota kutsutaan avaruuden Bermudan kolmioksi.

Siellä tapahtuu kummia kuten tarinoiden Bermudan kolmiossa Läntisellä Atlantilla.

Satelliitteihin tulee häiriöitä, avaruuskaukoputken kuva sumenee ja Avaruuskävelyllä olevat astronautit näkevät aavemaisia välähdyksiä.

Avaruuden Bermudan kolmio on todellinen ilmiö, jonka syy on selvillä.

Maan magneettikenttä on alueella heikoimmillaan. Siksi Auringon hiukkassäteily pääsee poikkeuksellisen lähelle maata, jopa vain 200 kilometrin korkeuteen.

Maata kiertävät satelliitit ja 360 kilometrin korkeudella kiertävä kansainvälinen avaruusasema joutuvat kyseisen kohdan ohittaessaan hiukkassuihkuun.

Satelliitteja on menetetty tämän vuoksi. Kun Auringon protonisuihku osuu satelliittien herkkiin sähkölaitteisiin, ne menevät sekaisin.

Protonien iskeytyminen astronautin silmän verkkokalvolle tai kameran valoherkälle kennolle aiheuttaa puolestaan keinotekoisia valoilmiöitä – tähdenlentoja ja valopalloja.

Avaruuden Bermudan kolmio osoittaa, miten tärkeä suojaviitta magneettikenttä on avaruuden hiukkassäteilyä vastaan.

Alueen ylittävät satelliitit joudutaan suojaamaan. Ne saatetaan tilapäisesti ottaa pois käytöstä. Avaruuskaukoputki Hubble ei ota alueella kuvia.

Kansainvälinen avaruusasema on joutunut tekemään ylimääräisiä suojauksia. Avaruusasemalla astronauttien kannettavat tietokoneet ovat pimentyneet.

Maan magneettikenttä johtuu Maan sisuksissa vellovasta sulasta rautaseoksesta. Ilmiötä selitetään dynamoteorialla.

Kun kuuma metalliseos virtaa maapallon ulkoytimessä ja pallo samanaikaisesti pyörii akselinsa ympäri, syntyy säännöllistä virtausliikettä.

Se luo ympärilleen magneettikentän samaan tapaan kuin sähköjohdin aiheuttaa ympärilleen magneettikentän.

Magneettikenttä ei kuitenkaan ole säännöllinen.

Maapallon ulkoytimessä on poikkeavia kohtia. Epämuodostumat aiheuttavat muutoksia rautasulan virtauksiin ja sitä kautta magneettikentän voimakkuuteen.

Tästä johtuu avaruuden Bermudan kolmio, poikkeuksellisen heikko kohta kentässä.

Maan epämuodostuminen vuoksi magneettiset navat eivät myöskään sijaitse täsmälleen maapallon vastakkaisilla puolilla.

Maapallo on kuin epämuodostunut, toiselta sivultaan pullistunut sauvamagneetti.

Kaiken lisäksi Maan sisustan vellominen saa navat liikkumaan. Pohjoinen magneettinen napa siirtyy parhaillaan luoteeseen kohti Siperiaa noin 55 kilometriä vuodessa.

Pohjoisnavan siirtymisen vuoksi kompassien luotettavuus kärsii.

Eteläinen magneettinen napa vaeltaa vastaavasti noin 10–15 kilometriä vuodessa.

Myös avaruuden Bermudan kolmio vaihtaa paikkaansa. Alue liikkuu hitaasti länsilounaaseen, pidemmälle Brasilian ylle.

Viime aikoina tutkijat ovat huomanneet, että avaruuden Bermudan kolmio myös laajenee.

Syynä on se, että Maan magneettikenttä heikkenee.

Viimeisten 200 vuoden aikana kentän voimakkuus on pudonnut 15 prosenttia.

Tutkijat epäilevät, että käynnistymässä on kehitys, jossa maapallon navat vaihtavat paikkaa keskenään.

Vaikka napojen vaihtuminen veisi todennäköisesti tuhansia vuosia, vaikutukset näkyisivät jo aiemmin.

Maan magneettikenttä heikkenisi heikkenemistään ja Auringosta tuleva hiukkassäteily lisääntyisi maapallolla.

Kompassit lakkaisivat toimimasta. Vaikka myös ilmakehä suojaa maapalloa hiukkassäteilyltä, ongelmia todennäköisesti seuraisi esimerkiksi sähköjärjestelmille.

Toisaalta tutkijat muistuttavat, että ihmisenkin historian aikana maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaansa useasti.

Näin on kävi viimeksi kivikaudella 780 000 vuotta sitten.

Magneettisten napojen vaihtuminen ei ole mikään maailmanloppu – etenkin, jos siihen osataan varautua.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu Jyväskylän yliopiston Kiihdytinlaboratorion tutkimusjohtajaa Ari Virtasta.

Eläimet ihmeissään – ja lentokoneet

Maan magneettisten napojen siirtymisen takia ovat lentokentät joutuneet uusimaan kiitoteiden numerointia. Merkinnät viittaavat kompassilukemiin.

Numerointia muutettiin esimerkiksi Floridassa pari vuotta sitten, jotta pitkän matkan koneet löytävät paremmin oikean kiitoradan.

Napojen siirtyminen voi olla ongelma myös monille eläinlajeille, jotka suunnistavat magneettikentän avulla.

Ilmiötä on jopa epäilty outojen kalojen ja lintujen joukkokuolemien syyksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avaruus
 • Satelliitit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää