Tiede

Taloyhtiö voi olla myös energiakauppias

Turun Skanssin tulevat asukkaat voivat tuottaa energiaa kaupungille

Tilaajille

Turun Skanssiin nousee kerrostaloalue, jonka on määrä tuottaa lämpöä itse ja myydä ylimääräinen kaupungille. Tämä on mahdollista kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon avulla.

"Vastaavanlainen on Tukholmassa, mutta varsin uutta tämä on Euroopan tasollakin", sanoo erikoistutkija Åsa Hedman VTT:stä.

Skanssi sijaitsee Turun keskustasta noin kolme kilometriä itään, Kaarinan kunnan rajalla. Hedman esittelee karttaa, johon on piirretty 60 kerrostaloa. Alueelle on tulossa asuntoja noin 8 000:lle.

Sopivasti aurinkoa kohti suuntautuville katoille on piirretty aurinkolämpökeräimiä. Lisäksi alueelle voidaan rakentaa maalämpöä tai vaikka pienpellettilaitoksia.

Kaksisuuntainen kaukolämpöverkko tulee osaksi Turun lämpöverkkoa. Skanssilaiset saavat siis lämpöä kaupungin verkosta. Mutta jos taloyhtiö tuottaa lämpöä yli oman tarpeen, sen voi myydä Turku Energialle.

Tarkoitus on kokeilla, toimiiko kaukolämmön pientuotanto, sanoo kehityspäällikkö Antto Kulla Turku Energiasta.

"Haluamme selvittää, voiko kaksisuuntaisesta lämpökaupasta saada myös kannattavaa liiketoimintaa. Jos voi, konseptia voi monistaa muualle Turkuun ja toisiin kaupunkeihin."

VTT tutkii Skanssissa, millaisilla hintamalleilla kaksisuuntainen lämpökauppa kannattaa. Tutkijat selvittävät, mihin hintaan energiayhtiön kannattaa ostaa pelleteillä, aurinkokeräimillä tai lämpöpumpuilla tuotettua lämpöä eri aikoina.

Tutkijat laskevat myös, onko järkevämpää myydä sähköä vai lämpöä.

Aurinkopaneelit, pienvoimalaitokset tai maalämpöpumput voivat sijaita talossa, taloyhtiön tontilla tai vaikka kaupungin puistossa.

Laitteet voivat olla yksityisessä, energiayhteisöjen tai yhtiöiden omistuksessa.

Hedmanin mukaan yksittäiset asukkaat ovat liian pieniä toimijoita lämmön tuottajiksi, mutta taloyhtiöt jo tarpeeksi suuria.

"Taloyhtiö voi myös sopia, että jotkut asukkaat osallistuvat investointeihin isommalla summalla kuin toiset."

Vielä ei tiedetä, ryhtyvätkö skanssilaiset todella tuottamaan energiaa. Ajatuksen houkuttavuus riippuu siitä, miten tekniikan ja energian hinnat kehittyvät. Asukkaille halutaan kuitenkin tarjota helppo mahdollisuus omaan lämmöntuotantoon.

"Ei ole tarkoitus vaatia taloyhtiöitä laittamaan aurinkopaneeleita tai -keräimiä katoille, mutta jos rakennusvaiheessa katoille asentaa putkitukset, aurinkokeräimiä on helppo lisätä myöhemmin."

Jotta kauppa olisi mahdollista, talot ovat kiinni kaukolämpöverkossa niin, että kaksisuuntainen veden virtaus on mahdollinen.

Oman lämmöntuotannon hyötysuhdetta parantaa, että Skanssin alueella kaukolämpöverkon vesi kiertää viileämpänä kuin pääverkon 115 astetta, vain noin 65–75-asteisena.

Matala lämpötila mahdollistaa aurinko- ja lämpöpumppujärjestelmien käytön paremmalla hyötysuhteella. Maalämpöpumppu vaatii näet sähköä sitä enemmän, mitä lämpimämpää vettä sillä halutaan tuottaa.

Skanssin energiaratkaisut on suunniteltu yhdessä kaupungin kanssa. Tontinluovutusehdoissa on tarkoitus vaatia, että myös rakentaja mahdollistaa uudenlaiset energiaratkaisut. Tekniseen tilaan pitää saada tilaa lämminvesivaraajalle ja muulle kaksisuuntaiseen lämpökauppaan tarvittavalle tekniikalle.

Skanssin alueen on määrä olla valmis vuonna 2030.

Kaupunkeja, jotka miettivät uusia energiainvestointeja, Åsa Hedman neuvoo miettimään hajautettua vaihtoehtoa suurten laitosten sijaan.

Naantaliin nousee kuitenkinvuonna 2017 monipolttolaitos, josta Turku saa pääosan kaukolämmöstään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiantuotanto
 • Asuminen
 • Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää