Tiede

Barcelona–Juventus Mestarien Liigan finaalissa tänään: Pelin kulusta tiedetään jo paljon ennalta

Joukkueet taistelevat sattumaa vastaan tilastoilla. Lauantain pelistä tiedetään melkein kaikki.

Tilaajille

2800 pelitapahtumaa, 440 syöttöä, 14 laukaisua, 5 kulmapotkua – ja 2,66 maalia. Siinä tilastoja tulevasta jalkapallon Mestarien liigan finaalista.

Euroopan huippuseurat Barcelona ja Juventus kohtaavat lauantaina Berliinin olympiastadionilla. Pelin kulusta tiedetään paljon jo ennalta.

Jalkapallon tilastotiede on kehittynyt harppauksin 2010-luvulla. Oheiset numerot ovat vain pintaraapaisu jalkapallon big datasta eli suuraineistosta.

Tilastojen avulla huippujoukkueet pyrkivät poistamaan sattuman vaikutusta pelin tulokseen. Vanha valmentajan mutu-tuntuma, jolla hän suunnitteli pelin taktiikan ja koko kauden, on historiaa.

Huippuseura Chelsea esimerkiksi on koonnut 32 miljoonaa yksittäistä tietoa noin 13 000 ottelusta. Saksalaista FC Kölniä avustaa 3 kokopäiväistä ja 30 osa-aikaista data-analyytikkoa.

Laskentaohjelmien avulla he voivat esimerkiksi poimia videoidusta ottelusta kohdat, joissa kotijoukkue menettää pallon. Datan kaikki palaset saatetaan kootusti valmentajan tietoon.

Voittaja on tutkimusten mukaan usein se, joka tekee vähemmän virheitä. Kaikki pelaajat vaihtopenkkiä ja farmijoukkuetta myöten on pisteytetty, ja heikointa lenkkiä tarkkaillaan. Hänestä ehkä yritetään päästä pelaajakaupoilla eroon.

Kaikesta huolimatta kukaan ei tiedä ottelun lopputulosta.

"Jos tietäisimme tarkasti, miten peli menee, olisimme miljonäärejä", sanoo niin sanottuja bayesilaisia todennäköisyyksiä laskeva Lari Hämäläinen.

Hän on töissä Bayes Information Technologies -yhtiössä. Yhtiö ennusti Bayminer-työkalulla varsin hyvin jalkapallon euro-otteluiden tuloksia 2008–2012. Arvioihin oli laskettu jopa kotistadionin istumapaikkojen määrä. Sekin saattoi vaikuttaa maaleihin.

"Ennuste on aina yhtä hyvä kuin siihen syötetty tieto", sanoo Hämäläinen.

"Tarvitsisimme Barcelona–Juventuksen hyvään ennusteeseen paljon raakadataa: tiedot pelaajien terveydestä, vaihtomiehistä ja kaikista edeltäneistä peleistä, tiedot seuran budjetista ja illan sään stadionilla Berliinissä", luettelee Hämäläinen.

"Miten kauan joukkueiden matkat kestävät Berliiniin? Mikä on valmentajan tunnetila viikonloppuna – onko hänellä ehkä aviokriisi?", säestää Leif Ekholm samasta yhtiöstä.

Jalkapallodatan määrä räjähtää lähivuosina. Näin ennustavat Chris Andersson ja David Sally kirjassaan Numeropeli. Teos kertoo jalkapallon tilastoista. Ennen pitkää pelaajien kenkiin ja pelipalloon istutetaan gps-sirut. Sitten paikkatieto tuottaa dataa pelin kulusta sentilleen.

"Lapsenlapsemme ihmettelevät aikaa, jolloin jalkapallossa ei käytetty apuna massiivista dataa", kirjoittajat sanovat.

Pelaajien paikkoja ja taktiikkaa on perinteisesti kuvattu numeroilla: 4 puolustaa, 4 häärii keskikentällä ja 2 hyökkääjää – 4–4–2. Nykyajan taktiikaksi voisi merkitä 150–4–4–2.

150 viittaa joukkueen taustatiimiin. Siinä on väkeä fysioterapeuteista ravintotieteilijöihin ja lupaavien pelaajien tarkkailijoihin.

Taustaryhmä luo perustan voitokkaalle joukkueelle. Niinpä jalkapallotiede tutkii jopa joukkueen huoltajien terveydentilaa. Se voi vaikuttaa pelin tulokseen.

Silti mukana on aina sattuma.

Jalkapallon tutkijat ovat – juuri tilastoinnin avulla – laskeneet, että puolet arvokisojen maaleista on silkkaa onnea. Onnenkantamoiset ovat myös erottamaton osa jalkapallon suosiota.

Tilastot ennustavat, että lauantain ottelussa pallo elää noin 63 minuuttia. Loppuaika kuluu taukoihin, joita tuomari viheltää.

Tehokkaan pelin aikana puolustaja koskee palloa noin 63 kertaa, keskikentän pelaaja 73 kertaa ja hyökkääjä 51 kertaa.

Kulmapotku kannattaa antaa lyhyenä, koska pitkät kulmapotkut tuovat maaleja harvoin. Lyhyestä potkusta oma joukkue pystyy ainakin pitämään pallon.

Voittaja ei todennäköisesti ole se, joka laukoo useimmin. Pelin voittaa joukkue, joka pitää palloa enemmän hallussaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää