Tiede

Liiallinen antioksidanttien nauttiminen voi tappaa hermoston kantasoluja

Antioksidantteja pidetään terveellisinä, mutta Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että kantasoluja suuret antioksidanttiannokset voivat jopa tapppaa.

Tilaajille

Antioksidantteja pidetään terveellisinä, koska niiden ajatellaan hidastavan kehon rapistumista. Helsingin yliopiston tutkimus kuitenkin osoittaa, että kantasoluja suuret antioksidanttiannokset voivat jopa tapppaa.

Koeasetelmassa tutkittiin voimakasta antioksidanttilisää, joka kertyy solun mitokondrioihin. Sen toivotaan säästävän hermosoluja esimerkiksi Alzheimerin tautiin sairastuneilla.

Kokeissa selvisi, että kehon eri solut sietävät antioksidantteja hyvin vaihtelevasti. Erityisen myrkyllisiä ne olivat hermoston kantasoluille.

"Annos, joka oli esimerkiksi veren punasolujen kantasoluille hyödyllinen, oli hermoston kantasolulle tappava," kertoo tutkimusta johtanut akatemiatutkija Riikka Martikainen.

Voimakkaat antioksidantit eivät siis ehkä sovellukaan hermoston rappeumasairauksien hoitoon. Martikainen pitää tärkeänä, että antioksidanttivalmisteiden vaikutuksia eri solutyypeille tutkittaisiin tarkemmin. Mikä on yhdelle solulle hyväksi, voi olla toiselle turmioksi.

Antioksidanttien ajateltu hyöty perustuu siihen, että mitokondriot tuottavat solulle paitsi energiaa, myös sivutuotteena syntyviä happiradikaaleja. Suurina määrinä happiradikaalit vahingoittavat solua. Seurauksena on oksidatiiviseksi stressiksi kutsuttu tila, jota pidetään monien sairauksien alkulähteenä.

Antioksidanteilla yritetään vähentää radikaalien määrää ja siten ehkäistä sairauksia.

Happiradikaalit eivät kuitenkaan ole pelkästään haitallisia, vaan pieninä määrinä ne ovat soluille välttämättömiä. Niitä tarvitaan esimerkiksi kantasolujen sisäiseen viestintään.

Superfoodeiksi kutsuttuja ruoka-aineita markkinoidaan terveellisenä muun muassa korkean antioksidanttipitoisuutensa vuoksi. Tutkimuksessa haitallisiksi havaitut antioksidanttimäärät olivat niin suuria, ettei niitä voi saada ravinnosta. Vastaavia määriä eivät sisällä myöskään kuluttajille myytävät antioksidantteja sisältävät lisäravinteet.

"Jotkut käyttävät näitä lisäravinteita ylenpalttisesti. Itsestäni tuntuu, että niiden suhteen kannattaa olla varovainen," Martikainen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää