Tiede

Helsinkiläisravintola tarjoaa asiakkaiden virtsalla kasvatettuja vihanneksia

Ihmisen virtsa on tujua ja puhdasta lannoitetta. Sellaiseksi sitä ei kuitenkaan hyväksytä.

Tilaajille

Pihvitomaatit ovat miehen nyrkin kokoisia ja salkopapujen palot parinkymmenen sentin mittaisia. Muhkeat vihannekset kypsyvät Helsingissä Pasilan ratapihalla ravintola Kääntöpöydän kasvihuoneessa. Niitä on lannoitettu asiakkaiden virtsalla.

Kyse on ympäristöjärjestö Dodo ry:n hankkeesta, joka havainnollistaa sitä, että ravinteiden suljettu kierto kaupungeissa on mahdollista.

Nykyisin tärväämme arvokkaita aineita: sotkemme tuottamamme ravinteet juomaveteen ja vedämme vessasta alas.

Kuitenkin virtsa on nestemäistä kultaa. Se sisältää veden lisäksi typpeä, fosforia ja kaliumia sekä monia mikroravinteita. Liukoisessa muodossa ne ovat kasveille käyttökelpoisia. Terveen ihmisen virtsa on steriiliä.

Fosfori, typpi ja kalium ovat kasvien pääravinteita, joita tavataan levittää pelloille keinolannoitteina kasvua takaamaan.

Niiden saatavuuteen liittyy tulevaisuudessa ongelmia. Fosfori on kaivannainen, jonka varantojen on eri tutkimuksissa arveltu ehtyvän 50–370 vuodessa. Typpilannoitteiden valmistaminen syö fossiilista energiaa. Sen käyttöä pitäisi vähentää roimasti, jottei maapallo lämpenisi liikaa.

Kääntöpöydän vesi-virtsa-viljelmä on simppeli systeemi. Pumppu suoltaa tunnin välein kaksi laatikkoa puolilleen liuosta, jossa on yksi osa virtsaa ja kymmenen vettä. Tomaatit ja pavut hyödyntävät osan, loppu valuu takaisin kiertoon.

Kasvien juurten ympärillä on vähän matokompostia, muuten alusta on lekasoraa, kertoo Jaakko Lehtonen. Hän on Dodon aktivisti ja maantieteen opiskelija.

Vastaavaa hydroponista viljelyä, tosin yleensä toisin lannoittein, käyttävät esimerkiksi monet chilien harrastajat.

"Kun juuret ovat siellä missä vesi kulkee, ne saavat paljon happea ja kasvit hyödyntävät ravinteet kunnolla", sanoo toinen dodolainen, agroekologian opiskelija Kai Granqvist.

Virtsa on peräisin Kääntöpöydän pisuaarista, siis miehiltä. Naisten pissan keruuseen on olemassa hauska ruotsalainen innovaatio, Guldkannan. Se vaatisi ympärilleen kopperon.

Granqvistin mukaan ravintolan asiakkaat ovat ympäristötietoisia ja kokeiluille avoimia eivätkä vieroksu miesperäisellä liemellä kasvaneita tuotteita. Koska sellaisia ei saa Suomessa myydä, vapaaehtoiset ovat syöneet niitä ilmaiseksi. Pavut kuulemma maistuvat "ihan pavuilta". Tomaatit ovat vielä raakoja.

Tällä hetkellä lannoitevalmisteasetus ei salli ihmisvirtsan käyttöä viljelyssä. Jotta virtsalla lannoitettuja kasveja voisi kaupata, lannoitteelle tulisi hakea Eviralta hyväksyntää. Sitä ennen hakijan pitää osoittaa, että se on turvallista käyttää ja soveltuu tarkoitukseen, selittää ylitarkastaja Marja Lehtolainen Evirasta.

"Omassa puutarhassaan voi käyttää itse tuottamaansa virtsaa lannoitteena. Ammattikäytössä tuotteen ja käytön on vastattava säännöksiä."

Yksi asia Kääntöpöydän kokeilijoita tuntuu huolettavan: sisältävätkö kasvikset lääkejäämiä? "Lääkkeet, huumeet ja hormonit erittyvät virtsan kautta. Osa niistä ei häviä edes vedenpuhdistamoissa. Niitä löytyy sekä lietteestä että puhdistetusta vedestä", toteaa yliopettaja Eeva-Liisa Viskari Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Nyrkkisääntö on, että lääkeaine hajoaa huonommin vedessä kuin maassa.

Kääntöpöytä tutkitutti lannoitteena kiertäneen virtsaliuoksensa MetropoliLabissa, mutta mahdollisia lääkejäämiä ei silloin pystytty selvittämään.

Salmonellaa ei löytynyt. Kolibakteereita oli vain yksi pesäke sadassa millilitrassa nestettä. Tuossa määrässä kasteluvettä saisi olla alle 300 pesäkettä.

Terveen virtsaajan tuotoksessa ei tavallisesti olekaan taudinaiheuttajia, mutta niitä voi ilmaantua sen jälkeen, kun neste on tullut ulos ihmisestä.

Valtaosa haitallisista pöpöistä kuolee, jos virtsaa säilytetään 20 celsiusasteessa pari kuukautta, viileämmässä pidempään. Tällöin nesteen pH nousee, mikä tappaa muut kuin sitkeimmät trooppiset patogeenit.

Ohjeet ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n käsikirjasta. Se neuvoo, miten ihmisten jätöksiä voidaan turvallisesti hyödyntää viljelyssä. Vaikka julkaisu ilmestyi jo vuonna 2006, tuotostemme arvoa ei vielä ymmärretä juuri missään.

Muutos näyttää alkavan kehittyvistä maista.

Suomalaisen Käymäläseura Huussi ry: on opettanut virtsan käyttöä niissä maissa, missä laki sallii sen, kertoo projektikoordinaattori Karoliina Tuukkanen.

"Monesti kyse on paikoista, joissa asukkailla ei olisi varaa ostaa kaupallisia lannoitteita."

Parhaillaan tällaisia hankkeita on meneillään Sambiassa, Swazimaassa ja Tansaniassa. Tansaniassa pyritään rakentamaan virtsan varaan pienyrittäjyyttä: sitä kerätään ja kaupataan ja sillä kasvatetaan muun muassa maissia ja tomaattia.

Myös Euroopassa tapahtuu. Viime sunnuntaina päättyneillä maailman suurimmilla meriaiheisilla festivaaleilla Amsterdamissa oli tarkoitus kerätä satatuhatta litraa miesten virtsaa talteen. Lahjoittajat saivat äänestää, mitä kolmesta vihreästä kohteesta saaliilla lannoitetaan.

Aiemmin Amsterdamin vesilaitos on järjestänyt julkisia tilaisuuksia, joissa miehiä on houkuteltu lorottamaan pisuaareihin. Sisältö on sitten laimennettuna levitetty cityn viherkatoille.

Lisäksi asiaa on tutkittu paljon monissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa on laskettu, että keskimäärin pohjoiseurooppalainen aikuinen pissaa elämänsä aikana sen verran ravinteita, että ne riittäisivät kasvattamaan puolet hänen tarvitsemastaan ruuasta.

Suomessa alkoi tänä vuonna TAMK:in, Käymäläseura Huussin ja Suomen ympäristökeskuksen Biourea-hanke. Tutkijat kokeilevat erilliskerätyn virtsan ja käymäläkompostin keräyksen, käsittelyn ja hyötykäytön teknisiä toteutuksia. Kokeisiin etsitään yksi tai useita sopimusviljelijöitä kasvattamaan pelloillaan muun muassa ohraa, kauraa ja säilörehua.

TAMK:issa on aiemmin tutkittu virtsan käyttöä kaalin, perunan ja sipulin viljelyssä. Virtsa osoittautui vähintään yhtä tehokkaaksi voiman antajaksi kuin keinolannoite. Vihannekset olivat mikrobiologisesti puhtaita.

Miksi mojovaa lannoitetta hyljeksitään?

"Ajatus on meille outo, vaikka olemmekin huussikansaa. Ja vessan vetäminen on niin helppoa. Koko jätevesihuolto ja sen infrastruktuuri perustuvat vedellä huuhteluun", vastaa Viskari.

"Jätevedenpuhdistuslaitoksessa fosfori saostetaan kemiallisesti. Siitä tulee huonosti liukenevaa, jolloin kasvien on vaikea käyttää sitä. Siksi jätevesilietteet eivät ole kovin tehokkaita lannoitteita. Typpi poistuu lietteen mukana tai haihtuu ilmaan. Se ei päädy rehevöittämään vesiä mutta menee hukkaan."

Viskarilla on visio: Suomessa on joka tapauksessa edessä jättiremontti, sillä vanhojen putkien korjausvelkaa on miljardiluokkaa. Entä jos asuntoihin rakennettaisiinkin erottelevat käymälät samalla kun viemäriputkia uusitaan? Muun muassa tällaisen ratkaisun hintaa on tarkoitus laskea Biourea-hankkeessa.

Ravinteiden kierrätyksen ja turvallisuuden kannalta on järjetöntä sekoittaa jätöksemme yhteen sen jälkeen, kun fysiologiamme on valmiiksi erotellut ne. Jos pissa ja kakka pidettäisiin erillään, niiden hyötykäyttö olisi helpompaa, Viskari korostaa.

Nykyisin jokainen meistä tuhlaa päivän neljällä vessakäynnillä yli kaksikymmentä litraa puhdasta vettä – vaikka varsinaista jätettä syntyy vain parisen litraa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arja Kivipelto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää