Tiede

Tutkimus: Instagramin kuvista voi ennustaa huippumallin menestyksen

New Yorkin muotiviikko alkaa syyskuussa. Tutkijat selvittivät, että tietokone pystyy ennustamaan huippumallit paremmin kuin tähteyden suunnittelijat.

Tilaajille

New Yorkin muotiviikko alkaa syyskuussa. Moni viihteen ammattilainen haluaa tietää, kuka tai ketkä ovat muodin seuraavia huippumalleja.

Vastaus on kaukana kimaltelevista catwalkeista tai muotilehtien kansista. Tietokone pystyy ennustamaan huippumallit paremmin kuin tähteyden suunnittelijat.

Indianan yliopiston tutkijat ennustivat catwalkin uudet suosituimmat kasvot 80-prosenttisen varmasti. He laskivat valitut kasvot mallien eri ominaisuuksista ja sosiaalisen median sovelluksen Instagramin avulla.

Tutkijat kokosivat ensiksi 400 huippumallia luettelosta, jonka nimi on Fashion Model Directory. Apuna oli myös mallien tietokanta, joissa kerrottiin mallien hiusten ja silmien väri, pituus, vyötärönmitta ja kengännumero.

Tärkeä mittari oli, kuinka monta metriä malli oli kävellyt catwalkeilla edellisellä muotikaudella 2014.

Mallien suosiota laskettiin sitten Instagramista sen mukaan, kuinka usein he päivittivät kuvia sosiaaliseen mediaan ja "tykättiinkö" niistä vai ei. 

Tutkijat päätyivät lopulta 15 malliin, jotka edustivat "uusia kasvoja". Tutkijat ennustivat kuusi nimeä muotiviikon kahdeksasta oikein: Sofia Tesmenitskayan, Arina Levchenkon, Renata Schefferin, Sasha Antonowskaian, Melanie Culleyn ja Phillipa Hemphreyn.

He ennustivat myös oikein kuusi nimeä kahdeksasta mallista, jotka olivat listoilla vähiten suosittuja.

"Sosiaalinen media on muuttanut paljon mallimarkkinoita", sanooEmilio Ferrara, tietokonetutkija Eteläisen Kalifornian yliopistosta. "Aiemmin mallit eivät olleet paljon vuorovaikutuksessa kuluttajien kanssa. Suosio verkossa on mallille tärkeä tie menestykseen."

Instagramin lisäksi mallin suosiota ennusti se, oliko malli 20 suurimman huippumalleja myyvän toimiston listalla.

"Valitsimme muotialan, koska siellä on mentaliteetti, jossa voittaja saa kaiken", sanoo Ferrara.

Tutkijat viittaavat mallimarkkinoilla saavutettuun etuun. Menestyksen suuri ennustaja on jo saatu maine.

Tutkijat sanovat tätä "Matteus-vaikutukseksi" Matteuksen evankeliumin kohdan 13:12 mukaan: "Sillä sille, jolla on, annetaan ja hänellä on oleva yltäkyllin."

Tutkijat kokeilivat nyt menetelmää muille aloille ja kulttuurituotteisiin. Musiikin, taiteen ja kirjallisuuden suosiota voi myös mitata, kertoo tieteen uutispalvelu EurekAlert.

Tutkimusta esitellään piakkoin sosiaalisen laskennan kokouksessa San Franciscossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muoti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää