Tiede

Hormonisuihkaus nenään lämmittää vanhan apinaparin suhdetta

Oksitosiinia nauttinut marmosetti saa kumppaniltaan tavallista enemmän huomiota. Menetelmää voisi hyödyntää ihmisillä, joille sosiaalinen kanssakäyminen on vaikeaa, tutkijat väläyttävät.

Tilaajille

Marmosettiapina saa pitkäaikaiselta kumppaniltaan tavallista enemmän huomiota, kun sen nenään ruiskutetaan kiintymyshormoni oksitosiinia.

Havainto tehtiin Callithrix jacchus -lajin marmoseteilla. Ne ovat pienikokoisia apinoita, jotka muodostavat pitkiä parisuhteita. Parit muun muassa hoitavat jälkeläisiään yhdessä.

Oksitosiinia erittyy ihmisillä ja muilla nisäkkäillä sosiaalisen ja seksuaalisen kanssakäymisen aikana. Kiintymyshormoniryöppy lisää yksilön halukkuutta yhteistyöhön, viestintää muiden ryhmän jäsenten kanssa ja epäitsekästä käytöstä.

Vähemmän on tutkittu sitä, miten yksilön kohonnut oksitosiinin eritys vaikuttaa siihen, miten muut sitä kohtelevat.

Tätä tutkittiin kokeessa, jossa oksitosiinia annostettiin marmosetin nenän limakalvoille. Tämän jälkeen seurattiin, miten sen pitkäaikainen kumppani reagoi.

Uroksen saama oksitosiini houkutteli naaraan fyysisesti lähemmäs. Urokset puolestaan sukivat puolisoaan tavallista innokkaammin sen jälkeen, kun tämä oli saanut hormoniannoksen.

Huomionosoitukset olivat lähtöisin kumppanilta itseltään, sillä hormonia saanut puolisko ei millään tavalla kerjännyt huomiota.

"Osoitimme ensimmäisinä, että oksitosiinia saaneet marmosetit saivat pitkäaikaiselta kumppaniltaan enemmän huomiota", iloitsee tutkimustiedotteessa tutkimusta johtanut Jon Cavanaugh, joka työskentelee tutkimusassistenttina yhdysvaltalaisessa Nebraskan yliopistossa.

Koe tehtiin kuudella marmosettiparilla. Niiden käytöstä tarkkailtiin 20 minuuttia kerrallaan, aina puoli tuntia hormonitippojen antamisen jälkeen.

Kokeet toistettiin myös lumelääkkeellä ja oksitosiinin eritystä vaimentavalla lääkkeellä. Niiden ei havaittu vaikuttavan apinaparin puuhiin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan innostavina. Koska oksitosiini lisää sillä hoidettujen apinayksilöiden sosiaalista puoleensavetävyyttä, siitä voi teoriassa olla apua myös esimerkiksi autisteille ja sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville.

Tällaisten hoitojen kokeileminen ihmisillä vaatii kuitenkin vielä lisätutkimusta. Kukaan ei tiedä, miten esimerkiksi oksitosiinin pitkäaikainen käyttö nenän limakalvolla vaikuttaa ihmiseen. Sopiva annoskoko ja hoidon kesto ovat myös vielä selvittämättä.

Kaikki oksitosiinin vaikutukset eivät myöskään ole hyväksi sosiaaliselle kanssakäymiselle, vaikka sitä kiintymyshormoniksi kutsutaankin.

Nebraskan yliopiston neurotieteen professori Jeffrey French muistuttaa, että oksitosiinin on kokeissa havaittu lisäävän syrjivää käytöstä oman ryhmän ulkopuolisia jäseniä kohtaan. Se lisää myös herkkyyttä ikäviä sosiaalisia tilanteita kohtaan.

Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Behavioral Neuroscience.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää