Tiede

Euroopan ja Venäjän avaruusjärjestöt suunnittelevat tukikohtaa Kuun etelänavalle

Euroopan avaruusjärjestö Esa ja Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos aikovat lähettää luotaimen Kuun etelänavalle. Mikäli tutkimusmatka on menestys, aikovat avaruusjärjestöt perustaa alueelle pysyvän tukikohdan, kertoo BBC.

Tilaajille

Euroopan avaruusjärjestö Esa ja Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos aikovat lähettää luotaimen Kuun etelänavalle. Mikäli tutkimusmatka on menestys, aikovat avaruusjärjestöt perustaa alueelle pysyvän tukikohdan. Avaruusjärjestöjen aikeista kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuun etelänapa kiinnostaa avaruusjärjestöjä, koska siellä on jatkuvasti auringonvalolta pimennossa olevia alueita. Näillä alueilla saattaa olla vesijäätä sekä raaka-aineita polttoaineiden ja hapen valmistamista varten. Kuun etelänapaa ei ole aiemmin tutkittu kunnolla.

Luotainprojektia etelänavalle vetää Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos. Nimellä Luna 27 kulkeva projekti jatkaa BBC:n mukaan siitä, mihin Neuvostoliiton tutkimusohjelma 1970-luvun puolivälissä jäi.

Toisin kuin kylmän sodan aikaan, Venäjä aikoo ja sen on nyt "pakko tehdä yhteistyötä" muiden maiden kanssa, sanoo Moskovan avaruustutkimusinstituutin professori Igor Mitrofanov BBC:lle.

Aiemmin tänä vuonna Euroopan avaruusjärjestö Esan uusi johtaja Johann-Dietrich Wörner sanoi, että hän haluaa perustaa avaruusaseman Kuun pimeälle puolelle. Luna 27 olisi ensimmäinen askel pysyvän tukikohdan perustamiseksi.

Esan osuus Luna 27 -projektista on tällä hetkellä uudenlaisen laskeutumisjärjestelmän sekä poran kehittäminen. BBC:n mukaan niin sanottu Pilot-järjestelmä käyttää navigointiin luotaimen kameroita ja laserohjausta. Järjestelmä pystyy päättelemään vielä aivan laskeutumisen loppuvaiheessa, onko laskeutumispaikka turvallinen. Jos ei, järjestelmä pystyy vaihtamaan laskeutumispaikkaa.

Esan kehittämä pora pystyy puolestaan kaivautumaan jopa kahden metrin syvyyteen. BBC:lle puhuneen projektin johtavan insinöörin Richard Fisackerlyn mukaan poran kohtaama aines voi olla kovempaa kuin teräsbetoni.

Laskeutumisjärjestelmän ja poran lisäksi Esa valmistaa Luna 27:n minilaboratorion, joka on samanlainen kuin komeetta 67P:lle kiinnittyneessä Philae-laskeutujassa.

Koko projektin tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon kuun pintakerroksen alla on mahdolliselle ihmissiirtokunnalle välttämättömiä raaka-aineita ja kuinka helppoa noita raaka-aineita on hyödyntää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avaruus
 • Kuu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää