Tiede

Tutkija etsi mystistä lintua lähes 20 vuotta, löysi sen – ja tappoi sen

Syyskuussa tutkija Christopher Filardi kohtasi syrjäisillä vuorilla Salomonsaarilla linnun, jota oli etsinyt lähes kaksi vuosikymmentä. Tutkijaryhmä pääsi eläimen jäljille äänen perusteella.

Tilaajille

Syyskuussa tutkija Christopher Filardi kohtasi syrjäisillä vuorilla Salomonsaarilla linnun, jota oli etsinyt lähes kaksi vuosikymmentä.

Tutkijaryhmä pääsi eläimen jäljille äänen perusteella. "Ikuisuudelta tuntuvan" ajan jälkeen ääni toistui, ja lopulta metsässä heidän edessään näkyi harvinaislaatuinen olento: viiksikalastaja.

Kelta-sininen lintu oli Filardin mukaan nähty luonnossa vain kerran. Tutkijat eivät olleet koskaan havainneet koirasta. Mysteerisen linnun tavat tunnetaan huonosti.

Biologi kuvaili poikkeuksellisen lajin etsintää blogikirjoituksessaan lähes runollisesti.

"Me etsimme niitä vakavissamme, mutta ne vaikuttavat olevan tavoittamattomissa, paitsi tarinoiden ja välikäsien kautta. Ne ovat aaveita, kunnes paljastavat itsensä kirkkauden jännittävänä hetkenä. Sitten ne katoavat taas. Ehkä päiväksi, ehkä vuodeksi, ehkä vuosisadaksi."

Se, mitä sitten tapahtui, on aiheuttanut vihaisia reaktioita, kertoo sanomalehti The Guardian.

Seuraavien päivien aikana Filardin tutkijaryhmä levitti metsään lintujen pyydystämiseen tarkoitettuja hienoja verkkoja. Erään sateisen ja tuulisen aamun jälkeen tutkijat saivat kiinni viiksikalastajakoiraan.

"Voi Luoja", Filardi kuvaili huokaisseensa. "Yksi maailman vähiten tunnetuista linnuista oli siinä edessäni, kun eläväksi muuttunut myyttinen olento."

Sitten Filardi tappoi linnun. Tai kuten hän tutkijana sanoi, keräsi sen talteen.

Seurasi kovaa keskustelua lintujen keräämisestä ja tappamisesta tutkimuskäyttöön.

Coloradon yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian emeritusprofessori Marc Bekoff kirjoitti aiheesta Huffington Postissa.

"Koska muiden eläinten tappaminen loppuu? Meidän täytyy pohtia tätä kysymystä vakavasti, sillä aivan liian suuri osa tutkimuksesta ja suojelubiologiasta on aivan liian veristä, eikä niin tarvitse olla."

Tutkijan tekoa arvosteltiin kiivasti myös sosiaalisessa mediassa.

Filard vastasi arvosteluun verkossa julkaistussa kirjoituksessaan. Hän on Yhdysvaltain luonnonhistoriallisen museon Tyynenmeren ohjelmien tutkimusjohtaja.

Puolustautuessaan hän ei enää kuvannut lintua myyttiseen sävyyn vaan korosti, että lintu on huonosti tunnettu siksi, että alue on syrjässä ja vaikeakulkuista. Paikalliset heimot pitävät lintua tavallisena, mutta harvat ulkopuoliset ovat tehneet siitä havaintoja.

"Vaikka havainnot ja tiedot tästä linnusta ovat lintutieteilijöiden parissa harvinaisia, lintu itsessään ei ole", Filard kirjoittaa.

Hänen mukaansa päätös "kerätä" lajin yksittäinen edustaja noudattaa tällaisessa tilanteessa tavanomaista tieteellistä käytäntöä ja on sitä paitsi vähemmän luontoa häiritsevää kuin monet muut vaihtoehdot.

Lintua uhkaavat hänen mukaansa puunhakkuu ja kaivostoiminta. Filardin viesti on, että yhden eläimen tappaminen voi auttaa pelastamaan ne kaikki.

Ennen tätä tutkimuksen käytössä on ollut kolme viiksikalastajanaarasyksilöä. Yhdysvaltojen luonnonhistoriallisen museon tutkimusretkikunta otti kiinni yhden viiksikalastajanaaraan vuonna 1929. Sittemmin vuonna 1953 Oxfordin yliopiston tutkimusryhmä sai haltuunsa kaksi naaraslintua, jotka paikalliset metsästäjät olivat pyydystäneet. Koirasyksilöä tutkijat eivät ole koskaan päässeet tutkimaan.

The Guardian -lehden mukaan lintujen tappaminen tutkimuskäyttöön on tutkijoiden parissa kiistanalainen aihe.

Aikoinaan 1800-luvulla eläinten kerääminen tutkimusta varten oli hyvin yleinen käytäntö, ja esimerkiksi Charles Darwinilla oli mittava kokoelma täytettyjä eläimiä. Nykyään osa tieteilijöistä vaatii asiaa varten tiukempia sääntöjä, ja osa puolustaa käytäntöä välttämättömänä lajien suojelemiselle.

Oikaisu kello 23.26. Lintulaji korjattu viiksikalastajaksi aiemmin virheellisestä muodosta viiksekäs kuningaskalastaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Biologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää