Tiede

Biohakkeri Nell Watson ennustaa: dna:sta voidaan rakentaa tietoverkko ihmisen sisään

Biohakkerit kehittelevät villejä unelmia ja todellista tekniikkaa.

Tilaajille

Ihmistä mittaavat ja tukevat älylaitteet, sovellukset ja vaatteet kehittyvät vuosi vuodelta. Moni rekisteröi unirytmiään ja liikuntasuorituksiaan, kartoittaa kehonsa hivenaine- ja vitamiinikoostumuksia.

Ihminen kaivaa itsestään yhä enemmän tietoa ja ottaa jatkeekseen uutta tekniikkaa ollakseen tehokkaampi työntekijä ja parempi yksilö.

Yksi näiden laitteiden kehittäjistä, insinööri ja tulevaisuudentutkija Nell Watson vieraili syksyllä puhujana Helsingissä pidetyssä biohakkereiden konferenssissa.

Watson luennoi robotiikasta, keinoälystä ja ihmisen ja teknologian suhteesta Yhdysvaltain Piilaakson Singularity Universityssä, joka on yliopiston, ajatus- ja yrityshautomon yhdistelmä. Hän on myös perustanut start up -yrityksiä, joista yksi on vuonna 2010 syntynyt Poikos. Watson kehitti ja patentoi Poikosissa kolmiulotteisen vartaloskannerin teknologiaa.

Watson sanoo, että tulevaisuudessa ihminen ja kone sulautuvat toisiinsa yhä erottamattomammin.

Ihmisen pitkä- ja lyhytkestoinen muisti ovat tutkimusten mukaan jo muuttuneet, koska meillä on pääsy kyberaivon – tietokoneen ja maailmanlaajuisen verkon – äärelle.

Eikä kehitys jää tähän. Watsonin ennuste on, että vuosikymmenen kuluessa ihmisellä voi olla henkilökohtainen tietoverkko sisällään. Se on mahdollista luoda monimutkaisista kolmiulotteisista dna-rakennelmista.

Niin sanotulla dna-origamitekniikalla voidaan jo nyt rakentaa 0,1–10 mikrometrin kokoisia nanorobotteja, jotka on mahdollista ohjelmoida suorittamaan tehtäviä eliön sisällä. MIT:n tutkimuksessa tutkijat käyttivät origamirobotteja elävän torakan sisällä ja kontrolloivat niillä molekyyliä, joka vaikuttaa torakan soluihin.

Nämä robotit ovat kuin pikkuruisia tietokoneita. Niiden avulla voidaan luoda eräänlainen tietoverkko, joka mahdollistaa laskelmien tekemisen elävän olion sisällä.

Kehitys on alkuvaiheessa, mutta tutkijat arvioivat voivansa nostaa dna-origamin laskennallisen kyvyn 1980-luvun suositun kotitietokoneen Commodore 64:n tasolle.

”Jos tutkijat voivat luoda Commodore 64:n laskentakyvyn torakan sisään, he voivat pian skaalata teknologian ja soveltaa sitä myös ihmisen sisällä. Ihmisessä on enemmän pinta-alaa ja nestemäistä massaa, jossa työskennellä”, Watson huomauttaa.

”Jos teknologiaan liitettäisiin keinoäly, ihmisen päivittäistä toimintaa voisi seurata jatkuvasti. Kutsun sitä nestemäiseksi apupilotiksi, joka elää ihmisen sisällä ja kokee elämän, kuten ihminen sen kokee. Apupilotti katsoo silmiesi läpi, kuuntelee korvillasi ja ymmärtää kokemasi tunteet.”

Tulevaisuudentutkijan mielestä teknologia mahdollistaa sen, että koneet voisivat ymmärtää ihmisiä. Henkilökohtaisen apupilotin kautta ihmiskunta voisi myös koota kaikissa piilevää subjektiivista tietoa, jota ihminen ei osaa kommunikoida tai jakaa.

”Tämän kootun tiedon avulla voisimme viimein alkaa ymmärtää ihmistä lajina ja yksilönä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Teknologia
 • Ihminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää