Tiede

Huono näppäimistö pilaa työpäivän ja vie terveyden

Käytettävyys ei ole pysynyt muun digitaalisen kehityksen vauhdissa.

Tilaajille

Kukapa ei olisi tuskaillut tietokoneen valikoiden kanssa. Oikeaa komentoa ei tahdo millään löytyä.

Käyttöliittymien tutkija, professori Antti Oulasvirta, ottaa karmaisevan esimerkin ohjelmoijan työkalusta, jonka nimi on Maya.

Oulasvirran ryhmä laski, että Mayan valikot sisältävät hieman yli 1 300 komentoa. Niiden kaikkien sujuvaan oppimiseen menee kuutisen vuotta, ovat tutkijat osoittaneet.

”Tietokoneiden käyttö räjähti 1990-luvulla. Näyttöjen ja käyttöliittymien kehitys ei ole pysynyt digitaalisuuden vauhdissa”, sanoo Oulasvirta Aalto-yliopistosta Espoosta.

Moni meistä tekee töitä näyttöjen ja näppäimistöjen äärellä kahdeksan tuntia päivässä. Sama meno jatkuu työn jälkeen kotona. Ei siis ole ihan samantekevää, miten koneet toimivat.

Tavallisen amerikkalaisen elämästä jopa 11 tuntia päivässä kuluu digitaalisten laitteiden parissa. Suomi on menossa samaan.

”Jos käyttöliittymää muuttaa edes vähän, voi sillä olla isoja vaikutuksia”, Oulasvirta huomauttaa.

Yhdenkin kuvakkeen parempi sijoittelu voi kohentaa työn tuottavuutta ja mielekkyyttä. Se voi vaikuttaa myös terveyteen tai uupumukseen. Sormenpään pienet liikkeet heijastuvat niskaan ja hartioihin.

Digitaalisuus alkoi orastaa toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäisiä tietokoneita ohjattiin reikäkorteilla ja komentoriveillä. Maallikolle ne olivat hepreaa.

Siitä lähtien ihmisen ja koneen välistä yhteydenpitoa on kehitetty vaivalloisesti: yrittämällä ja erehtymällä. Se on hidas tie.

Valikot ovat erityisen hankalia myös käyttöliittymien laatijoille.

”Sellainen valikko, jossa on 50 komentoa, voidaan järjestää 10 potenssiin 58 tavalla.” Vaihtoehtojen määrä nousee helposti pilviin.

Oulasvirta kehittää nyt ryhmänsä kanssa käyttöliittymiä turbovaihteella. Hän otti avuksi tietokoneet.

Oulasvirta laatii algoritmeja eli laskentaohjelmia näytön kehittelyyn. Niiden avulla valikko, selain tai matkapuhelimen kosketusnäyttö saavat järjestyksen, joka on mahdollisimman hyvä käyttäjälleen. Laskentaohjelma valitsee vaihtoehdoista parhaan.

Tietokone voisi parantaa myös Mayaa. Se voi esimerkiksi laskea, kuinka pitkään käyttäjä etsii tärkeää komentoa. Sitten se suosittelee komennolle parasta paikkaa.

Isot tietoliikenneyhtiöt ovat kiinnostuneista Oulasvirran huippuryhmästä. Hän on kysytty vieras alan kokouksissa. Tätä luettaessa hän on Piilaaksossa.

Lainalaisuus on selvä: mitä helpompi ja houkuttelevampi liittymä on, sitä paremmin se käy kaupaksi.

Huonolla liittymällä tipahtaa kyydistä, vaikka kuinka olisi muuta osaamista. Nokian pudotus kertoo tästä paljon.

Hakuyhtiö Google järjestää kokeita, joissa tuhannet kuluttajat testaavat erilaisia sivuja. He näkevät ruutuja, joissa ehkä vain yhtä palikkaa on muutettu, eikä sitäkään paljoa. Mittausten lisäksi käyttäjiltä kysytään kokemuksia.

Tiedostot, rakenteet, tulostukset, hallintanapit, tekstityypit, asettelut, kuvakkeet, nimeämiset – kaikki ne vaikuttavat siihen, miltä laite tuntuu.

Jonain päivänä käyttöliittymä voi algoritmien avulla sopeutua sinun omaan tyyliisi, eikä se aika ole enää kaukana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Tietotekniikka
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää