Tiede

Musiikkikäsineellä voi soittaa ilman soitinta – kehittäjät haluavat hanskan kaupan hyllyille

Musiikkikäsineestä on rakenneltu yhteistyötä musiikkimaailman isojen nimien kanssa Yhdysvaltoja myöten.

Keskiajalla laulajat hyödynsivät kättä nuottien ja sävelkulkujen opettelussa. Käden kuva auttoi oppimaan vaikkapa kuoroteoksia.

Käden keksi musiikin apuvälineeksi 1000-luvun alkuvuosina munkki Guido Arezzolainen.

Yli tuhat vuotta myöhemmin käsi auttaa taas musiikin opiskelussa – ja kättä voi myös soittaa. Se onnistuu, kun ujuttaa kätensä musiikkikäsineeseen.

Musiikkikäsineen keksivät Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen esimies, professori Jukka Louhivuori ja yliopistonopettaja Esa Viirret.

”Ajatus oli, että loisimme uudenlaisen soittimen, jota on helppo lähestyä”, sanoo Louhivuori.

Käsine rohkaisee kokeilemaan. Kun sen antureita koskettaa, syntyy sointuja ja säveliä. Antureita on useissa riveissä käsineen kankaassa.

Käsine voi korvata kokonai­sen soittimen, vaikkapa fagotin tai rummut. Ääni tuotetaan tietokoneen tai käsineen oman elektroniikan avulla.

Itse soitinta ei siis tarvita, vaan toinen käsi – se paljas – näppäilee käsinettä. Käsien väliin voi itse kukin kuvitella oman soittimensa.

Videolla Louhivuori soittaa käsineellä sujuvasti Konevitsan kirkonkelloja kolmen muun hanskamuusikon kanssa.

Kappale on monelle tuttu Piirpauke-yhtyeen soittamana. Jos silmät laittaa kiinni, voisi kuvitella Piirpaukkeen improvisoimassa.

Musiikkikäsineellä voi soittaa ja säveltää, jammailla ja ohjata eri musiikkilaitteiden ohjelmia. Käsineyhtye on kuin virtuaalinen orkesteri – tai joukko tiskijukkia.

Hansikasta voi käyttää myös musiikin opetuksessa. Näön, kuulon ja kosketuksen yhteispelillä saa hyvän otteen musiikista, uskovat laitteen kehittäjät.

He alkoivat miettiä musiikkikäsinettä Jyväskylässä puolitoista vuotta sitten. Tukea antoi Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes.

Nyt käsinettä kehittelee yhdeksän asiantuntijaa opettajasta ohjelmoijaan. Osa on muusikoita, yksi käyttöliittymien tutkija.

Tähtäin oli alusta asti tehdä tuote, joka tulee myyntiin. Vuoden 2016 alussa käsineen ulkopuolella roikkuu vielä johdoilla tekniikkaa, joka tuottaa päänvaivaa.

Kehittäjät yrittävät pakata kaiken tarvittavan tekniikan itse käsineeseen. Sitten laite on valmis kaupan hyllylle.

Käden hyödyntäminen musiikissa perustuu ajatukseen, että jokainen tuntee kätensä erinomaisesti.

Oma käsi soittimena on luonteva. Perinteisten soitinten kielet, puhallustekniikat ja soittoasennot ovat aloittelijalle outoja.

”Haluamme tuoda musiikin luomisen ilon mahdollisimman monelle. Toisaalta soitin soveltuu myös ammattimuusikoille”, sanoo Janne Kekäläinen, joka vetää hanketta.

Kun käsineen laittaa ensi kerran käteen, ei tarvitse tietää mitään nuoteista tai soittimista. Aloittelija voi vain näppäillä paljaalla kädellään antureita, joita on testiversiossa pitkälti toista tusinaa.

Se tarjoaa heti vahvoja musiikillisia elämyksiä ja onnistumisia, vakuuttavat keksijät.

”Testasimme musiikkikäsinettä kaiken ikäisten, niin 5–7-vuotiaiden kuin seniori-ikäisten kanssa. Nuoret oppivat hallitsemaan musiikkikäsinettä hyvin nopeasti”, sanoo Louhivuori.

”Musahanska voi olla mukana aina. Sillä voi musisoida kuulokkeiden kanssa ympäristöissä, joissa soittimia ei voi käyttää helposti, esimerkiksi joukkoliikenteessä ja kävellessä.”

Ryhmä on itse testannut musiikkikäsinettä lentokoneessa, linjaautoissa ja muissa paikoissa, joissa yleensä ei musisoida.

Älypukeutuminen on nopeasti nouseva ala, muistuttaa Louhivuori. Se tarkoittaa, että tietotekniikkaa liitetään kaikenlaiseen vaatetukseen.

Siksi myös musiikkikäsineitä on keksitty eri puolilla maailmaa. Britanniassa niitä on kehitellyt muusikko Imogen Heap. Italialaiset keräävät joukkorahoitusta omaan hankkeeseensa.

Jyväskyläläiset uskovat, etteivät kilpailijat ole onnistuneet saamaan aikaan yhtä hyvää tuotetta.

Suomalaisessa hanskassa on esimerkiksi hyödynnetty kankaita, jotka johtavat sähköä. Lisäksi tekniikkaa on viritetty pisteeseen, jossa käsineestä on saatu hyvin ilmaisullinen soitin.

Jyväskylän ryhmä esitteli käsinettään viime vuonna musiikin käyttöliittymien Nime-messuilla Louisianassa Yhdysvalloissa. Käsine oli esillä myös musiikkiteknologian konferenssissa Kanadassa.

Louhivuoren mukaan musiikkimaailman isojen nimien kanssa on jo rakenneltu yhteistyötä Yhdysvaltoja myöten. Hän ei vielä kerro, keiden.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  10. 10

   ”Olen ollut ajattelematon ja harkitsematon”, sanoi veljensä firmaa markkinoinut valtakunnansyyttäjä – Jutun todistajista luovuttiin, ja se voi tehdä tahallisuuden arvioinnista vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää