Tiede    |   Kolumni

Suomen maaperä saattaa kertoa, miten Amerikka aikoinaan asutettiin

Yhdysvalloissa ja Kanadassa käydään edelleen kiivasta tieteellistä väittelyä siitä, miten Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikka aikoinaan asutettiin. Suomalaisten jääkausitutkijoiden ja arkeologien kannattaisi sekaantua amerikkalaiseen oppiriitaan, kirjoittaa Risto Isomäki kolumnissaan.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa käydään edelleen kiivasta tieteellistä väittelyä siitä, miten Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikka aikoinaan asutettiin. Hallitseva koulukunta väittää, että ensimmäiset asukkaat saapuivat maitse, Laurentide-mannerjäätikön ja Kalliovuorten mannerjäätikön väliin sulanutta käytävää pitkin. Haastavan näkemyksen mukaan ihmiset kulkivat rannikkoa pitkin jonkinlaisilla veneillä tai kanooteilla.

Väittelyn ilmapiiri on ollut kova, suorastaan vihamielinen. Oppiriita on pitkittynyt, koska kumpikaan osapuoli ei ole pystynyt esittämään näkemyksiensä tueksi kiistattomia todistuskappaleita. Jäättömän käytävän alueelta ei ole löytynyt todisteita varhaisista maahanmuuttajista, ja kivikautiset rannat jäivät aaltojen alle, kun meren pinta nousi sadalla metrillä jääkauden loppuvaiheessa.

Ei ehkä ole pelkkä sattuma, että jäätön käytävä -teorian isä C. Vance Haynes asui itse Arizonassa, jossa on hyvin kuivaa ja lämmintä. Muuten hänen olisi ollut vaikea jättää kokonaan huomiotta kaksi teorian kannalta oleellista seikkaa, jotka ovat jokaiselle suomalaiselle itsestäänselvyyksiä: sulavesijoet ja rantajäät.

Muistan itse elävästi miten pikkuruinen grönlantilainen sulavesipuro pysäytti minut, kun yritin nousta Ilulissatin lähellä sijaitsevan tunturin huipulle nähdäkseni Kangia-jäävuonon alkupään. Purossa oli vain 30 senttiä nopeasti virtaavaa vettä, mutta en hetkeäkään edes harkinnut sen ylittämistä. Olisin kastellut jalkani, ja jos olisin liukastunut, olisin päätynyt Kangiaan.

Suomessa on lukuisia harjuja, usein vain muutaman kilometrin päässä toisistaan. Jokaisen paikalla on mannerjäätikön sulamisen aikoihin ollut suuri, jäätävän kylmä jäätikköjoki. Pienempiä sulavesijokia on täytynyt olla tuhansittain. En usko, että edes nykyaikainen armeija olisi pystynyt kulkemaan kahden sulavan mannerjäätikön välisen, 2 000 kilometrin pituisen jäättömän käytävän läpi yhden kesän aikana.

Sitä paitsi miksi kivikautiset metsästäjät olisivat halunneet tunkeutua sulavien mannerjäätiköiden väliseen käytävään? Hirvieläinten heimoon kuuluva karibu on hyvä uimari, mutta se ei pidä kylmästä vedestä. Opportunistiset kaributkaan eivät missään tapauksessa ylittäisi vapaaehtoisesti kymmeniä suuria sulavesijokia vain päästäkseen alueelle, jolla ei ole mitään syötävää.

Valtameren rannat ovat sen sijaan olleet kivikaudella lähes ilmainen seisova pöytä. Massoittain simpukoita ja syötäviä merileviä. Kalaa, hylkeitä, valaita. Säälittävän hitaita Stellerin merilehmiä. Merilintuja ja niiden munia.

Jäätön käytävä -teorian kannattajien mukaan ei ole uskottavaa, että ensimmäiset ihmiset olisivat tulleet Amerikkaan vesitse, koska vesi oli hyytävän kylmää ja koska monet Pohjois-Amerikan intiaanikansat välttävät nykyäänkin merelle menemistä.

Toisaalta inuitit ja Pohjois-Siperian alkuperäiskansat liikkuivat jo kauan sitten Jäämerellä pienillä kajakeillaan. Skandinavian rannikoille 13 000 vuotta sitten ja Suomen saaristoihin vähän myöhemmin saapuneiden ihmisten täytyi niin ikään tulla jonkinlaisilla veneillä.

Vaikka Amerikan ensimmäiset asukkaat olisivat kammonneet veneilyä, heidän olisi ollut helppo vaeltaa etelään rannoille vielä tuolloin syntyneitä talvijäitä pitkin. Erityisesti kevätjäät ovat parhaimmillaan todella nopeakulkuinen valtatie.

Suomalaisten jääkausitutkijoiden ja arkeologien kannattaisi sekaantua amerikkalaiseen oppiriitaan ja todistaa jäätöntä käytävää korostava teoria mahdottomaksi ja vääräksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää