Tiede

Liikenteen melu voi jopa tappaa – Helsingissä ohjearvon ylittävillä alueilla asuu 225 000 ihmistä

Lumi vaimentaa liikenteen jyrinää, mutta paljaalla asvaltilla nastarenkaat nostavat melutasoa

Melulle herkät ihmiset hyötyvät talven pyryistä. Katujen peittyessä lumeen autojen ääni vaimenee.

Kun renkaat purevat asvaltin sijasta lumista tienpintaa, melu hiipuu useita desibelejä. On kuin katu olisi viisikymmentä metriä kauempana kuin tavallisesti. Myös pehmeät kinokset hiljentävät äänimaisemaa.

Liikenteen jyly syntyy vain osin moottorin murinasta. Autonrenkaiden pauhu yltyy moottorin ääntä suuremmaksi, kun vauhti kasvaa 30–50 kilometriin tunnissa.

Talvisin nastarenkaat lisäävät melua lumettomilla teillä. Ne jyräyttävät tienpinnasta joitakin desibelejä enemmän kuin nastattomat kesä- tai kitkarenkaat. Siksi talvi voi käydä korviin pahemmin kuin kesä.

Kolme desibeliä on korvin kuultava muutos, ja kymmenen desibelin nousu merkitsee jo melun kaksinkertaistumista, kertoo Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Jenni Kuja-Aro.

Lähes joka viides suomalainen asuu ympäristöministeriön parin vuoden takaisen raportin mukaan alueilla, joilla liikenteen melu ylittää ohjearvon 55 desibeliä. Helsingissä tällaisilla alueilla on asukkaita 225 000.

Tutkija Jaana Ahosen johtama ryhmä vertaili Lontoon eri kaupunginosien asukkaiden kokemaa melua, sairaalareissuja ja kuolemantapauksia. Kun alueen melutaso kohosi päiväsaikaan yli 60 desibelin, aikuisia kuoli neljä prosenttia enemmän kuin alueilla, joilla desibelitaso oli alle 55.

Helsingissä yli 60 desibelin vyöhykkeillä asuu lähes 130 000 ihmistä.

Melu iskee elimistöön eri mekanismien kautta, kertoo tutkija ja työterveyslääkäri Marja Heinonen-Guzejev.

Lontoossa tehdyssä tutkimuksessa melualueiden asukkailla nimenomaan sydän petti useammin kuin muilla. Melun tiedetään kohottavan verenpainetta, mikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Vaikka melu on määritelmän mukaan häiritseväksi koettua ääntä, se koettelee silloinkin, kun sitä ei edes huomaa.

Melu nostattaa elimistössä stressireaktion, joka kiihdyttää sykettä, supistaa ihon ja sisäelinten verisuonia ja lisää stressihormonien eritystä. Myös rasva-aineenvaihdunta muuttuu.

Tuoreessa ruotsalaisessa tutkimuksessa löytyi yhteys melusaasteen ja vyötärölihavuuden väliltä: mitä enemmän altistusta, sitä pulleampi vatsa.

Yöaikaan stressihormoneja kohottaa unen häiriintyminen.

Myös mielenterveysongelmat lisääntyvät, kun ihmiset altistuvat päivisin säännöllisesti yli 70 desibelin äänitasoille. Heinonen-Guzejevin mukaan on mahdollista, että vähäisempikin meteli unen aikana haittaa mielenterveyttä.

Osittain perintötekijöiden takia jotkut kärsivät metakasta muita enemmän. He kokevat melun uhkaavampana ja häiritsevämpänä. Tällaisia ihmisiä on suomalaisista yli kolmannes. Erityisen meluherkkiä on 12–15 prosenttia väestöstä.

Jos kavahtaa melua, myös elimistö menee herkemmin hälytystilaan. Meluherkät nukkuvat huonommin ja kokevat terveydentilansa kehnommaksi. Heidän verenpaineensa nousee voimakkaammin metelissä.

Lasten aivot ovat herkemmät melulle kuin aikuisten. Etenkin älyllinen suorituskyky heikkenee lapsilla helpommin. Koululuokkien hälinää on tutkittu paljon ja sen haitallisuus osoitettu, mutta myös liikenteestä johtuva melu heikentää huomiokykyä.

Eritoten lentomelu on todettu haitalliseksi. Lentomelulle altistuu Suomessa arviolta 25 000 ihmistä.

Hollannissa, Ruotsissa, Espanjassa ja Britanniassa tehdyssä laajassa tutkimuksessa selvitettiin sekä tie- että lentomelun vaikutuksia alakouluikäisten tiedollisiin suorituksiin.

Mitä kovemmalle lentokoneiden jylylle lapset altistuivat, sitä heikommin he ymmärsivät lukemaansa ja sitä huonommin he selvisivät tunnistamiseen liittyvistä muistitehtävistä.

Myös toisessa tutkimuksessa altistuminen lentomelulle kotioloissa heikensi pienten koululaisten muistisuorituksia – sitä enemmän mitä kovemmin jylisi.

Helsinkiläiset voivat tarkastella asuinalueensa melutasoja Helsingin kaupunkin karttapalvelussa valikon kohdassa ympäristö, luonto ja asuminen; meluselvitys 2012. Kirjoita osoitteesi hakukenttään.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  4. 4

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  5. 5

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  6. 6

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  7. 7

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  8. 8

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää