Tiede

Tutkimus vahvistaa: Zikavirusinfektio voi johtaa väliaikaisen halvaantumisen

Guillain-Barrén oireyhtymä vaikuttaa immuunijärjestelmään ja hermostoon.

Latinalaisessa Amerikassa paraikaa leviävä zikavirus voi aiheuttaa Guillain-Barrén oireyhtymänä tunnetun hermojuuritulehduksen, vahvisti ranskalainen tutkijaryhmä The Lancet -tiedelehdessä.

Guillain-Barrén oireyhtymä vaikuttaa immuunijärjestelmään ja hermostoon. Sen oireet vaihtelevat lievästä lihasheikkoudesta neliraajahalvaukseen. 80–90 prosenttia potilaista toipuu täysin. Noin 5 prosenttia sairastuneista kuolee.

Guillain-Barré-tapausten määrä on lisääntynyt Brasiliassa viime vuonna puhjenneen zikavirusepidemian myötä, kertoo WHO. Samanlainen havainto tehtiin Ranskan Polynesiassa vuonna 2013, jolloin zikavirus jylläsi saarilla. Siihen sairastui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Nyt tutkijat kartoittivat taudin ja zikan kytköstä suoraan verinäytteistä. Ne olivat peräisin 42 potilaalta, joilla diagnosoitiin hermojuuritulehdus Ranskan Polynesian zikaepidemian aikana ja joita hoidettiin samassa sairaalassa Tahitilla. Verrokkeina toimi 70 potilasta, joilla oli zikavirus muttei neurologisia oireita. Toinen verrokkiryhmä koostui 98 muusta saman sairaalan potilaasta.

”Jokaiselta Guillain-Barré-potilaalta löytyi zikaviruksen vasta-aineita verestä, ja useimmilla oli ollut zikavirusinfektion oireita keskimäärin kuusi päivää ennen neurologisten oireiden ilmaantumista”, tutkimuksen johtaja professori Arnaud Fontanet pariisilaisesta Pasteur-instituutista kertoo tutkimustiedotteessa.

”Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka antaa todisteita siitä, että zikavirus voi aiheuttaa tämän oireyhtymän”, hän sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää