Tiede

Missä ksenon luuraa?

Yli 90 prosenttia jalokaasusta näyttää kadonneen jonnekin. Sille olisi käyttöä myös anestesiassa, dopingissa ja polttoaineena matkalla Marsiin.

Ksenon on meille kaikille tuttu alkuaine ja jalokaasu, sillä hengitämme sitä koko ajan. Ilmakehässä sen pitoisuus on kuitenkin vain 90 miljardisosaa.

Maakaasussa olevaa ksenonia voidaan kerätä ja tislata. Sille on käyttöä etenkin lääketieteessä ja avaruustekniikassa. Kuluttajille tutuimpia tuotteita lienevät autojen kaasupurkauslamput, jotka hehkuvat kirkasta valoa.

Ksenon maksaa 20 euroa litralta. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa yksi sydänpysähdyspotilas hengitti yhteensä 50–80 litraa ksenonia.

Sitä voitaisiin periaatteessa kierrättää, sillä molekyyli ei muutu mitenkään ihmisen keuhkoissa. Ksenonia annosteltaisiin ensin yhdelle potilaalle, otettaisiin talteen hänen uloshengityksestään, puhdistettaisiin ja annettaisiin seuraavalle.

Ksenon sopii myös nukutusaineeksi. Sen anestesiaan johtavaa molekyylitason mekanismia ei kuitenkaan tunneta.

Tiedetään vain, että kun potilaalle annetaan 80 prosenttia ksenonia ja 20 prosenttia happea, voidaan leikata, kertoo emeritusprofessori Markku Räsänen Helsingin yliopiston kemian laitoksesta.

Ksenon ei tuhoa otsonia, kuten kaikki muut kaasumuotoiset anestesia-aineet.

Venäläisten urheilijoiden väitetään hyödyntäneen ksenonia doping-aineena, joka lisää suorituskykyä parantavan epo-hormonin tuotantoa.

Huhua on vaikea todentaa, sillä väritön, hajuton ja mauton jalokaasu ei jätä mitään jälkiä elimistöön.

Koska ksenonia on ilmakehässä paljon vähemmän kuin muita jalokaasuja, kemistit ja fyysikot päättelevät, että sitä piileksii toistaiseksi tuntemattomassa paikassa. 95 prosenttia näyttää kadonneen johonkin Maan syntymän jälkeen.

Tämä on saanut kemistit ja fyysikot päättelemään, että toistaiseksi tuntemattomassa paikassa piileksii valtavasti ksenonia. 95 prosenttia siitä näyttää kadonneen johonkin Maan syntymän jälkeen.

On monta näkemystä siitä, missä ksenon luuraa. Piiloiksi on ehdotettu muun muassa mannerjäätiköitä ja sedimenttikiviä.

Räsäsen mukaan Helsingissä on laskettu, että puuttuva ksenon olisi luonnon piidioksidiketjuissa. Kun piin sijaan pannaan ksenon, syntyy pysyvä yhdiste.

”Itselläni oli idea siitä, että ksenonin ja veden muodostama yhdiste olisi Maan kuoressa. Se lienee stabiili paineen noustessa, ja Maan sisällähän paine nousee, mitä syvemmälle mennään”, Räsänen toteaa.

Ksenon on hyväksytty nukutusaineeksi 12 EU-maassa, joihin Suomi ei kuulu. Sen kykyä tainnuttaa käyttivät hyväkseen myös amerikkalaisen Avatar-elokuvan tekijät, jotka loivat mielikuvituksellisen Pandoran Kuun. Sinne ei saanut mennä suojavarusteitta, koska ilmassa oli vaarallisen paljon ksenonia.

Ksenonia käytetään myös muun muassa satelliittien ionimoottoreissa, joissa jalokaasu ei aiheuta korroosiota.

Parhaillaan ksenonia tutkii kiivaasti ainakin Nasa. Avaruusviraston tutkijat tahtoisivat kehittää siitä polttoaineen, joka joskus kiidättää ihmisen Marsiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  8. 8

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää