Tiede

Miljoonia lintuja tapetaan laittomasti Välimeren maissa

Julmiin ansoihin jää joukoittain Suomeen matkaavia muuttajia.

Tänäkin keväänä muuttomatka on monen linnun viimeinen. Kymmeniä miljoonia siivekkäitä joutuu joka vuosi Välimeren maissa salametsästyksen uhriksi.

Niitä ammutaan ja pyydetään julmin menetelmin, kuten myrkyin, verkoin, siimalenkein ja sivelemällä paksua liimaa oksiin. Linnut takertuvat ansoihin mistä milloinkin, usein jaloistaan tai siivistään. Ne voivat nääntyä janoon tai uupumukseen.

Tapettujen lintujen määrää arvioi 51 asiantuntijaa tässä kuussa ilmestyneessä Bird Conservation International -lehdessä. Kansainvälinen BirdLife-järjestö julkaisi hankkeesta jo viime syksynä raportin. Selvitys on tähän asti tehdyistä perusteellisin: se kattaa 26 maata tai aluetta ja 561 lintulajia.

Tulos oli, että alueella pyydetään vuosittain laittomasti ar­violta 11–36 miljoonaa lintua. Haarukan leveys johtuu siitä, ettei Välimeren seudulla seurata lintuja systemaattisesti, sanoo artikkelin ensimmäinen kirjoittaja Ann-Laure Brochet The Guardianissa.

Arvio perustuu kyselyyn, joka lähetettiin viranomaisille, metsästysseuroille, suojelujärjestöille ja rengastajille.

Luvattomat metsästäjät pyytävät lintuja ensi sijassa ruoaksi. Osan saaliistaan he räiskivät hengiltä huvikseen. On myös häkkilintujen, houkutuslintujen ja täytettävien lintujen jahtaajia.

Lisäksi metsästäjät ampuvat petolintuja suojellakseen riistaa, kalaa syöviä lintuja turvatakseen kalanviljelyn tuottoa ja hyönteissyöjiä hunajatarhojen liepeiltä.

Laki suojaa lintuja kaikkialla paitsi Libyassa. Sielläkin lintujen metsästys oli kiellettyä ennen 2000-luvun sisällissotia, mutta nyt tilanne on epäselvä.

Euroopan unioniin kuuluvissa maissa pitäisi noudattaa lintudirektiiviä. Se kieltää kaiken pyynnin muuton aikaan ja muiden paitsi metsästettävien lajien pyynnin aina. Se ei salli liiman kaltaisia raakoja menetelmiä.

Suomen pesimälinnuista Välimerellä tapetaan tai vangitaan vuosittain yli miljoona peippoa, mustapääkerttua, laulurastasta ja varpusta. Lisäksi surmataan kiuruja, niittykirvisiä, punarintoja, pensaskerttuja, lehtokerttuja, tiltaltteja ja punakylkirastaita.

Metsästetyiksi saattavat joutua muutkin muuttolinnut, jotka talvehtivat Välimeren rannikolla tai sitä etelämpänä, huomauttaa suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta. Laajaa laitonta saalistusta kohdistuu yhteensä 375 lajiin.

Hän kehottaa noissa maissa liikkuvia suomalaisia turisteja kertomaan paikallisille matkailuvirkailijoille ja viranomaisille, mitä he ajattelevat lintujen silmittömästä lahtaamisesta.

”Näin maissa ymmärretään, että laittomuudet vaikuttavat julkisuuskuvaan, ja muutos voi olla mahdollinen.”

Linnut ansaitsisivat turvallisempia lentoteitä.

Italia on vaarallisin – houkutuslintuja pidetään pimeässä

Italia on kaikkiaan linnuille vaarallisin maa. Siellä on kauan vainottu petolintuja ja metsästetty muita ruoaksi sekä huvin vuoksi.

Etenkin Lombardiassa käytetään siimalenkkejä, jotka kiristyvät linnun jalan ympärille.

Verkoin pyydettyjä siivekkäitä käytetään joskus houkutuslintuina. Niitä pidetään pimeässä ja vapautetaan päivänvaloon syksyllä. Ne luulevat kevään tulleen, alkavat laulaa ja kutsuvat lajikumppaneitaan ansoihin.

Vaara vaanii Niilin suistossa

Egypti on muuttolinnuille Välimeren pahin paikka. Manzala Niilin suistossa houkuttelee runsaasti lintuja, jotka ovat juuri ylittäneet meren tai autiomaan. Siellä surmataan keskimäärin 593 000 lintua vuodessa.

Metsästystä koskevat säädökset ovat niin mutkikkaita, ettei niitä ole helppo ymmärtää. Laittomia saaliita myydään toreilla ja ravintoloissa joka puolella maata. Muuttolintuja jää sivusaaliiksi, kun viiriäisiä pyydetään laillisesti.

Petolintuja täytettäviksi ja metsästyshaukoiksi

Syyria sijaitsee tärkeällä muuttoreitillä. Metsästys on maassa perinteinen ajanviete, ja siitä on tullut yhä suositumpaa, vaikka sitä rajoitetaan laissa. Säädöksiä ei kuitenkaan ole pantu toimeen. Siksi on syntynyt harrastelijoiden sukupolvi, jolta puuttuvat metsästyksen perustaidot ja etiikka.

Lintuja pyydetään ruuaksi ja kaupataan toreilla häkkilinnuiksi. Petolintuja saalistetaan täytettäviksi, haukkoja metsästyshaukoiksi. Myös huvin vuoksi ampuminen on yleistä.

Kirkas valo huijaa lintuja ansoihin

Libanon on Syyrian kanssa saman keskeisen muuttoreitin varrella. Maa sai metsästyslain vuonna 2004, mutta sen soveltaminen alkoi vasta vuonna 2012. Osittain tämän vuoksi on paljon harrastelijoita, joilla ei ole metsästystaitoja.

Laiton metsästys on suosittu ajanviete. Jahdissa käytetään pystyyn nostettuja verkkoja ja atrappeja eli laitteita, joilla soitetaan linnunlaulua.

Öisin siivekkäitä houkutellaan ansoihin kirkkaiden valojen avulla.

Laululinnut ovat herkkuruokaa

Kypros on arvokas taukopaikka monille Välimeren ylittäville muuttolinnuille. Niiden kerääntymisalue Famagusta on surmanloukku, jossa tapetaan vuosittain luvatta 689 000 lintua.

Ansapyynti on ollut kiellettyä vuodesta 1974. Säädös on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

Lintuja houkutellaan ansoihin laittomin ääniatrapein. Monia lajeja myydään erityisherkkuina, kuten mustapääkerttua, laulurastasta, hernekerttua ja tiltalttia. Muitakin lajeja jää samoihin pyydyksiin, ja ne hylätään tai tapetaan.

Pyytäjät jahtaavat häkkilintuja

Kreikassa surmataan paljon kiharapelikaaneja, vaikka laji on määritetty vaarantuneeksi. Kreikassa elää suuri osa sen kannasta.

Myös turturikyyhky on yleinen saalis. Laji on vuosituhannen alusta lähtien taantunut 30 prosenttia koko Euroopassa.

Muihin Välimeren maihin verrattuna lintuja ei niinkään pyydetä ruoaksi kuin häkkilinnuiksi. Niitä ammutaan myös huvin vuoksi.

Kreikan lintutieteellinen yhdistys on nostanut lukuisia kanteita laittomasta metsästyksestä.

Peltosirkku on gourmet-ruokaa

Ranska on yksi kolmesta pahimmasta peippojen tappajasta. Peltosirkku tunnetaan gourmet-ruokana: sen syöminen oli vuosisatoja riitti, joka nosti herkuttelijan kulinaristien joukkoon.

Lintuja pyydetään etenkin ansoin. Niihin jää myös lajeja, joita ei haluta.

Viiriäisiä ammutaan pesillekin

Kroatiassa metsästyskausi tuppaa alkamaan etuajassa, ja viiriäisiä ammutaan jo silloin, kun ne hautovat pesillään. Luonnonvarainen viiriäinen, Coturnix coturnix, on Euroopassa metsästettävä laji. Se pesii Suomessakin harvalukuisena.

Vesilintuja pyydetään laittomasti ääniatrappien avulla. Joillain alueilla ammutaan petolintuja, kuten maakotkia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonnonsuojelurikokset
 • Linnut
 • Eläimet
 • Luonnonsuojelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  4. 4

   Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  9. 9

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  10. 10

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla
  3. Usain Bolt saamassa näyttöpaikan Bundesliigaseurassa, ja puheet ovat tutun suuret: ”Otan paikan maajoukkueesta ilman ongelmia”
  4. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  5. Nooralotta Nezirin kesän vaikeudet ovat historiaa – ”Olin niin poikki ja väsynyt, etten käynyt edes kävelylenkillä”
  6. Torstaina julkistettavat salaiset JFK-asiakirjat saattavat paljastaa uusia tietoja murhaaja Lee Harvey Oswaldin liikkeistä Meksikossa
  7. Tunti sitten
  8. Donald Trump arvosteli jälleen NFL:n polvistumisia – ja sai itse tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn
  9. Itsenäisyyttä tukevat katalaanit uhkaavat Espanjaa ”laajalla siviilitottelemattomuudella” – alueparlamentti ja senaatti äänestävät ehkä samanaikaisesti Katalonian itsenäisyys­julistuksesta ja pakkotoimista
  10. Lazion natsimieliset kannattajat kiinnittivät tarroja, joissa Anne Frank on AS Roman paidassa – Juutalaisyhteisö: ”Antisemitismi pois stadioneilta”
  11. 2 tuntia sitten
  12. Poliisi ampui 67-vuotiaan espanjalaismatkailijan Rio de Janeirossa – avasi tulen kohti turisteja kuljettanutta autoa
  13. Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”
  14. Näytä lisää