Tiede

Suomessa kehitettiin ilmaa puhdistava seinä – oppia saatiin avaruudesta asti

Kasvit käyttävät ravinnoksi ilman epäpuhtauksia, jos niiden juuret eivät ole mullassa.

Marsissa nousee kova myrsky. Muut miehistön jäsenet luulevat Matt Damonin esittämän astronautin kuolleen ja lähtevät kotimatkalle kohti Maata.

Näin dramaattisesti alkaa Yksin Marsissa -elokuva.

Myrskyn laannuttua astronautti huomaa jääneensä yksin elinkelvottomalle planeetalle. Onneksi Damonin roolihahmo on neuvokas kasvitieteilijä. Hän kyhää itselleen perunaviljelmän, joka pitää hänet hengissä.

Kuulostaako liian mielikuvitukselliselta? Ehkä ei. Avaruuden valloitus jos mikä on pannut ihmisen kekseliäisyyden koville.

1970-luvulla Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa alkoi selvittää, kuinka avaruusasemille lähetettäville astronauteille voitaisiin taata terveellinen ilma.

”Tutkimukset olivat uraauurtavia”, Aki Soudunsaari kertoo. Hänen johtamansa yritys on hyödyntänyt tuotekehityksessään Nasan löydöksiä.

Soudunsaaren mukaan maanpinnalle rakennettiin kuumoduuleita, ja kolmen kuukauden kuluttua niiden asukkaista 90 prosenttia kertoi terveysongelmista.

”He kärsivät huimauksesta, nenäverenvuodosta, väsymyksestä, huonosta olosta, astmasta, limakalvojen oireilusta ja äänenlähdöstä.”

Vika oli ilmanlaadussa, mutta miten sitä voisi parantaa?

Nasassa harkittiin esimerkiksi aktiivihiilisuodattimia, mutta ne olisivat käyneet kalliiksi – jokaisen avaruuteen kuljetettavan kilon sanotaan maksavan 10 000 dollaria. Sitten tutkijat keksivät, että astronautit voisivat viedä mukanaan siemeniä ja kasvattaa avaruusaseman ilmaa puhdistavia kasveja.

Tutkimuksissa selvisi sekin, etteivät kasvien lehdet ole kummoisia ilmanpuhdistajia. Sen sijaan juuret ovat. Ne puhdistavat jopa 95 prosenttia epäpuhtauksista – edellyttäen, etteivät ne ole mullassa.

”Se oli yksi keskeisimpiä löydöksiä”, Soudunsaari sanoo.

Tuon tiedon pohjalta syntyi vuosikymmeniä myöhemmin Aki Soudunsaaren ja Niko Järvisen yritys Naturvention, joka valmistaa sisäilmaa puhdistavia viherseiniä.

Maailmalla viherseiniä on ollut 20 vuotta, mutta lähinnä silmänilona ja taideteoksina. Naturvention on ensimmäinen yritys, joka valmistaa ilmanpuhdistukseen suunniteltuja seiniä.

Ajatus syntyi Järvisen opiskelija-asunnossa Jyväskylässä vuonna 2010. Koska kämpässä oli surkea sisäilma, Järvinen ja Soudunsaari keksivät rakentaa sinne viherseinän.

”Siinä oli 99 kasvia, ja asuntoon tuli heti viidakon raikkaus. Sanoin Nikolle, että nyt ryhdytään tekemään tällaisia seiniä.”

Soudunsaari on koulutukseltaan liikunta- ja terveystiedon opettaja, mutta hänen nenänsä on kuin homekoiralla.

”Tunnistan homeen ja sisäilman kemikaalit. Haistan mattojen liimat ja seinien maalit, huonekaluista nousevat kemikaalit, tietokoneiden palonestokemikaalit.”

Järvinen ei kuitenkaan innostunut ideasta. Hän oli aiemmissa työtehtävissään tutkinut biologista vedenpuhdistusta. Hän tiesi, että pelkkä ilmanlaadun mittaaminen on todella hankalaa.

Taivaat aukenivat vasta, kun miehet löysivät Nasan tulokset ja ymmärsivät kasvien juurten valtavan potentiaalin.

Ensiksi Järvisen ja Soudunsaaren oli keksittävä mullalle huokoinen korvike, jossa kasvit eläisivät ja jonka läpi ne pystyisivät imemään ilmaa.

Yritysten ja erehdysten kautta Jyväskylän yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa löytyi sopiva seos.

”Me puhumme leikkisästi mämmistä”, Soudunsaari sanoo. ”Pystyimme yli satakertaistamaan yhden kasvin ilmanpuhdistuskyvyn vaihtamalla mullan pois.”

”Nyt yksi kasvi meidän seinässämme vastaa sataa huonekasvia.”

Mullan tilalla on kasvualusta, jossa on esimerkiksi aktiivihiiltä ja kiviaineksia. Loput seitsemän ainesosaa ovat liikesalaisuus.

Kasvit käyttävät ilman epäpuhtauksia hyväkseen samaan tapaan kuin biologisten vedenpuhdistamoiden bakteerit likaveden ravinteita.

”Käytännössä meidän seinä on kuin jätevesipuhdistamo mutta ilmalle”, Soudunsaari kertoo.

”Meidän ei edes tarvitse tietää, mistä sisäilman ongelma johtuu, sillä käyttämämme kasvit pystyvät adaptoitumaan.”

Kun juuret ovat puhdistaneet ilman, se puhalletaan seinän yläosan kautta takaisin huoneeseen.

Luonnon avuksi tarvitaan hiukan teknologiaa. Sähköistetyn viherseinän alaosassa on vesisäiliö, vesipumppu ja sensoreita, jotka kertovat ilmanlaadun muutoksista. Sensorit myös ilmoittavat, jos kasteluveden pinta laskee.

Seinä on yhteydessä sääsatelliitteihin, joten se osaa reagoida esimerkiksi ilman kuivumiseen pakkasella. Silloin viherseinä kastelee kasveja useammin ja ilmankosteus sisätiloissa nousee.

Seinäkkeessä on valaistus, joten viherseinät toimivat myös ikkunattomissa paikoissa.

Mutta miksi seinää kehittävään ryhmään tarvitaan teknikoiden ja biologien lisäksi muotoilija?

Koska seinä on osa sisustusta – ja vihreä on vaativa väri.

Artekin entinen muotoilujohtaja, nykyisin Zurichissa Sveitsissä asuva Ville Kokkonen tuli mukaan projektiin vuosi sitten. Hänen työnään on kehittää seinästä sellainen, että se miellyttää tärkeää kohderyhmää eli arkkitehtejä.

”Yritän miettiä, miten viherseinä voi rikastuttaa arkkitehtuuria eikä tuhota sitä. Silloin se on helpompi myydä.”

Kokkosen työnä on myös ratkoa, mistä materiaaleista seinät kannattaa tuottaa ja mitä valmistustekniikkoja käyttää.

Potentiaalia vihreässä ilmanpuhdistajassa on. Soudunsaari uskoo, että ilmasta saattaa tulla yrityksille kilpailuvaltti.

”Joissain firmoissa on ilmaisia sämpylöitä tai päivähoito lapsille, mutta myös terveellisen sisäilman avulla voidaan kilpailla parhaista työntekijöistä.”

Naturvention on myynyt 500 seinää Suomeen, Ruotsiin ja Venäjälle. Tulevaisuudessa viherseinät voivat parantaa ilmanlaatua vaikkapa hisseissä, laivojen hyteissä ja lentokoneissa – paikoissa joissa ihmiset kärsivät kuivasta ilmasta.

Myös suurkaupunkien savusumut ovat mahdollisuus.

”Suuret markkinat on esimerkiksi Pekingissä, jossa ilma on ulkonakin niin huonoa, ettei sitä sisään tuomalla ilmanlaatu parane.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • viherkasvit
 • Sisäilman ongelmat
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää