Tiede

Pajut tuovat kevään Suomeen – mutta mikä oli Aleksis Kiven ”himmeä halava”?

Pajunkissat hiipivät nyt esiin. Pian raidat ja raidat ja kiiltopajut hehkuvat keltaisina kalpeassa maisemassa. Suomessa kasvaa 21 pajulajia ja vielä enemmän niiden risteymiä.

Nyt on juuri se aika, jolloin pajunkissat pörhistyvät. Pian ne pudottavat silmusuomunsa, joiden sisällä viettivät talven.

Silkinpehmeiden palleroiden peitossa piileksivät melkein valmiit norkkokukinnot, joissa on vieri vieressä pikkuisia heteiden tai emien alkuja.

Ei mene kuin hujaus, kun varhaisimmat pajut jo puhkeavat kukkaan. Silloin raidat ja kiiltopajut hehkuvat keltaisina muuten kalpeassa maisemassa.

Valtaosa suomalaisista pajulajeista kukkii ennen lehtien ilmestymistä.

Koreimmat, siis keltaisimmat, puut ja pensaat ovat hedeyksilöitä eli koiraita.

”Jos haluat pajun koristeeksi pihallesi, valitse koiras. Se ei myöskään pölise alkukesällä kuten emikasvi, josta lähtee melkoinen määrä siemeniä lentoon”, neuvoo intendentti Mikko Piirainen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kun pistemäiset siemenet leijailevat karvakiehkuran varassa matkoihinsa, ilma on täynnä nöyhtää.

Yksi kasvi tuottaa satojatuhansia siemeniä, mutta ne säilyvät itämiskykyisinä vain muutaman viikon. Ne itävät parhaiten avoimella, rikotulla maalla.

Pajulla on toisiakin keinoja levittäytyä. Se versoo uinuvista silmuista. Oksa juurtuu helposti, jos sen työntää multaan tai jos se kaatuu maahan.

Joka on yrittänyt päästä pajusta eroon leikkaamalla, tietää, että on oltava sitkeä, vesottava kerta toisensa jälkeen.

”Pajut ovat hirveän elinvoimaisia. Niillä on iso juuristo, ja kun oksia vesotaan, samat juuret ruokkivat entistä pienempää lehtimassaa. Koska ravintoa riittää, kasvi innostuu kasvamaan”, Piirainen toteaa.

Jos kaikki siemenetkin vielä itäisivät, Suomi olisi suuri pajukko.

Kevään ensimmäiset kukkijat ovat arvokkaita mesipistiäisille ja aikuisina talvehtiville perhosille. Kun aikaisimmat hyönteiset lähtevät liikkeelle, pajut ovat melkein ainoita kasveja, joilla on jo mettä ja siitepölyä.

Mehiläiset valmistavat medestä jonkin verran pajuhunajaa omaksi ruoakseen ja kuljettavat siitepölyä toukkiensa ravinnoksi.

Pajuissa on valtavasti muonaa muillekin eliöille. Esimerkiksi raitaa käyttävät ravintonaan parin sadan lajin suurperhoset eri elinvaiheissaan. Niille maistuvat niin norkot, lehdet kuin varsinainen puukin.

Raita kasvaa ja kuolee nopeasti. Vanhemmiten se on luonnon pieni metropoli, täynnä elämää. Se tarjoaa kasvualustan vaikkapa kirkkaanvihreälle raidankeuhkojäkälälle. Siellä missä tuo laji kukoistaa, ilma on puhdasta.

Ja siellä minne raidantuoksukääpä on asettunut, haisee hyvältä. Ennen vanhaan nuoret miehet lähtivät kosiomatkalle vyöllään lahja, siis kääpä, kertoo Carl von Linné Lapinmatka-kirjassaan.

Ihmisenkin kannattaisi hyödyntää pajun ripeää kasvua, väittää joukko VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkijoita. Paju varttuu parissa vuodessa korjattavaksi, kun metsäpuita pitää kasvattaa kymmeniä vuosia. Lisäksi pajut rehottavat paikoissa, jotka eivät arvokasveille kelpaa. Sellaisia ovat tulville herkät ja niukkaravinteiset alueet, kuten entiset turvekentät.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että pajun puuaines soveltuisi sokerin lähteeksi, kun valmistetaan bioetanolia. Prosessin sivutuotteillekin olisi käyttöä. Ligniini sopii vaikkapa tuoreen betonin notkistukseen.

Pajunkuori sisältää erikoispapereihin kelpaavia kuituja kuituja ja useita lupaavia yhdisteitä, joilla on antimikrobisia ominaisuuksia. Ne voisivat toimia teollisuudessa biologisina vaihtoehtoina antibiooteille, joita tarvitaan estämään haitallisten pöpöjen kasvua, luettelee erikoistutkija Ulla Holopainen-Mantila VTT:sta.

Parikymmentä vuotta sitten Suomessa ja Ruotsissa tutkittiin innokkaasti poltettavaa energiapajua. Meillä hankkeet eivät johtaneet laajojen pajupeltojen perustamiseen. Jossain vaiheessa havaittiin, ettei polttaminen ole niin suoraviivaista kuin oli ajateltu, Holopainen-Mantila toteaa.

Kasvitieteessä pajujen suku, Salix, tunnetaan siitä, että lajit risteytyvät keskenään useammin kuin muut varvut, puut ja pensaat. Vielä 1900-luvun alkupuolella uskottiin, että kiivaan sekoittumisen vuoksi puhtaat pajulajit olisivat harvinaisia.

Piiraisen mukaan näin ei ole, vaan lajien sisäinen muuntelu on yleisempää kuin niiden välinen risteytyminen. Silti vahvistettuja risteymiä on Suomessa enemmän kuin itse lajeja, joita on 21. On jopa neljän lajin risteymiä. Ne ovat asiantuntijoillekin hämäriä tapauksia.

Pajulajin määrittämisestä käytiin julkisuudessa mehevä kiista 1980-luvulla. Silloin Aleksis Kiven patsaan viereen Helsingin Rautatientorille haluttiin istuttaa puu. Olisi ollut luontevaa valita laji, jonka kansalliskirjailija mainitsee runonsa Ikävyys lopussa. Hän riimittelee lepokammiosta ”halavan himmeän alla”.

Kasvitieteen professorin Viljo Erkamon mielestä kuvaus ei vastannut halavaa, jolla on kiiltävät tummanvihreät lehdet. Hän päätteli, että Kivi oli tarkoittanut hopeasalavaa. Sen lehtiä peittää molemmin puolin siniharmaa silkkinen karva.

Arvovaltainen herra voitti enemmistön, ja keskeiselle paikalle valittiin hopeasalava.

Enää ei voi sanoa, tunsiko Kivi pajut vai ei. Hän saattoi kuitenkin lopulta runoilla syksyisestä halavasta. Se riiputtaa eminorkkojaan vielä pudotettuaan lehtensä ja siemenensä. Surullinen hahmo erottuu maisemassa kauas.

Korjaus 29.3.2016 klo 9.56. Keltainen hedekukka ei kuulu raidalle, kuten kuvatekstissä väitettiin, vaan todennäköisimmin halavalle. Raita kukkii aina ennen kuin sen lehdet puhkeavat. Halavan puolesta puhuu sekin, että lehdet ja oksat vaikuttavat kiiltäviltä ja lehden laidassa näyttäisi olevan tiheä, terävä hammastus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää