Tiede

Siperiasta löydettiin pakastuneet leijonanpennut – leijona saattoi muinoin hallita Suomessakin

Uyanin ja Dinan elinaikana leijona hallitsi myös Euroopassa – ehkä jopa Suomessa.

Syrjäiseltä Itä-Siperian seudulta löydettiin viime vuonna kaksi täydellisesti säilynyttä luolaleijonan pentua. Tönköksi jäätyneillä pennuilla on kullankeltainen turkki, korvat ja viiksetkin paikoillaan.

Pennut saivat nimikseen Uyan ja Dina. Pulskan kotikissan kokoisten pentujen maitohampaat olivat vasta puhkeamassa, kun emon ikiroutaan kaivaman pesäkolon suu todennäköisesti romahti. Pennut säilyivät kylmäkellarissaan viime vuoteen saakka.

Aiemmin luolaleijonasta on löydetty vain luita. Eläimen ulkonäkö oli silti tiedossa, kiitos kivikauden taiteilijoiden.

Ranskassa Chauvetin luolassa on säilynyt kymmeniä jääkautisia leijonamaalauksia. Niissä eläimet ovat nykyleijonien näköisiä, vain vähän suurempia. Uroksilta tosin puuttuu harja.

Ennen nykyihmisen maailmanvalloitusta leijona oli todellinen eläinten kuningas. Se oli luultavasti maailman laajimmalle levinnyt nisäkäs.

Leijonan elinalue ulottui Afrikan eteläkärjestä aina Väli-Amerikkaan saakka. Euraasian ja Alaskan leijonia kutsutaan luolaleijoniksi.

Astelivatko Uyanin ja Dinan lajitoverit Suomenkin kamaralla? Ehkä, mutta mannerjää on murskannut melkein kaikki merkit viime jäätiköitymistä edeltäneestä luonnostamme.

Suomessa oli ainakin mammutteja, kertovat kymmenkunta yksittäistä luulöytöä. Viimeisin mammutinluu tuli esiin vuonna 2005 ruoppaustöiden aikana Vuosaaren satamasta, Helsingistä.

Luolaleijonan luita on löytynyt Britanniasta, Hollannista ja Saksasta, mutta ei Tanskasta, Ruotsista eikä Suomesta.

”Skandinavia näyttää olleen juuri ja juuri luolaleijonan levinneisyyden pohjoispuolella”, sanoo jääkautisiin nisäkkäisiin erikoistunut professori Anthony Stuart Durhamin yliopistosta.

Stuart ei kuitenkaan osaa sanoa, miksi leijona olisi jättänyt Pohjolan asuttamatta, kun sen suosikkisaalis poro oli ja on yhä meillä yleinen. Ilmaston kylmyys sitä ei ainakaan estänyt. Siperiassa se eli paljon ankarammissa oloissa.

Sukupuutto kohtasi luolaleijonaa kymmenen tuhatta vuotta sitten. Vähintään sen ikäisiä lienevät Uyan ja Dinakin. Radiohiiliajoitusta ei ole vielä tehty.

Sukupuuton syistä on kiistelty tulisesti vuosikaudet. Jääkauden lopulla usealta mantereelta ja monilta saarilla katosivat suuret eläimet. Kato seurasi suurin piirtein nykyihmisen leviämistä. Monet tutkijat epäilevätkin ihmistä ratkaisevaksi tekijäksi.

Euroopasta katosivat leijonien lisäksi muun muassa mammutit, sarvikuonot, sapelihammaskissat ja hyeenat.

Samaan aikaan ilmasto ja kasvillisuus muuttuivat rajusti. Ilmasto lienee ollut vähintään osasyyllinen suurten eläinten häviämiseen.

”Luolaleijona katosi, kun ilmasto lämpeni ja kävi kosteammaksi. Lumisateet yleistyivät, ja ruohomaiden tilalle nousi pusikkoa ja metsää”, Stuart selittää.

Leijona ei silti jäänyt asumaan vain savannille. Kahdeksan tuhatta vuotta sitten se levisi uudelleen Euraasiaan.

Uuden aallon leijonista on löydetty merkkejä Bulgariasta, Unkarista ja Ukrainasta. Kreikassa niitä oli vielä antiikin aikoina. Syyriasta ja Turkista leijona katosi vasta 1800-luvun lopulla.

Tällä kertaa sukupuuton syystä ei ole epäilyksen häivää: se oli yletön metsästys.

Intiassa Girin metsässä sinnittelevät viimeiset rippeet aasianleijonista, joiden suojelutyössä Korkeasaarikin on mukana. Yksilöitä on reilut viisisataa.

Jos jalopeura kuuluu luontaiseen eläimistöön melkein kaikkialla, olisiko se syytä palauttaa?

Villiinnyttäminen eli rewilding on luonnonsuojelun uusi oppisuunta, joka korostaa suurten eläinten merkitystä. Euroopan suojelualueilla luontoon vapautetaan jo visenttejä, hirvi­eläimiä, nautoja ja hevosia.

Amerikassa on ehdotettu leijonia preerialle korvaamaan kadonnutta amerikanleijonaa.

Suurin osa tutkijoista suhtautuu jääkauden suurpetojen vapauttamiseen epäillen.

”Seuraukset olisivat ennalta-arvaamattomia ja luultavasti katastrofaalisia,” Stuart tyrmää.

Ei ole takeita, että afrikan- tai aasianleijona toimisi nyky-Euroopan luonnossa samalla tavalla kuin luolaleijona jääkaudella.

Silti ajatus väkisin viehättää. Jospa Suomenkin tunturien kupeessa olisi leijonien kaivamia pesäkoloja pienine pentuineen.

Vaan mitä mahtaisivat poro­isännät sanoa, jos heidän porojaan jahtaisivat susien lisäksi leijonat?

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • leijona
 • Muinaiseläimet
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Useita on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää