Tiede

Otsoniaukko pelotti vuonna 1985 – tiede ratkaisi ongelman

Kun jääkaapin cfc-yhdisteet ja deodoranttien ponnekaasut kiellettiin, otsoniaukko alkoi kuroutua hitaasti umpeen. Valvottavaa on yhä. Korvaavat aineet voivat pahentaa ilmastonmuutosta.

Otsoniaukko oli kuvassa kammottavan iso, isompi kuin Etelämanner.

Kuva näytti aluetta, jossa maapalloa ultravioletilta säteilyltä suojaava peite, otsonikerros, oli hyvin ohut. Aukko ulottui Etelä-Amerikan eteläkärkeen.

Elettiin vuotta 1985. Tiedelehti Nature oli keväällä julkaissut raportin Etelämantereen otsoniaukosta. Otsonihäly levisi pian kaikille aikavyöhykkeille.

Tavallisen ihmisen oli tällä kertaa onneksi helppoa kohdata iso mörkö.

Otsonikato oli näet yhteydessä satojen miljoonien ihmisten arkeen: omiin hiuksiin, kainaloihin ja jääkaappeihin.

Aerosolien ponnekaasuissa ja jäähdytyksessä käytettiin vaarallisia cfc-yhdisteitä eli freoneja. Ja juuri ne tuhosivat yläilmakehän otsonia.

Oli melko helppoa siirtyä sanoista tekoihin. Ihmiset pyrkivät eroon laitteista, joissa oli freoneja. Niiden sisältö oli samalla otettava talteen, sillä freoneja ei saanut päästää ilmakehään.

Kemianyhtiö Du Pont oli kehitellyt cfc-yhdisteet General Motorsin alaisuudessa Yhdysvalloissa 1920-luvun lopulla.

Yhtiö oli silloin hyvällä asialla.

Ennen cfc-kaasuja jääkaapeissa oli käytetty myrkyllisiä kaasuja, kuten ammoniakkia ja rikkidioksidia. Ne olivat tappaneet tuhansia ihmisiä koteihinsa.

Ennen toista maailmansotaa miljoonia jääkaappeja, kylmälaitteita ja jauhesammuttimia oli päätynyt kaatopaikoille. Niiden cfc-kaasuja ei otettu talteen, vaan ne ajautuivat ilmakehään.

Mutta 1980-luvulla otettiin. Alkoivat jääkaappien vaihtoviikot. Jos käytti hiuslakkaa, oli parasta lukea purkin kyljen tuoteseloste.

Otsonikadon takia syntyi bisnestä eli kunnon jätemarkkinat. Jääkaappeja vietiin yleensä jätefirmoille ja kierrätysyrityksille, jotka lupasivat ottaa talteen ponnekaasuja. Näin ne tekivät jääkaapit vaarattomiksi.

Nykyään yleinen kylmäaine on HFC-134a. Sen ponnekaasut ovat propaanin ja butaanin seoksia, jotka ovat ilmakehälle vaarattomampia.

Jo 1970-luvulla tutkijat olivat epäilleet, että tuiki tavallisen deodorantin ponnekaasu voisi tuhota ilmakehää. Siksi Yhdysvallat, Kanada ja Norja olivat kieltäneet 1978 aerosolit, joissa ponnekaasuna oli cfc:tä.

Samalla epäiltiin, että yliäänikoneiden suihkuvirtaukset tuhosivat otsonia. Concordella tai Tupolevilla lentäminen oli tuolloin kallista, mutta ylellisen hienoa.

Otsonikato liittyi jopa rusketukseen. 1980-luvun alussa oli muodikasta asettua makuulle solariumiin. Ruskettuminen oli hienoa ulkosallakin.

Juuri kukaan ei silloin vielä huolestunut siitä, että uv-säteilyä pääsi aiempaa enemmän Maan pinnalle.

2000-luvulla vaaleasta ihosta alkoi tulla muodikasta. Suihkeiden tilalle ovat tulleet roll-onit, ja yliäänikoneet ovat lentokoneiden hautausmaalla.

Ihmisten arkisten tapojen muutosta vauhditti Montrealin otsonisopimus syyskuussa 1987.

Se oli hämmästyttävää. Valtiot löivät kättä yhteen suojellakseen ilmakehää. Poliitikot päätyivät aika nopeasti sopimukseen, kun tiedeyhteisö sai selitettyä heille, mitä otsonikato on ja miten se syntyy.

Liki 30 vuotta myöhemmin Montrealin sopimusta on pidetty loistavana esimerkkinä ympäristösopimuksesta. Se todisti, että ihmisten käytös voi muuttua ympäristön hyväksi.

Otsonisopimus astui voimaan tammikuun alussa 1989. Sopimuksen allekirjoitti silloin 29 valtiota ja Euroopan yhteisö.

Otsonisopimuksen tavoite oli vähentää otsonia tuhoavien aineiden käyttö puoleen 1999 mennessä.

Montrealin sopimusta on sittemmin tarkennettu neljästi. Samalla 197 maata eli käytännössä koko maailma on allekirjoittanut sopimuksen.

Nyt monet toivovat, että Pariisin huhtikuisen ilmastokokouksen jäljiltä syntyisi jotain samaa. Hyvältä näyttää. Viime perjantaina peräti 175 maata allekirjoitti New Yorkissa Pariisin joulukuisen ilmastosopimuksen.

Otsonikadon hoitoon vaikutti tutkijoiden pitkä tieteellinen uurastus. Otsonin löysi kaksi ranskalaista fyysikkoa vuonna 1913.

Kemisti Sydney Chapman alkoi paneutua otsonikerroksen kemiaan ja fysiikkaan tarkemmin jo 1930-luvulla.

Vuoden 1995 kemian nobelisti Paul Crutzen esitti vuonna 1970, että ihminen saattoi vaikuttaa yläilmakehän otsonin pitoisuuksiin. Peltojen ja metsien lisääntynyt typpilannoitus oli siihen yksi syy.

Cfc-yhdisteiden vaikutuksen selitti puolestaan kemisti Sheerwood Roland tiedelehti Naturessa 1976. Se käännytti lopullisesti myös poliitikkojen päät.

Perustan otsonikadon tajuamiseen oli mitannut ilmakehää tutkiva satelliitti, Nasan Nimbus 7. Se oli tutkinut otsonin pitoisuuksia 1978–1994 ja tarjosi aineiston tutkijoille.

Tiheimmilläänkin otsonia on vain muutama molekyyli miljoonasta. Jos kaikki otsoni kasattaisiin Maan pinnalle, sitä kertyisi vain kolmen millin kuori.

Tätä hentoa yläilmakehän otsonia katoaa napa-alueiden yllä siksi, että kloorifluorihiilivetyjen eli freonien kloori ja halonien bromi vapautuvat kylmyydessä ja auringonpaisteessa herkimmin, selitti Roland. Silloin ne saavat aikaan otsonia tuhoavia kemiallisia reaktioita.

Halonit ovat cfc-yhdisteiden tapaisia yhdisteitä, jotka sisältävät bromia.

Otsonikato äityi hankalaksi myös pohjoisella napaseudulla 2011.

Useat ilmatieteen laitokset varoittivat siitä. Pahin on kuitenkin ohi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Otsoniaukko
 • Tiede
 • Timo Paukku
 • Sanoma Pro
 • Datajournalismi
Luetuimmat
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

 3. 3

  Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

 4. 4

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 5. 5

  Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

 6. 6

  Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

 7. 7

  Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

  Tilaajille
 8. 8

  Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

 9. 9

  Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

 10. 10

  Donald Trumpin kynäpiirros huutokaupattiin alle 6 000 euron hintaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

 2. 2

  New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

 3. 3

  Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

 4. 4

  Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

 5. 5

  Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

  Tilaajille
 6. 6

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 7. 7

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 8. 8

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 9. 9

  Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

  Tilaajille
 10. 10

  Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 9. 9

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 10. 10

  Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää