Tiede

Y-kromosomien kato soluista lisää riskiä sairastua Alzheimeriin – ja selittää miehen lyhyempää elinikää

Pikkuisella Y-kromosomilla on muitakin tehtäviä kuin jatkaa sukua.

Jo vuosikymmeniä sitten huomattiin, että monilta ikääntyviltä miehiltä puuttuu Y-kromosomi osasta soluja. Ilmiötä pidettiin kuitenkin harmittomana.

Isältä pojalle periytyvä pikkuinen Y-kromosomi nimittäin rakentaa kivekset ja tuottaa siittiöitä, mutta muuten sitä on pidetty lähinnä geneettisenä joutomaana.

Väärä luulo, vihjaavat tuoreet analyysit. Professorit Lars Forsberg ja Jan Dumanski Uppsalan yliopistosta työtovereineen havaitsivat viime ja toissa vuonna julkaistuissa tutkimuksissaan, että Y-kromosomikatoa ilmenee 15 prosentilla 70-vuotta täyttäneistä miehistä. Y puuttui kymmenesosasta verisoluja.

Tuolloin kävi ilmi, että tämä kato kytkeytyi syöpiin ja vuosia muita lyhyempään elinikään. Sekin paljastui, että Y-kromosomeja hävittää soluista – iän lisäksi – erityisesti tupakointi.

Nyt kaksikko ryhmineen sai selville, että Y-kromosomien hävikki kytkeytyy myös Alzheimerin tautiin.

”On arvioitu, että geneettiset tekijät muodostavat jopa 80 prosenttia Alzheimer-riskistä”, tutkijat kirjoittavat tutkimusartikkelissaan.

Alzheimer-geenejä tunnetaan jo 25. Ne liittyvät muun muassa immuunivasteeseen sekä proteeinien ja kolesterolin kuljetukseen. Puolet Alzheimer-riskiin vaikuttavista geneettisistä tekijöistä on kuitenkin vielä tunnistamatta, tutkijat huomauttavat.

”Valtaosa geenitutkimuksista keskittyy geenivirheisiin, jotka jälkeläinen perii, mutta me tarkastelemme mutaatioita, joita kertyy ihmisen elämän aikana”, Forsberg sanoo tutkimustiedotteessa.

Yksi sellainen on juuri Y-kromosomien häviäminen osasta verisoluja. Millä mekanismilla kato liittyy Alzheimeriin, tutkijat eivät vielä tiedä. He arvelevat, että se heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

”Y-kromosomissa on noin 70 proteiinia koodaavaa geeniä ja noin 150 muuta geeniä. Useimmat näistä geeneistä tunnetaan hyvin huonosti, pääasiassa siksi, että yleinen näkemys on edelleen se, ettei Y-kromosomissa ole mitään mielenkiintoista”, Jan Dumanski kertoo Helsingin Sanomille.

Sitäkään ei vielä tiedetä, mikä hävikin oikein aiheuttaa.

”Mahdollinen tapahtumakulku on tällainen: tumanjakautumisessa tapahtuu virhe, jolloin kromosomit jakaantuvat tytärsoluihin väärin. Joku solu saakin kaksi Y:tä, toinen ei yhtään”, Dumanski selittää.

Ilmeisesti kahden Y:n solu ei ole elinkelpoinen tai huonompi kuin kokonaan yytön solu, joten vain jälkimmäinen kehittyy, hän jatkaa.

Tutkijat kartoittivat Y-kromosomikadon ja Alzheimerin sairauden yhteyttä yli 3 000 miehestä, jotka osallistuivat kolmeen eri tutkimukseen. Analyysi osoitti, että heillä, joilla Y-kromosomikatoa oli verisoluissaan eniten, oli todennäköisimmin myös Alzheimer-diagnoosi.

”Y-kromosomikato ei kuitenkaan ennusta syöpää tai Alzheimeria sataprosenttisella varmuudella”, Lars Forsberg huomauttaa tiedotteessa. Tutkimuksiin osallistui miehiä, jotka elivät oireitta yli 90-vuotiaksi Y-kromosomikadosta huolimatta.

”Tulevaisuudessa Y-kromosomikato voi silti olla yksi apu jäljittää ja hoitaa sairauksia varhaisessa vaiheessa”, hän arvelee.

Tutkimuksen julkaisi The American Journal of Human Genetics.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alzheimerin tauti
 • Geenit
 • Tutkimus
 • Tiede
 • Kirsi Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  6. 6

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  9. 9

   Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle

  10. 10

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää