Tiede

Hikinen mies tuoksahtaa juustolta, nainen sipulilta – testaa tietämyksesi hikivisassa

Tuore hiki ei haise, mutta bakteerit, ruokavalio ja sukupuoli tuottavat siihen aromin.

Kaupan kassajonossa seisominen on helteellä täyttä tuskaa. Kuumuuden vielä kestää, mutta vieruskaverin kainaloista leviävä katku käy ylivoimaiseksi. On pakko vaihtaa jonoa. Miten jonkun hiki voi haista niin hirveälle?

”Jos aivan tarkkoja ollaan, hiki ei haise lainkaan”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.

Hiki koostuu vedestä, suolasta, ureasta, kaliumista ja valkuaisaineista. Kesähelteellä sitä irtoaa niin paljon, että suolatkin puskevat ihon pinnalle. Normaalisti ne imeytyvät verenkiertoon.

Kiusallinen haisu syntyy, kun hikirauhasten pinnalla laiduntavat bakteerit pilkkovat valkuaisaineita ja talirauhasten eritteitä palasiksi. Ihon bakteerikirjo ratkaisee, millainen hajupilvi pelmahtaa ilmoille.

”Se on uniikki kuin sormenjälki”, Karppinen sanoo.

Puhdas hien kostuttama iho tuoksuu miedosti happamalta. Tarkkanenäinen tunnistaa siitä piimän aromin.

Karvoitus vahvistaa hienhajua, koska se tarjoaa bakteereille kasvualustan. Kainalokuopassa saattaa pesiä yli miljoona bakteeria neliösenttimetrillä.

Mitä enemmän karvoja, sitä enemmän bakteereja, ja mitä enemmän hikeä, sitä enemmän on bakteereilla puuhaa.

”Jalkahien haju saattaa olla huomattavasti kainaloa puistattavampi”, Karppinen sanoo.

Runsas jalkahiki liuottaa jalkapohjien paksusta sarveiskerroksesta runsaasti valkuaisaineita. Bakteerit kiittävät.

Ruokavalio höystää hajua. Hikeen erittyy verenkierrosta aterian ainesosia, kuten valkosipulia ja b-vitamiinia, jotka saattavat tuoksua voimakkaasti.

Tuopin ja päivän pitsan jälkeen ihon tuoksu on sen mukainen. Samat haisut tunnistaa hengitysilmasta.

Myös perimä hikoiluttaa. Kuumuus aktivoi kymmeniä geenejä. Ne syttyvät ja sammuvat kuin diskovalot. Osa niistä vaikuttaa hieneritykseen.

Geenien säädöissä on yksilöllisiä eroja. Kun yhden kämmen vettyy jo kätellessä, toisella hiki ei irtoa edes kuumassa löylyssä.

Geenit säätävät sitäkin, mistä lorahtaa. Osa meistä kostuu vain käsistä, enemmistö kainaloista, jotkut harvat vain jaloista.

Varsinkin taipumus hikoilla jännittävissä tilanteissa kulkee suvussa. Punastelijat ovat yleensä kovia hikoilemaan.

Iän myötä hikirauhasten toiminta hiipuu. Siksi ikäihmiset eivät haiskahda – ainakaan hielle.

Sukupuolierot ovat suuret. Keskivertokansalainen hikoilee huomaamattaan noin puoli litraa vuorokaudessa, mutta monilla miehillä määrä ylittyy. Kesäkeleillä mies valuttaa yli neljä kertaa nopeammin ja enemmän kuin nainen.

Syy piilee ihon alla. Paksumpi rasvakerros estää naista lämpenemästä. Rasva myös hillitsee haihduttamista.

Naisen ja miehen voi tunnistaa pelkästä tuoksusta. Sveitsiläistutkijat raportoivat sukupuolieroista Chemical Senses -lehdessä vuonna 2008.

Tutkijat keräsivät hikinäytteitä 24 mieheltä ja 25 naiselta rankan saunomisen tai ratsastusretken päätteeksi. Näytteissä oli merkittäviä eroja. Miesten kainalohiki haisi juustolle, naisten sipulille ja trooppisille hedelmille.

Kumpikin aromi syntyy hien hajuttomista yhdisteistä, jotka kainalon bakteerit muuntavat tuoksuviksi: miehillä rasvahapoista, naisilla rikkipitoisista yhdisteistä.

Hikoilijana ihminen yltää eläinkunnan eliittiin. Nykyihmisellä on pieniä hikirauhasia tiheämmin kuin muilla kädellisillä, jopa 2–4 miljoonaa.

Ihmisen hikirauhaset ovat lisäksi erityisen aktiivisia: pelkkä liikkeelle lähtö käynnistää hikoilun, vaikka ruumiinlämpö ei olisi ehtinyt vielä kohota.

Rauhasten määrä ja karvapeite kulkevat käsikkäin. Karvaisella lajilla hikoilun viilennysteho on pienempi kuin karvattomalla. Kun turkki kostuu ja paksuuntuu, siitä tulee haihduttamisen este. Paljas iho sopii paremmin lämmönsäätelyyn hikoilemalla.

Noin joka kymmenennellä ihmisellä hien eritys yltyy kiusalliseksi. Saippuapesu ja antiperspirantti vievät hajun, mutta eivät lopeta hikoilua.

Jos tilanne on sietämätön ja hiki tursuaa kainaloista, käsistä ja jaloista, niihin voidaan pistää botuliinia. Se on alun perin Clostridium botulinum -bakteerin itiöiden tuottama myrkky.

”Botuliinipistokset salpaavat hikirauhaseen menevät hermot”, Karppinen selittää. Hien valuminen lakkaa. Hoito tehoaa puolesta vuodesta vuoteen.

Rajumpiakin keinoja käytetään. Mikroaaltohoito aiheuttaa ihonalaisiin hikirauhasiin lämpövaurion. Rauhasten toiminta romahtaa vuosiksi.

Lemun lisäksi hikirauhaset puskevat ilmoille puoleensa vetäviä yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa haluihin ja jopa parinvalintaan.

Nämä sukupuolihajut syntyvät suurissa hikirauhasissa, joita on kainaloissa sekä sukupuolielinten ja peräaukon liepeillä.

Eläinmaailmassa sukupuolihajujen rooli parinvalinnassa on kiistaton. Eläimillä kiimaviestejä aistii erityinen vomeronasaalinen elin. Ihmisellä nystyrä on surkastunut. Aistiminen tapahtuu tuntematonta reittiä pitkin.

Tiede innostui sukupuolihajuista 1990-luvun lopussa, kun maailmalla julkaistiin useita tutkimuksia, joiden mukaan ihmiset reagoivat toistensa hajuihin, vaikka eivät tiedostaisi haistavansa yhtään mitään.

Ihmisen sukupuolihajuiksi on arveltu useita yhdisteitä. Miehen hiessä vivahtavat androstenoni ja pyrroliini. Jälkimmäinen tuoksahtaa myös siemennesteessä. Naisesta erittyy kopuliinia.

Tutkimusten mukaan kainalotuoksulla on väliä. Naisiin ve­toaa erilaisuus: he pitävät omasta geeniperimästään kauimpana olevien urosten tuoksusta.

Tällä vältetään perinnöllisten sairauksien leviäminen. Jos kahden ihmisen luontaiset aromit eivät natsaa, parinmuodostus voi jäädä sikseen.

Ajoituksellakin on merkitystä. Normaalisti naiset pitävät miehen hiessä haisevaa androstenonia vastenmielisenä. Tilanne muuttuu, kun munasolu on irtoamaisillaan. Hedelmällisellä hetkellä tuoksu alkaa kutkuttaa.

Mieskin todennäköisesti reagoi sukupuolihajuihin, vaikka harva uros on kyvystään tietoinen. Asia selvisi sokkotestissä, jossa miehet saivat nuuskittavakseen naisten paitoja.

Ne naiset, joiden munasolu oli irtoamaisillaan, koettiin tuoksultaan houkuttelevimmiksi. Jos nainen käytti ehkäisypillereitä, hajutunnistus epäonnistui. Pillerit saattavat sotkea luontaista parinmuodostusta, pohtivat suomalaistutkijat Behavioral Ecology -lehdessä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tuopillinen päivässä

 Elimistö poistaa ylimääräistä lämpöä hikoilemalla.

 Heruminen käynnistyy, kun ympäristön lämpötila ylittää ihon pinnan lämpötilan.

 Ihminen hikoilee huomaamattaan yli puoli litraa päivässä.

 Helteellä määrä moninkertaistuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Hiki
 • liikahikoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  10. 10

   Palvelunestohyökkäysten sarja kiusaa Ahvenanmaata: Perjantaina ainakin neljäs hyökkäys syksyn mittaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää