Tiede

Tutkijat: Jos kukaan ei kiilaisi juhannusruuhkassa, kaikki olisivat perillä nopeammin

Suomessa ei edes juhlapyhinä täyty saksalainen ruuhkan määritelmä: liikenteen nopeus laskee moottoritiellä enintään 30 kilometriin tunnissa vähintään kilometrin matkalla ainakin puoleksi tunniksi.

Juhannus on liikenteen poikkeustila, jossa pääteiden kapasiteetti on koetuksella.


Jos ennusteeseen on luottaminen, nelostien liikenne jonoutuu huomenna kello kahdestatoista eteenpäin. Parhaimmillaan tien liikennemäärä nousee jopa 3 000 autoon tunnissa.


Helsingistä ulos suuntaava liikenne on lähellä moottoritien välityskykyä, joka on noin 4 400 autoa suuntaansa. Näillä automäärillä liikenne jonoutuu ja nopeudet laskevat. Arvion mukaan torstai-iltapäivänä nelostiellä edetään noin yhdeksääkymppiä.


Liikenneviraston julkaisemalla juhannusruuhkatiedotteella on pitkät perinteet. Sen tiedot perustuvat pääosin edellisten vuosien tilastoihin, kertoo ennusteita joulusta 2011 laatinut VTT:n johtava tutkija Satu Innamaa.


”Edellisvuosien tilanteesta pyritään poistamaan erilaisten häiriöiden, kuten tietöiden, kolarien ja poikkeuksellisen sään vaikutus. Näin saamme mahdollisimman tarkan tuloksen.”


Tämä on toisaalta myös ennusteen heikkous: se ei voi ottaa huomioon kolareita eikä esimerkiksi säätä.


”Vuonna 2012 ennustimme sunnuntain liikenteen sujuvan hyvin. Sitten tulikin kamala sade ja kaikki halusivat mökiltä pois samaan aikaan. Jonot olivat pahempia kuin menoliikenteessä”, Innamaa kertoo.


Kuten ennusteista voi päätellä, juhannusruuhka ei tule varsinaisena yllätyksenä. Tarkoittaako se siis, että tieverkkomme on alimitoitettu?


”Ei tarkoita”, vastaa Liikenneviraston hankesuunnitteluosaston johtaja Päivi Nuutinen.


”Kokonaisuutena Suomen tieverkko vetää hyvin. Kaupunkialueiden ulkopuolella ruuhkia on vain muutamina päivinä vuodessa ja muutamilla tieosuuksilla, lähinnä Helsingin poistumisteillä.”


Tästä on tutkittua tietoa. Tieliikennettä seurataan automaattisella järjestelmällä, jossa on noin 450 mittauspistettä. Ne tallentavat jokaisen ohittavan ajoneuvon pituuden, ajoneuvoluokan, ohitusajan, nopeuden, ajosuunnan ja kaistan.


Ne antavat myös tarkkaa tietoa keskinopeuksista. Vuoden 2015 kesäkaudella 120 kilometrin nopeusrajoituksen alueella henkilö- ja pakettiautot ajoivat keskimäärin 115 kilometrin tuntinopeutta.


Pysyvästi 100 kilometrin tuntinopeuden sallivilla nelikaistaisilla teillä keskinopeus oli 100,7 kilometriä tunnissa ja kaksikaistaisilla 97,9 kilometriä tunnissa.


Ruuhkat eivät siis ole sääntö vaan poikkeus. Jos poistumistiet suunniteltaisiin juhannusliikenteen mukaan, tarkoittaisi se ylikapasiteettia kaikkina muina aikoina. Se ei olisi mielekästä.


Nuutinen myöntää toki, että paikallisia pullokauloja teillä on edelleen.


”Kaupunkiseutujen ulkopuolella liikenteen sujuvuutta parannetaan esimerkiksi nostamalla joidenkin liittymien välityskykyä, rakentamalla ohituskaistoja ja tekemällä päätien tukkivien taajamien kohdille ohikulkuja.”


Uusia, korkeimman nopeustason moottoriteitä ei kuitenkaan Hamina-Vaalimaa-tien valmistumisen jälkeen ole suunnitteilla.


Suomalainen ruuhka on suhteellinen käsite. Innamaa kertoo saksalaisesta ruuhkan määritelmästä: liikenteen nopeus on laskenut moottoritiellä enintään 30 kilometriin tunnissa vähintään kilometrin matkalla vähintään puoleksi tunniksi.


Jos ruuhka määritellään noin, ei Suomessa ole maanteillä ruuhkaa edes tavallisessa juhannusliikenteessä.


Innamaa puhuukin ruuhkan sijasta jonoutumisesta, jossa autot ajavat peräkanaa. Parhaimmillaan jonon nopeus voi olla lähellä normaalia ajonopeutta, mutta jonon pidentyessä nopeuskin putoaa kasvavan liikennetiheyden takia. Juhannuksena pudotusta on tyypillisesti noin 20 kilometriä tunnissa.


Nopeuden putoaminen johtuu suoraan autojen määrästä: kun tie on täynnä, sille ei mahdu uusia autoja ennen kuin edelliset ovat ehtineet alta pois.


Ilmiön näkee hyvin, kun nopeudet kasvavat äkisti ohituskaistan kohdalla. Kyse ei ole pelkistä ohitusyrityksistä, vaan tien välityskyvyn hetkellisestä kasvusta.


”Kun kaistoja on enemmän, tiellä on tilaa edetä”, Innamaa selittää.


Valitettavasti vaikutus kestää yleensä vain ohituskaistan loppuun.


Toinen syy jonojen hidasteluun on aaltoliike, jota syntyy pienistä liikenteen häiriöistä, kuten ohitustilanteista ja äkkijarrutuksista.


”Jos auto joutuu jarruttamaan päästääkseen ohittajan takaisin jonoon, joutuu jonon seuraava yleensä jarruttamaan hieman enemmän. Ja hänen takanaan oleva hieman enemmän ja niin edespäin”, selittää Liikenneviraston tieliikenneohjausyksikön päällikkö Sami Luoma.


Tiiviissä jonossa aaltoliike voi voimistua sokkiaalloiksi, jotka voivat häiritä liikennettä vielä kaukana alkuperäisestä tilanteesta.


Luoma toteaakin, että jonossa ohittelu on kokonaisuuden kannalta haitallista.


”Yksittäinen autoilija voi ehkä nousta jonossa muutaman paikan, mutta heti ohituksen jälkeen nopeus palaa jonon keskinopeuteen. Hyöty on marginaalinen.”


Vuonna 2014 Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisten keskimääräinen mökkimatka on 93 kilometriä. Tällaisella matkalla keskinopeuden lasku satasesta kahdeksaan kymppiin pidentää kokonaismatka-aikaa 14 minuuttia.


Tämäkin on luultavasti liioittelua, sillä pahin ruuhka ei ulotu koko matkalle.


Ohittelun haitat ovat sen sijaan ilmeisiä. Vaikka aiheesta ei ole tarkkaa tutkimusta, arvioivat sekä Luoma että Innamaa ohittelun hidastavan jonojen keskinopeutta. Jos kukaan ei kiilaisi, olisivat kaikki perillä nopeammin.


Erityisen selväksi tämä tulee silloin, kun ohitus menee pieleen. Pienikin kolari pysäyttää helposti koko jonon. Tilanteen selvittyäkin nopeudet voivat myös moottoriteillä laskea kolmeenkymppiin usean tunnin ajaksi.


Luoma ehdottaakin, että häiriötilanteessa viisainta voisi olla kahvipaussin pitäminen ja matkan jatkaminen vasta tilanteen selvittyä.


Toisaalta häiriö luo tielle tulpan, jonka jälkeen jono helpottaa. Häiriöpaikan jälkeen voi olla avointa tietä ajettavaksi.


Innamaa muistaa vuosien takaa tilanteen, jossa pääkaupunkiseudulla oli sattunut juhannusliikenteessä kolari.


”Kaupungista oli hidasta päästä ulos, mutta sen ulkopuolella ei sitten ollut ruuhkaa”.


Kaikkiaan haastatellut kehottavat suhtautumaan juhannuksen ruuhkiin kerran vuodessa tapahtuvana poikkeustilanteena, jossa menee oma aikansa.


Jos jonoja haluaa välttää, kannattaa lähteä matkaan joko ennen ruuhkahuippuja tai niiden jälkeen. Tai sitten voi varautua pidempään matkantekoon.


”Valitettavasti juhannusruuhka taitaa olla osa juhannusperinnettä”, Luoma toteaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Liikenne
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  6. 6

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  7. 7

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  10. 10

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hiihtokeskuksien työehtoriita kovenee: Työnantajat asettivat Pamin työntekijät työsulkuun, lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä – Rukalla järjestettiin ulosmarssi
  3. Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen
  4. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  5. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  6. Tunti sitten
  7. Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”
  8. Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Mugaben korvaaja vihitään virkaansa perjantaina – Zimbabween palanneen Mnangagwan on määrä johtaa maa syksyn 2018 vaaleihin
  11. Venäläisille olympiaurheilijoille Sotšin jäljiltä lisää kilpailukieltoja – taas lähti yksi kultamitali
  12. Onko kevytyrittäjä palkansaaja vai yrittäjä? Entä saako hän ansio­sidonnaista? HS selvitti, mitä uudesta yrittäjyyden muodosta kannattaa tietää
  13. Katso keskiviikon HS-uutiset ja sää
  14. Näytä lisää