Tiede

Toby Spribille varttui ääriuskonnollisessa perheessä, kävi kotikoulua – ja mullisti kasvitieteen käsityksen jäkälistä

Hämmästyttävä ura sai alkunsa kuusivuotiaan rakkaudesta kasveihin.

Perinteisen määritelmän mukaan jäkälät ovat kahden kauppa: sienen ja levän symbioosi, molempia hyödyttävä liitto. Heinäkuussa Science-lehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan osakkaita onkin usein kolme.

Tuo tutkijoilta piilossa pysynyt eliö on kantasieniin kuuluva hiiva. Kyse on aivan toisesta lajista kuin leivinhiivasta, joka on kotelosieni.

Löytö on herättänyt paljon huomiota ja nostanut julkisuuteen etenkin artikkelin ensimmäisen kirjoittajan, amerikkalaisen Toby Spribillen.

Hän kasvoi Montanassa ääri­protestanttisessa perheessä, joka eli asuntovaunussa.

”Vanhempani ottivat minut pois koulusta, kun olin noin kymmenen. Jonkin aikaa he opettivat minua kotona, mutta sitten heiltä loppuivat rahat.”

Spribille pääsi ahdistavaa arkea pakoon 19-vuotiaana, jolloin paikallinen metsähallinto palkkasi hänet kartoittamaan kasveja. Lajintunnistus sujui nuorukaiselta leikiten, sillä hän oli harrastanut kasveja kuuden ikäisestä asti.

”Enemmän kuin mitään muuta halusin yliopistoon, mutta Yhdysvalloissa koulutus on kallista. Saksalainen ystäväni vihjasi, että hänen kotimaassaan se on melkein ilmaista.”

Siinä vaiheessa Spribille oli jo julkaissut ensimmäisen tieteellisen artikkelinsa ja kerännyt säästöjä. Hän sai kolme professoria suosittelijoiksi hakiessaan saksalaisiin opin­ahjoihin. Vain Göttingenin yli­opisto hyväksyi 26-vuotiaan, jolla ei ollut ainuttakaan koulutodistusta.

”Se oli elämäni pullonkaula. Oli kovaa aloittaa myöhään. Olin kuitenkin vapaa, eikä kukaan komentanut rukoilemaan.”

Hän puhui saksaa perhetaustansa ansiosta – mutta lähes kaikki muu piti opetella. Hän ei osannut lainkaan esimerkiksi matematiikkaa eikä ke­miaa.

Opiskelu otti voimille senkin vuoksi, että Spribille oli kasvatettu epäilemään kykyjään ja uskomaan, ettei voi koskaan saavuttaa mitään.

Hän kuitenkin otti ja kiipesi kirjaimellisesti omin voimin tieteen huipulle.

Ennen Spribilleä toiset tutkijat olivat osoittaneet, että jäkälässä sienen kanssa voi liittoutua paitsi viherleviä, myös sekalainen joukko muita leviä, sieniä ja syanobakteereja. Mutta hiivaa ei ollut huomannut kukaan muu.

Sitä paitsi hiiva todettiin symbioosin vakio-osakkaaksi ainakin 52 suvussa. Ne ovat pohjoisten ja antarktisten alueiden tärkeimpiä jäkäliä, jos merkitystä mitataan biomassan määrällä.

Aiemmin löydettyjä kumppaneita ei ole osoitettu yhteiselon pysyviksi jäseniksi.

Niinikään minkään muun uuden osakkaan ei ole todettu vaikuttavan jäkälän ulkonäköön. Sen sijaan hiiva näyttää tekevän kierreluposta kellertävän ja kanadanluposta tummanruskean. Ne ovat geneettisesti sama laji, niitä erottaa vain se, paljonko hiivaa on.

Lisäksi kierreluppo sisältää runsaasti myrkyllistä vulpiinihappoa. Sitä, mikä osakkaista myrkkyä tuottaa, ei tiedetä.

Tuore löytö saattaa auttaa tutkijoita selvittämään, miten jäkäläsymbioosi toimii. Ilmiön mekanismi on nimittäin vielä mysteeri, vaikka yhteiselo on jäkälien pitkän historian aikana ollut menestystekijä. Sen ansiosta jäkälät selviävät oloissa, joissa mikään osapuolista ei yksin pärjäisi.

Lisäksi sen jälkeen kun kolmas keskeinen osakas on paljastunut, tutkijat ehkä lopulta onnistuvat kasvattamaan jäkäliä laboratoriossa.

Tähän asti elatusmaljalle pannuista sieni- ja leväsoluista on kehittynyt vain jotain hädin tuskin jäkälän kaltaista.

Toby Spribille luennoi perjantaina 5. elokuuta klo 8.30 kansainvälisessä jäkälien tutkijoiden kokouksessa Helsingin yliopiston päärakennuksessa huoneessa 1.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Itseoppinut kasvitieteilijä

 Evoluutiobiologi Toby Spribille, 40, tutkii jäkäliä.

 Teki työtoveriensa kanssa käänteentekevän löydön, kun havaitsi, että joissain jäkälissä elää sieni- ja leväosakkaan rinnalla kantasieniin kuuluva hiiva.

 Kasvitieteellisten näyttöjensä ansiosta pääsi opiskelemaan Göttingenin yliopistoon Saksaan, vaikkei ollut juuri käynyt koulua.

 Työskentelee sekä itävaltalaisessa Grazin että amerikkalaisessa Montanan yliopistossa.

 ”Luonnontiede on minulle elämä, työ ja harrastus”, hän sanoo.

 Pitää patikoinnista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arja Kivipelto
 • Tiede
 • kasvitiede
 • Jäkälät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen ajoi Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on

  5. 5

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  8. 8

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  9. 9

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää