Tiede    |   Viikon eläin

Älä vihaa sinilevää – ilman sitä maapallolla ei olisi happea

Syanobakteereista koostuva sinilevä on inhaa mönjää, mutta sen ansiosta Maahan ilmestyi kasveja ja eläimiä.

Sinilevä, ottaahan se päähän. Joka kesä.


Mutta muistaako kukaan niitä hyviä asioita, joita sinilevä on meille antanut?


Ilman sinilevää eli syanobakteereita ilmakehässä ei nimittäin olisi happea. Rakensihan Hitlerkin Saksaan aikoinaan moottoritiet.


Kun maapallo muodostui 4,5 miljardia vuotta sitten, se oli parin miljardin vuoden ajan täysin virikkeetön elinympäristö. Ilmakehä koostui typestä, hiilidioksidista ja metaanista, eikä vedessä polskinut yhtään mikään.


Maapallolla pärjäsivät vain yksinkertaiset, hapettomiin oloihin sopeutuneet bakteerit. Sitten kehittyivät sinilevät ja kaikki muuttui, arviolta 2,5 miljardia vuotta sitten.


Sinilevät pystyivät näet yhteyttämään ja vapauttivat sivutuotteena happea. Valtameriin liuennut rauta alkoi hapettua, ja miljoonien vuosien ajan maapallo kirjaimellisesti ruostui.


Kun meret ja mineraalit eivät kyenneet imemään enempää happea, sitä alkoi vapautua ilmakehään. Se oli huono uutinen anaerobisille bakteereille, joille happi oli myrkkyä, mutta erittäin hyvä asia trilobiiteille, marsuille ja ihmisille.


Hapekas ilmakehä oli monimutkaisen elämän kehittymisen edellytys. Kasvien viherhiukkaset ovat nekin peräisin syanobakteereista.


Vaikka ei tämä koppava kloppi osaa esi-isiään kunnioittaa, mutisee vaan, kun ei pääse uimaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon eläin
 • Niko Kettunen
 • Tiede
 • Sinilevä
 • Sanoma Pro
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää