Tiede

Rion Sokeritoppa on trooppisen ilmaston ja rapautumisen luomus

Samanlaisia saarivuoria ovat myös Koli ja monet Lapin tunturit.

Rion Sokeritoppa ja kaupungin villisti hyppelevä horisontti näkyvät olympialaisten aikaan usein televisioruudussa. Geologi Sarah Caroline Owen on selvittänyt perusteellisesti Brasilian toppavuorien syntyä väitöskirjassaan vuonna 2014.


Sana ”sokeritoppa” juontuu 1500-luvulta, jolloin Portugali ja Brasilia kävivät kauppaa ruokosokerilla. Se pakattiin savesta tehtyihin kartiomaisiin muotteihin. Sokeritoppa yhdistettiin ­Rion rannikolla kohoavaan korkeaan, samanmuotoiseen vuoreen 1900-luvun alussa.


Sokeritoppavuori on kallio­perän kulumisen jäännös, niin sanottu saarivuori. Sen kaltaiset nousevat tasangolta usein aivan äkkijyrkästi jopa 1 200 metriä ja muodostavat kupoleita.


Niitä esiintyy kaikkialla maailmassa, erityisesti Australian ja Afrikan trooppisilla alueilla. Tähän asti huonoimmin tunnettuja ovat itäisen Brasilian, eli juuri Rio de Janeiron edustan vuoret.


Saarivuoret ovat trooppisen ilmaston ja trooppisen, rakomyötäisen ja kemiallisen rapautumisen tuotteita. Ne koostuvat yleensä graniitista, gneissistä tai hiekkakivestä.


Brasilian Sokeritoppa on graniittia. Sen ympäriltä on rapautunut ja kulunut pois gneissiä.


Copacabanan kallioalue oli vuosimiljoonia sitten kilometrejä silloisen maanpinnan – itse asiassa vuoriston – alla. Siinä ei vielä silloin ollut rakoja. Rapautuminen ja eroosio poistivat valtavat määrät kiveä yläpuolelta.


Silloin alla oleva kallio kohosi, ja nykyinen kallioalue lähti paljastumaan. Koska paine väheni, kiviaines alkoi vastaavasti laajeta, mikä synnytti rakoja, murroksia ja siirroksia, joihin vesi valui.


Lämmin, hiilidioksidipitoinen ja hapan vesi pääsi helposti rakoja myöten kallion sisään, missä se pehmensi kiveä tehokkaasti. Tällainen kemiallinen rapautuminen muuttaa vähitellen jopa graniittikallion maaksi, eli saveksi, joka kulkeutuu merenpohjaan tai vaikkapa hiekkarannaksi Rion turistien iloksi.


Näin käy, vaikka meillä Suomessa graniittia on totuttu pitämään horjumattomuuden symbolina!


Kun rapautuminen etenee, kal­lion osuus vähenee ja irtonaisen maan osuus kasvaa. Lohkot hautautuvat soraan, tai ”moroon”, kuten Itä-Suomessa sanottaisiin.


Kemiallinen rapautuminen on voimakkainta kalliorakojen kulmauksissa, joissa kivi pyöristyy. Näin syntyy sekä saarivuoria että muita pyöristyneitä lohkoja. Suomessakin kallion pyöristyneisyys johtuu tästä eikä siitä, että jäätikkö olisi hionut sitä rajusti, kuten moni luulee.


Alueella, jossa rakoja on kaikkialla hyvin paljon, saarivuoria ei muodostu. Sen sijaan jos kahden tiheän rakovyöhykkeen välissä on rakoilematon kallion kohta, siihen syntyy saarivuori.


Syvemmällä maaperässä olevat lohkot ovat isoimpia. Mitä lähemmäs pintaa tullaan, sitä pienempiä ja pyöristyneempiä lohkareet ovat.


Täydellisessä trooppisessa rapautumisprofiilissa on pinnalla usein vain irtonaista maaperää: kiviä, soraa ja hiekkaa – mutta syvällä piilee mahtavia vuoria odottamassa paljastumistaan.


Lopulta eroosio tuo jättiläiset esiin. Trooppisessa rapautumisessa irtonaisen maaperän joukossa on eri kokoisia lohkoja, lohkareita ja jopa saarivuoria. Jotta ne ilmestyisivät näkyville, ilmaston pitää muuttua kos­teammaksi. Sateen tai jäätikön täytyy virrata siten, että irtonainen rapamaa kulkeutuu muualle, yleensä meren pohjaan.


Jäljelle jäävät entisen kallio­perän ”terveimmät” kohdat, eli ne, joissa on vähiten rakoja.
Koska graniitin rakosysteemi on usein suorakulmainen maan pintaan nähden, saarivuorten rinteet kohoavat usein äkkijyrkästi aivan tasaiselta pinnalta.


Ei ihme, että Australian alku­asukkaat pitävät maailman ehkä kuuluisinta saarivuorta, Ayers Rockia, pyhänä paikkanaan.


Suomen Lauhanvuorella on suojaavan hiekkakiven alla olleita, trooppisen rakomyötäisen rapautumisen synnyttämiä jäännöslohkareita. Hienointa niistä kutsutaan Aumakiveksi.


Lauhanvuori sijaitsee Pohjanmaan ja Satakunnan rajalla kolmen kunnan alueella.


Suomessa on siis sekä jäätikön terveestä kallioperästä louhimia että trooppisessa rakomyötäisessä rapautumisessa syntyneitä lohkareita. Niiden alkuperää on luonnossa vaikea tunnistaa, koska molemmat ovat jäätiköiden liikuttamia ja kuluttamia.


On mahdollista, että saarivuori syntyy myös siten, että kovempi kivilaji on vastustanut paremmin rapautumista ja kulutusta kuin sen ympärillä ollut, häviön kokenut kivi. Näin ovat syntyneet Suomen kvartsiittivaarat, kuten Koli.


Sen ympärillä oli muinoin pehmeätä kiilleliusketta ja fylliittiä, jotka rapauduttuaan ja kuluttuaan pois paljastivat ympäristöään paljon ylemmäs kohoavan Kolin vaaran.


Suomen Lapin monet pyöreämuotoiset tunturit ovat nekin saarivuoria, puhtaan trooppisen rapautumisen tuotteita. Suomi kuului ammoin jopa satojen miljoonien vuosien ajan tropiikkiin, jossa rakomyötäinen kemiallinen rapautuminen on ollut mahdollista ja jatkunut pitkään.


Se, miksi Lapissa on tuntureiksi sanottuja saarivuoria, mutta etelässä ei, johtuu siitä, että suojaavat sedimenttikivet peittivät Lappia geologisesti suhteellisen myöhäiseen aikaan asti. Etelästä ne kuluivat jo aiemmin pois. Pohjanmaalta saarivuoret hävisivät täysin, ikään kuin ne olisi viilletty valtavalla juustohöylällä olemattomiin.


Lapin tunturien sulavat muodot eivät siis ole jääkausien veistämiä, vaan pääasiassa muinaisen trooppisen, kemiallisen rakomyötäisen rapautumisen tuotosta.


Kirjoittaja on geologi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Geologia
 • vuoret
 • Rion olympialaiset
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  9. 9

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  9. 9

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen
  4. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  5. Tunti sitten
  6. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  7. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  8. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  9. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  10. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  11. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  12. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  13. Näytä lisää