Tiede

Historiallinen mullistus: Maapallolla on kohta enemmän vanhuksia kuin lapsia

Iäkkäiden osuus kasvaa, koska elinikä on pidentynyt ja syntyvyys laskenut. Muutos mullistaa talouden, sosiaalisen elämän ja politiikan.

Se tapahtui ensimmäiseksi Italiassa vuonna 1995. Viiden vuoden kuluttua joukkoon liittyivät Bulgaria, Espanja, Japani, Kreikka, Portugali ja Saksa. Nyt maita on jo 30, mukana lähes kaikki Euroopan unionin jäsenet.

Seuraavien 15 vuoden aikana ryhmä lähes tuplaantuu, kun siihen tulevat muun muassa Australia, Etelä-Korea, Kanada, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

Kyse on historiallisesta ikärakenteen mullistuksesta, joka kääntää väestön painopisteen lapsista vanhuksiin ja hiipii vähitellen kaikkiin maailman valtioihin. Käänne tapahtuu, kun 65 vuotta täyttäneiden määrä ylittää alle 15-vuotiaiden luvun.

Kauaskantoinen muutos ajoittuu pääosin kuluvalle 21. vuosisadalle.

Aiemmin ihmiskunnan histo­riassa lapsia on ollut huomattavasti enemmän kuin ikääntyneitä. Vielä 50 vuotta sitten maapallon 3,3 miljardin ihmisen ­väestössä oli 7 lasta jokaista yli 65-vuotiasta kohti.

Afrikassa lapsia oli peräti 14 vanhusta kohti, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa 11 ja Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa 3.

Nyt ihmisiä on 7,4 miljardia ja lapsia keskimäärin 3 vanhusta kohden.

Afrikassa luku on vielä 12, mutta Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa se lähenee maailman keskiarvoa. Euroopassa on pudottu alle yhteen lapseen 65 vuotta täyttänyttä kohti.

Vuoteen 2075 mennessä ikärakenne mullistuu miltei kaikkialla ja maapallon 10,7 miljardin asukkaan joukossa on enemmän vanhuksia kuin lapsia.

Ennusteen mukaan vain Afrikassa on keskimäärin 1,5 lasta vanhusta kohti vielä vuonna 2100. Nigerissä, Nigeriassa ja Somaliassa lapsia on tuolloin tuplasti vanhuksiin verrattuna, mutta monilla muilla alueilla on päin vastoin.

Mullistuksen taustalla ovat hedelmällisyyden lasku ja eliniän nousu.

Naiset synnyttävät joka paikassa vähemmän lapsia kuin ennen. Vuonna 1965 keskimääräinen lapsiluku naista kohti oli 5, nyt enää puolet siitä.

Väestön uusiutuminen edellyttäisi lapsiluvuksi keskimäärin 2,1, mutta sen alapuolella on nyt 75 maata, joissa asuu miltei puolet maapallon väestöstä.

Ihmiset elävät nykyisin vanhemmiksi kuin koskaan. Puolen vuosisadan aikana 65-vuotiaiden eliniänodote on noussut lähes 5 vuodella.

Etelä-Koreassa, Japanissa, Kiinassa ja Singaporessa nousu on 7 vuotta tai enemmän. Kun vuonna 1950 vain yksi kymmenestä vanhuksesta oli yli 80-vuotias, nyt heitä on tuplaten. 100 vuotta täyttäneiden määrä on kolmikertaistunut 2000-luvulla, vaikka väestö on kasvanut vain 20 prosenttia.

Sama suuntaus jatkuu: vuoteen 2065 mennessä maapallon väestön ennustetaan kasvavan 40 prosenttia, mutta vanhusten määrä yli kolminkertaistuu. Tuolloin ikäihmisiä on vähintään kolmannes väestöstä ainakin Espanjassa, Etelä-Koreassa, Italiassa, Japanissa, Kiinassa, Kreikassa, Puolassa, Saksassa Singaporessa.

Ikä muuttaa myös väestön sukupuolijakaumaa. Poikia on enemmistö – 52 prosenttia – alle 14-vuotiaista, mutta yli 65-vuotiaissa naiset ovat kirineet 55 prosenttiin ja yli 80-vuotiaissa reiluun 60 prosenttiin.

Väestön ikääntyminen etenee kehitysmaissa paljon nopeammin kuin teollisuusmaissa aiemmin. Seniorien väestöosuuden nousu 7:stä 14 prosenttiin kesti Ranskassa yli sata vuotta ja Yhdysvalloissa liki 75 vuotta. Brasiliassa, Indonesiassa, Iranissa, Kiinassa ja Thaimaassa sama harppaus vie 25 vuotta tai vähemmän.

Ikärakenteen mullistuksella on tuntuvia taloudellisia, sosiaalisia ja poliittisia seurauksia. Se vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin, kuten kulutukseen, työllisyyteen, vaaleihin, puolustukseen, ulkopolitiikkaan, vapaa-aikaan ja viihteeseen, terveydenhuoltoon, perheeseen, muuttoliikkeisiin sekä verotukseen.

Erityisen suuri haaste ikääntyminen ja siitä johtuva huoltosuhteen heikkeneminen ovat tietenkin valtioiden eläkejärjestelmille. Valtiot voivat kiristää verotusta, muuttaa rahanjakoa, heikentää sosiaalietuja tai yksityistää eläkejärjestelmän. Harva hanke saa äänestäjien jakamattoman suosion.

Hedelmällisyyttä voidaan yrittää parantaa väestön uusiutumisen takaavalle tasolle, mutta lapsiluvun nousu ei näytä todennäköiseltä lähiaikoina. Lisäksi sen hyödyt näkyisivät vasta vuosikymmenten päästä.

Huoltosuhdetta voidaan parantaa myös kannustamalla maahanmuuttoa.

Siirtolaiset kasvattaisivat heti työllisten väestöosuutta, mutta hekin vanhenevat ja tarvitsevat eläkettä, jonka maksajiksi tarvittaisiin lisää maahanmuuttajia.

Kenties vähiten vastarintaa herättävä vaihtoehto on lopulta eläkeiän nosto. Se tapahtuu yleensä asteittain ja alkaa tuntua vasta kohtalaisen kaukaisessa tulevaisuudessa. Harvoin päätöstä on kuitenkaan satu läpi ilman soraääniä.

Poliitikoilla on taipumus lykätä epäsuosittuja eläkeratkaisuja hamaan tulevaisuuteen.

Sillä voidaan ostaa poliittisia pisteitä ja yhteiskuntarauhaa, mutta samalla välttämättömistä muutoksista tulee vielä pakottavampia, vaikeampia ja kalliimpia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Väestö
 • Vanhukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  6. 6

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  7. 7

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  8. 8

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  9. 9

   Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

  10. 10

   Joulumyyjäisten sesonki alkaa – kokosimme kattavan listan pääkaupunkiseudun markkina­tapahtumista viikonloppuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  5. 5

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  6. 6

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Kuka iskun teki ja mitä siitä seuraa?
  3. Lauantaina lämpötila on nollan paikkeilla
  4. Väärä ilmoitus laukauksista aiheutti kahden metroaseman tyhjentämisen Lontoon keskustassa – 16 ihmistä loukkaantui väkijoukon rynniessä pakoon
  5. Ronja Oja oli viisivuotias, kun hän kuuli sokeutuvansa – nyt hän on parikymppinen digiaktivisti, joka haluaa mullistaa näkövammaisten elämän Tilaajille
  6. Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund Tilaajille
  7. Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä Tilaajille
  8. Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi
  9. Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin
  10. ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa
  13. Näytä lisää