Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Kuinka sukellus­veneessä ja avaruus­raketissa pystyy hengittämään?

Toivo Honkakoski, 6 Ilmassa täytyy olla noin viidesosa happea, jotta ihminen voi hengittää hyvin.

Toivo Honkakoski, 6

Ilmassa täytyy olla noin viidesosa happea, jotta ihminen voi hengittää hyvin. Ihmisen hengitys kuluttaa päivässä noin 700 grammaa happea.

Sukellusveneeseen voidaan ottaa isot kanisterit nestemäistä happea, mutta se ei kauan riitä. Happea saadaan lisää, kun merivedestä tehtyä juomavettä hajotetaan sähkön avulla.

Uloshengityksessä ihmisestä poistuu hiilidioksidia ja vesihöyryä, jotka saastuttavat helposti ilman suljetussa tilassa. Tämän takia hiilidioksidi poistetaan sukellusveneen ilmasta kaasupesureilla ja ylimääräinen vesihöyry ilmankuivaimilla. Molemmat vapautetaan sitten meriveteen.

Avaruusaluksissa tilanne on hieman toisenlainen, sillä ne ovat kauempana maapallon vedestä ja kaasuista. Happea tehdään usein aluksessa vedestä, joka on otettu mukaan maasta tai kerätty kuivaimilla hengitysilmasta. Miehistö voi käyttää myös korkeapaineisten happisäiliöiden happea. Lisäksi he voivat hyödyntää happikynttilöiksi kutsuttavia laitteita, jotka tuottavat happea. Hiili­dioksidi kerätään pois ilmasta ja vapautetaan ylimääräisen vedyn kanssa avaruuteen.

Tulevaisuuden pitkillä avaruusmatkoilla, kuten Marsiin suuntautuvilla reissuilla, ei voida heittää mitään hukkaan. Avaruusalusten niin sanotut suljetut järjestelmät takaavat, että hengitysilma saadaan riittämään.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset
 • Avaruuslennot
 • Fysiologia
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää