Tiede

Hanhien haukku täyttää taivaan, sillä muuttoreitti siirtyi itärajan takaa Suomen ylle – Tunnistatko lajit?

Kylmänpurkaus pohjoisilla merillä ajaa viimeisetkin lintujoukot liikkeelle.

Näihin aikoihin vuodesta taivaalla aaltoilee hanhiauroja. Niitä on havaittu syyskuulta asti.


Metsä-, meri- ja sepelhanhien pääjoukot ovat jo ehtineet etelämmäs, mutta valkoposkia ja tundrahanhia on vielä tulossa.


Hyinen pohjoisvirtaus ajaa loputkin hanhet Jäämeren ja Vienanmeren rannoilta kylmää pakoon. Tundrahanhet lähtevät viimeisinä, ennen vesien jäätymistä.


Suurin osa linnuista lentää läpi Itä-Suomen tai itärajan takaa ja saattaa pysähtyä joiksikin viikoiksi syömään sopiville pelloille. Parvet suuntaavat määrätietoisesti lounaaseen kohti Pohjanmeren rannikkoa. Valtaosa hanhista talvehtii Hollannissa.


Aiemmin muuttajien pääjoukot menivät Suomen itäpuolitse, mutta 2000-luvulla muuttoreitti on siirtynyt lännemmäksi.


Hanhet syövät kasveja ja siemeniä, ja meiltä löytyy sopivia sänkipeltoja. Suorakylvön yleistyminen on saattanut lisätä tarjontaa. Myös metsästäjiä on täällä vähemmän kuin Venäjällä.


Muutokseen on voinut vaikuttaa puhdas sattumakin. Muuttomatkalle on joskus osunut voimakkaita kaakkoistuulia, jotka ovat pakottaneet parvia lännemmäksi. Uusilla levähdyspaikoilla on riittänyt ruokaa, ja oppivaiset linnut ovat hakeutuneet seuraavina vuosina samoille tankkauspisteille.


Tänä syksynä kymmenien tuhansien valkoposkihanhien joukkoja on viipyillyt ainakin Rääkkylän Oravilahdella ja Joutsenon Konnunsuolla.


Suomessa suurimpiin parviin kerääntyy lähes parisataatuhatta siivekästä. Moisesta massasta alkaa olla jo vaikea laskea yksilöiden määrää.


Harjaantunut silmä erottaa valkoposkien seasta muitakin lajeja. Metsä- ja tundrahanhien harmaa kaarti sen sijaan voi olla kokeneellekin tarkkailijalle haaste.Linnuille parvesta on paljon hyötyä. Kun osa yksilöistä tarkkailee ympäristöä, muut saavat rauhassa ruokailla. Yksinäisen hanhen pitäisi olla herkeämättä varuillaan. Petojenkin on vaikea valita saalista isosta sakista, joka muodostaa eräänlaisen superyksilön.


Lisäksi koko porukka hyötyy, jos yksi tietää tai löytää hyvät syömäpaikat.


Monesti parven kuulee ennen kuin näkee. Sumussa ja yöllä töräytykset ja huudot pitävät ryhmämatkalaiset koossa.


Ääntely on tärkeää silloinkin, kun näkyvyys on hyvä. Hanhet haukkuvat varoittaakseen muita, ylläpitääkseen sosiaalista järjestystä ja vahvistaakseen parvikäyttäytymistä.


Lähteet: Jan Södersved, BirdLife Suomi ja Antto Mäkinen, Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Linnut
 • Muuttolinnut
 • Arja Kivipelto
 • Sanoma Pro
Luetuimmat - Auto & Tiede
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 3. 3

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 4. 4

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 5. 5

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 6. 6

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 7. 7

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 8. 8

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 8. 8

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 9. 9

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 10. 10

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
 3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
 4. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
 5. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
 6. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
 7. 4 tuntia sitten
 8. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
 9. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
 10. Suomen kansain­välisen puolustuksen haarniska valmistui, mutta takuu puuttuu
 11. Tuomittu sotarikollinen opettaa tulevia sotilaita Serbiassa, toinen sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – 1990-luvun sotien hirmupäälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja
 12. Kuka johti itsenäisyyssenaattia? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
 13. Näytä lisää