Tiede

Tutkimus: Naisten avaruudellinen hahmotuskyky on yhtä hyvä kuin miesten, jos tehtävä koskee ihmisiä

Sukupuoliero katoaa, kun testi muotoillaan toisin, huomasivat yhdysvaltalaiset tutkijat.

Miehet pärjäävät keskimäärin naisia paremmin kokeissa, joissa mitataan avaruudellista hahmotuskykyä – esimerkiksi jonkin kappaleen kolmiulotteista pyörittelyä mielessä.

Havaittu ero saattaa kuitenkin juontua tehtävänasettelusta, esittävät Kalifornian yliopiston tutkijat.

Tutkija Margaret Tarampi kollegoineen kummasteli sukupuolieroa, koska ympäristön ja esineiden hahmottamista jostakin toisesta näkökulmasta vaaditaan arjessamme koko ajan.

He päättivät testata, miten naiset suoriutuvat, jos testi leimataankin ”sosiaaliseksi” eikä ”avaruudelliseksi”. Naistenhan oletetaan olevan keskimäärin miehiä parempia tehtävissä, jotka koskevat ihmisiä.

Tutkijat järjestivät koesarjan, johon osallistui yli sata mies- ja naisopiskelijaa. Heille annettuja tehtäviä muunneltiin niin, että välillä piti kuvitella näkymää ja suuntia ihmisen näkökulmasta, välillä jostakin muusta. Heidän piti myös hahmottaa suuntia kartoilla, joista osaan oli piirretty ihmisiä, toisiin ei.

Kun ulottuvuuksia piti tajuta perinteisessä avaruudellisessa testissä, miehet suoriutuivat naisia paremmin. Kun samassa tehtävässä oli mukana jokin ihmiseen viittaava osio, naiset suuntivat miehiä paremmin.

Näyttää siis siltä, stereotypiat vaikuttavat tulokseen: niin naiset kuin miehet alisuoriutuvat, jos he eivät odota pärjäävänsä.

”Tutkimuksemme vihjaa, että saatamme aliarvioida naisten avaruudellista hahmotuskykyä. Tämä voi rajoittaa sitä, että naisia päätyy tieteen, teknologian ja matematiikan aloille”, Tarampi pohtii tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Stereotypiat
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää