Tiede

Kukonpoikien abortointi säästäisi tipujen tappamiselta

Kun sukupuoli pystytään määrittämään munasta, ylimääräiset untuvikot voidaan poistaa jo ennen kuoriutumista.

Maailmassa tapetaan vuosittain yli kolme miljardia kukonpoikaa.

Munijakanoja elää maailmassa yli kuusi miljardia, melkein yhtä paljon kuin ihmisiä. Kanan elämä on kuitenkin lyhyt, 1,5–2 vuotta. Kannan ylläpitämiseksi on tuotettava yli kolme miljardia uutta munijaa vuosittain.

Sivutuotteena syntyy saman verran hyödyttömiä kukkoja. Ne on ensin valikoitava erilleen. Sitten ne on tapettava.

Muutaman vuoden päästä verilöylyt todennäköisesti laantuvat, kun kukot voidaan abortoida ennen kuoriutumista.

Suomessa on kolme ja puoli miljoonaa munijakanaa. Luvusta voi päätellä, että täälläkin tapettavien kukkojen määrä on miljoonaluokkaa. Meillä ne lähetetään autuaammille kiekumismaille hiilidioksidikaasutuksella.

Kukonpoikien massateurastus on jo vuosia herättänyt vastustusta Saksassa ja Yhdysvalloissa. Pelissä ovat isot rahat ja vahvat tunteet. Munia pöytään ja halvalla, sanoo kuluttaja. Samaan aikaan hän haluaa suojella hellyttäviä untuvikkoja.

Tilanne helpottuu, jos linnun sukupuoli voidaan määrittää ennen kuoriutumista.

Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltion maatalousministeriö kielsi jo vuonna 2013 kukonpoikien tappamisen, mutta munantuottajat veivät päätöksen oikeuteen.

Saksan maatalousministeri Christian Schmidt on sanonut haluavansa lopettaa tappamisen heti, kun tekniikka sukupuolen määrittämiseksi munavaiheessa kaupallistuu. Samaa on sanonut yhdysvaltalaisten munantuottajien osuuskunta United Egg Producers.

Ongelmaa ratkaistaan nyt monenlaisilla teknologioilla usean yliopiston ja yrityksen voimin.

Fyysikko Robert Galli ja kemisti Gerald Steiner Dresdenin teknillisestä instituutista ehdottavat Raman-spektroskopiaa. Siinä tutkimuskohdetta valaistaan lasersäteellä. Osa valosta siroaa takaisin, mutta eri aallonpituudella. Tapahtuu niin sanottu Ramanin siirtymä, joka kertoo kohteen koostumuksesta.

Munasovelluksessa robotti tekee lasersäteellä munan kuoreen reiän, jonka halkaisija on puolitoista senttimetriä. Aukkoon suunnataan lasersäde. Alkion verisuonet sirottavat valoa eri tavoin riippuen alkion sukupuolesta. Tutkijaryhmä on kehittänyt algoritmin, joka päättelee sukupuolen sironnan perusteella.

Tunnistus tehdään kolmantena päivänä munimisen jälkeen. Kanan alkioon on silloin kehittynyt verisuonia, mutta ei vielä hermosoluja. Siksi se ei tunne kipua.

Urospuoliset munat voidaan hävittää. Naarasmunat suljetaan kirurgisella teipillä.

Laboratoriossa sukupuoli kyettiin määrittelemään 90 prosentin tarkkuudella. Tutkijaryhmä työskentelee nyt suuren kanankasvattajayrityksen Lohmann Tierzuchtin kanssa teknologian kaupallistamiseksi.

Toinen tapa määritellä sukupuoli on kemiallinen. Sitä kehittävät hollantilainen In Ovo ja tanskalainen Sanovo Technology. Ne lupaavat sukupuolen määrittelyautomaatteja markkinoille vuonna 2018.

Teknologiassa munankuoren läpi työnnetään ohut neula, joka ottaa näytteen. Sukupuoli selvitetään näytteen sisältämistä aineista. Yritys ei kerro, mitä ne ovat.

Merkkiaineita on kuvattu muualla julkaistuissa tutkimuksissa. Leipzigin yliopiston ryhmä mainitsee nais- ja mieshormonit ja niiden johdannaisia: estradiolin, estronisulfaatin ja testosteronin.

Molempien menetelmien haittana on, että munaan täytyy tehdä reikä. Dresdenissä toimivan Evonta-Technologyn tutkijat ovat ehdottaneet kosketuksetonta tapaa. Munaa valaistaan halogeenilampulla ja läpikulkenut valo mitataan hyperspektrikameralla. Analyysiohjelma tunnistaa sukupuolen untuvien värin perusteella.

Hyperspektrikamerat ottavat kohteesta kuvaa suurella joukolla aallonpituuksia. Niistä viime vuosina tullut tutkijoiden ja teollisuuden työkalu monenlaisten kohteiden mittaamisessa, tunnistamisessa ja kuvaamisessa.

”Kuvauksella voitaisiin tutkijoiden mukaan todeta jo varhaisessa hautomisvaiheessa, mitä kananmunan sisällä on: kukko vai kana”, kertoo fyysikko Esko Herrala oululaisesta Specim Oy:stä. Specim on yksi hyperspektrikameroiden valmistajista.

Jos vieläkään ei päästä riittävään määritystarkkuuteen, geenitutkijat tarjoavat apua.

Australialaiset tutkijat Tim Doran ja Mark Tizard ovat lisänneet yhden geenin kanan urospuoliseen kromosomiin. Siinä he ovat käyttäneet uutta Crispr/Cas9-tekniikkaa. Siirtogeeni saa kukon alkion tuottamaan vihreää loisteproteiinia. Kun munaa valaistaan lasersäteellä, merkki tulee näkyviin.

Lisägeeni periytyy vain kukkolinjaa pitkin. Kanojen geenejä ei muunnella mitenkään. Niinpä geenisiirtoja pelkäävä kuluttajakin voi syödä kananmunia huoletta.

Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio tekee tutkimusta, joka voi mahdollistaa sukupuolen määrittelyn munaan ja geenihin kajoamatta. Kanan alkion soluihin voidaan lisätä biologinen merkki, joka ei muuta geenejä, mutta näyttää sukupuolen.

Merkki voitaisiin havaita munankuoren läpi esimerkiksi optoakustisesti tai radioaalloilla. Myös konenäköä voitaisiin hyödyntää.

Tohtori Doran sanoi maaliskuussa australialaisen televisiokanava ABC:n haastattelussa, että sukupuolten erottaminen munavaiheessa toisi vielä yhden lisäedun. Kukkomunat eivät välttämättä menisi biojätteeksi. Niitä voitaisiin käyttää rokotteiden tuotannossa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Eläintensuojelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  8. 8

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  9. 9

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  10. 10

   ”Olen ollut ajattelematon ja harkitsematon”, sanoi veljensä firmaa markkinoinut valtakunnansyyttäjä – Jutun todistajista luovuttiin, ja se voi tehdä tahallisuuden arvioinnista vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää